Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ko­ti­mai­nen verk­ko­kaup­pa on kas­vat­ta­nut osuut­taan – ruuan os­ta­mi­nen ver­kos­ta on yhä yleis­ty­nyt

Ruuan verkkokaupan suosio on kasvanut valtavasti koronavuosina. Arkistokuva.
Ruuan verkkokaupan suosio on kasvanut valtavasti koronavuosina. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kotimaisen verkkokaupan osuus on nyt 64 prosenttia digiostoksista. Se on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Näin kertoo Kaupan liitto.

Kaupan liiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan mukaan kasvun taustalla on muun muassa ruuan verkkokaupan yleistyminen. Lisäksi suomalainen kauppa on muutenkin panostanut vahvasti verkkopalveluihin viime vuosina.

Kaiken kaikkiaan digikuluttajat ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tuotteita koti- ja ulkomaisista verkkokaupoista runsaalla 5,8 miljardilla eurolla. Siitä lähes kaksi kolmasosaa jäi Suomeen.

Korona-aikana digiostosten teko on yleistynyt erityisesti iäkkäämpien ikäryhmien keskuudessa.

Kotimaisten kuluttajien käyttäjämääriltään suurin kauppa on Zalando. Nettomyynniltään suurin käyttötavarakauppa on puolestaan Verkkokauppa.com. Ruoan verkkokaupat K-ruoka, Foodie ja Kauppahalli24 taas keräsivät eniten ostoskertoja asiakkailtaan.

Kasvun odotetaan hidastuvan

Kurjenojan mukaan vielä ei ole tietoa siitä, miten Ukrainan sota vaikuttaa verkkokaupan kehitykseen. Hän arvioi kuitenkin ruoan verkkokaupan kasvuvauhdin hidastuvan.

– Suomalaisille ruoan hinta on monia muita eurooppalaisia tärkeämpi ostokriteeri. Kun ruoan hinta ja kuljetuskustannukset nousevat, kuluttajat voivat leikata verkkokauppatilauksiaan varsinkin, jos fyysinen ruokakauppa löytyy läheltä.

Kurjenoja arvioi, että tämän vuoden digiostosten kasvu jää selvästi aiempien vuosien luvuista. Ukrainan sodan lisäksi sitä saattaa hillitä inflaatio sekä Kiinan paheneva koronatilanne, joka vaikuttaa muun muassa vaateteollisuuteen.