Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä on kään­ty­nyt laskuun Suo­mes­sa – THL:n Sal­mi­nen: "Vielä ei kannata tuu­dit­tau­tua siihen, että tämä aalto on ohi"

Etätyösuositus jatkuu syyskuun loppuun kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Helsinki
-
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa kääntynyt laskuun, kertovat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

– Muutaman viikon takaisesta huipusta on tultu jonkin verran alas. Tämä on oikea suunta, mutta vielä ei kannata tuudittautua siihen, että tämä aalto on ohi, sanoi THL:n johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa tänään.

– Kun syksyä kohden mennään, on täysin mahdollista, että tällaisia aaltoja tulee ja menee, Salminen jatkoi.

Suomessa on raportoitu tänään 650 uutta koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 9 152 tartuntaa, mikä on 833 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 124 285.

Karanteeniin on asetettu ennätysmäärä ihmisiä

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 165, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 180.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 288, ja Kainuun sairaanhoitopiirissä, jossa se on 202. Luvut ovat pyöristettyjä.

Tartuntojen ilmaantuvuus väheni kuluneen viikon aikana lähes kaikissa ikäryhmissä edellisviikkoon verrattuna, kertovat STM ja THL. Positiivisten testien osuus testatuista näytteistä oli 2,8 prosenttia, eli lähes yhden prosenttiyksikön vähemmän kuin aiempina viikkoina.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa, että vaikka koronatapausten määrä on kääntynyt laskuun, epidemiatilanne on yhä epävakaa. Karanteeniin asetettuja on hänen mukaansa ennätysmäärä, vajaat 14 000 ihmistä.

20-35-vuotiailla rokottaminen ei edisty toivottua vauhtia

Salminen kertoi tiedostustilaisuudessa, että koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 72 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen rokoteannoksen on saanut 47 prosenttia.

Lähes puolet 12–15-vuotiaista on saanut jo rokotteen, Salminen kertoi. Helsingissä ikäryhmästä jo noin 75 prosenttia on rokotettu. Joillakin alueilla kouluissa rokottaminen vaatii Salmisen mukaan vielä lisäjärjestelyjä.

Salminen kertoi kuitenkin olevansa huolissaan nuorten aikuisten rokotuskattavuudesta. Hän kehotti etenkin miehiä hankkimaan rokotuksen, sillä he ovat ottaneet rokotuksia vähemmän.

– 20–35-vuotiailla rokottaminen ei edisty aivan sillä tavalla kuten toivoimme. Tuossakin iässä voi saada vakavan taudin, josta joutuu sairaalaan.

Helsingin kaupungin tietojen mukaan koronatartuntoja on ollut ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen reilulla 1,5 prosentilla rokotetuista. Toisen annoksen jälkeen todennäköisyys putosi 0,09 prosenttiin rokotetuista.

Salmisen muistutti, ettemme pääse pandemiasta eroon, ellei myös kansainvälisen rokotuskattavuuden epätasaisuutta saada ratkaistua.

Testaus- ja jäljitysstrategiaa ollaan päivittämässä

Koronatesteissä on yhä käyty aktiivisesti. Salminen myönsi, että aktiivinen testeissä käynti kuormittaa terveydenhuoltoa. Testauksesta ei kuitenkaan voida luopua.

– Käytännönläheinen lähestymistapa on, että jos on syysnuhaa, pysytään kotona. Jos käyttää kotitestejä, pitää muistaa, että ne eivät ole yhtä luotettavia, Salminen sanoi.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan testaus- ja jäljitysstrategiaa ollaan parhaillaan päivittämässä.

Etätyösuositusta jatketaan syyskuun loppuun

Etätyösuositusta jatketaan kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla syyskuun loppuun asti, kertovat valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Etätyösuositus ei koske epidemian perustasolla olevia alueita. Perustasolla ovat tällä hetkellä Itä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit sekä Lapin sairaanhoitopiiri Rovaniemeä lukuunottamatta.

Etätyösuositusta ei esitetä nyt muutettavaksi, sillä koronarokotuskattavuus ei ole ministeriöiden mukaan epidemiatilanteeseen nähden riittävä.

– Olisi ennenaikaista lähteä purkamaan sitä nyt, osastopäällikkö Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Etätyösuosituksen voimassaolon tarpeellisuutta arvioidaan uudelleen syyskuun puolivälissä.

Koska rokotuskattavuus on kuitenkin nousussa, valmistelutyö etätyöstä hybridityöhön siirtymisestä aloitetaan välittömästi, ministeriöt kertovat.