Koronan vai­ku­tuk­set näkyvät jo jois­sa­kin Me­ri-La­pin pie­nis­sä ja kes­ki­suu­ris­sa yri­tyk­sis­sä

Kemiläisen parturi-kampaamo Casanovan yrittäjä Heli Savikuja kertoo, että kampaamoihin uskaltaa tulla, koska ne huolehtivat hyvin hygieniastaan.
Kemiläisen parturi-kampaamo Casanovan yrittäjä Heli Savikuja kertoo, että kampaamoihin uskaltaa tulla, koska ne huolehtivat hyvin hygieniastaan.
Kuva: Jussi Saarela

Meri-Lapissa pienet ja keskisuuret yritykset pelkäävät koronavirusepidemian vaikuttavan lähiviikkoina jotenkin liiketoimintaansa. Osassa pk-yrityksiä vaikutukset jo kuitenkin näkyvät palvelujen perumisina. Yritykset panostavat paljon tilojensa hygieniatasoon.

Parturi-kampaamo Casanovan yrittäjä Heli Savikuja sanoo, että asiakkaat eivät ole tähän mennessä peruneet aikojaan. Uusien varausten määrään korona on vaikuttanut, minkä vuoksi häntä arveluttaa lähiviikkojen varaustilanne.

Kampaamo työllistää yrittäjän lisäksi kaksi vuokratuoliyrittäjää. He ovat pesseet nyt toimitiloja normaalia enemmän.

– Olemme desinfioineet paikat joka kerta asiakkaan lähtemisen jälkeen ja asiakkaat voivat käyttää käsidesejä ja pestä käsiään, jos haluavat, Savikuja sanoo.

Casanova on myös pyytänyt sähköpostin välityksellä asiakkaita perumaan aikansa, jos he ovat flunssaisia.

Keminmaalainen urheiluhieroja Terhi Jussila sanoo, että asiakkaat ovat varanneet edelleen aikoja eivätkä ole ainakaan vielä peruneet niitä. Lähiviikot kuitenkin huolettavat häntä, jos koronan vaikutukset pahenevat Suomessa.

Kemiläinen vaateliike Bombus on rajoittanut aukioloaikaansa neljään tuntiin päivässä. Liike on toistaiseksi auki kello 10–14 välillä maanantaista lauantaihin. Muutos astui voimaan viime lauantaina. Brehmerin yrittäjäpariskunnasta Kaisu palvelee nyt liikkeessä asiakkaita ja Henrik tekee osan päivän töistään etänä kotona ja hoitaa samalla perheen lapsia, jotka eivät mene toistaiseksi päivähoitoon. Liikkeen neljä työntekijää ovat pois töistä tällä viikolla.

– Rajoitimme liikkeen aukioloaikaa kysynnän laskemisen ja koronaviruksen leviämisen estämisen vuoksi. Pyrimme tekemään oman osuutemme, Henrik Brehmer sanoo.

– Meillä on edelleen turvallista asioida. Emme ole kipeitä ja kunhan meille ei tulla kipeänä, niin uskomme, että tästä selvitään. Desinfioimme maksupäätteet ja ovenkahvat. Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet, hän jatkaa.

Korona on vaikuttanut sekä Bombuksen kivijalkamyymälän että verkkokaupan toimintaan kielteisesti. Henrik Brehmer toivoo, että tilanne paransi pian, jotta yritys saisi maksettua kevätsesongin vaatteet ja palkat työntekijöille.

Henrik Brehmer on myös hallituksen puheenjohtaja kiinteistö Oy Kemin Akselissa, jossa Bombuksen liikekin sijaitsee. Hän on käynyt desinfioimassa koko liikekiinteistöissä yleisiä kosketuspintoja viruksen leviämisen estämiseksi.

Rajoitimme liikkeen aukioloaikaa kysynnän laskemisen ja koronaviruksen leviämisen estämisen vuoksi. Pyrimme tekemään oman osuutemme.
Henrik Brehmer
Vaateliike Bombuksen yrittäjä


Kemiläisessä lounas-kahvila Kemin Paussissa koronaviruksen vaikutukset eivät ainakaan vielä ole näkyneet lounaan myynnissä. Kemin Paussi on keskittynyt lounaan tarjoamiseen seisovasta pöydästä ja pitopalveluun.

– On tosi vaikea ennustaa, miten se jatkossa vaikuttaa meillä, yrittäjä Päivi Kemppainen sanoo.

Kultaoptiikka Kemppaisella on kultakaupat ja optikkoliikkeet Torniossa ja Kemissä. Yrityksen Tornion toimipaikassa työskentelevä optometristi Kimmo Tolppi sanoo, että viime viikon lopusta lähtien on ollut hieman normaalia hiljaisempaa ja tyypillinen keskustelunaihe on vaihtunut säästä koronaksi.

Korona on vaikuttanut yritykseen myös siten, että erilaisten turnausten ja kilpailujen perumisten vuoksi palkintojen myynti on vähentynyt ja silmälääkäriin tuleville iäkkäille asiakkaille on soiteltu heidän vointiansa ja kyselty siirretäänkö vastaanottoaikaa.

Kemiläinen Hotelli Merihovi keskeyttää toimintansa kokonaan koronavirusepidemian aiheuttaman palvelujen kysynnän romahtamisen vuoksi 29.3.–17.5.2020 väliseksi ajaksi. Hotelli kertoi keskeytyksestä nettisivullaan.

Yrittäjä Reijo Angeria pyörittää Torniossa Hotel Mustapartaa ja Grand Hotel Mustapartaa sekä useita ravintoloita. Pitkään alalla toimineella yrittäjällä ei ole koskaan aikaisemmin tullut samanlaista tilannetta vastaan, mutta kaikki hänen paikkansa ovat edelleen toiminnassa.

– Peruutuksia tulee koko ajan sekä hotelleihin että ravintoloihin. Suurin asiakasryhmä on Torniossa työmatkustajat, jotka kaikki ovat matkustuskiellossa. Myös Tornion Suurpilkkien peruminen vaikuttaa meihin. Sen ajaksi meidän molemmat hotellit oli myyty täyteen, mutta nyt varaukset on peruttu. Elämme kovia aikoja, mutta emme kuitenkaan mitään paniikkinappulaa paina.

Lisäksi Angerialla on Ravintola Toweri Ylläksellä ja Hotelli Ellivuori Sastamalassa. Towerissa myynti on jatkunut normaalina ajankohta huomioon ottaen, mutta Hotelli Ellivuoressa peruutuksia on tullut paljon. Lisäksi Angeria aukaisee Tampereen keskustaan Cafe Ellivuoren, kun koronan aiheuttama tilanne rauhoittuu.

Yrittäjäjärjestö auttaa monilla eri tavoilla
Jussi Saarela

Suomen Yrittäjien aluejärjestön Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo kertoo, että koronan pandemiaksi julistaminen ja rajoitustoimet ovat vaikuttaneet aika paljon Lapin yrityksiin toimialasta riippumatta. Pahiten tilanteesta kärsivät hänen mukaansa esimerkiksi matkailu- ja ravintola-ala ja muillakin palvelualoilla toimivat yritykset, joissa yrittäjä on kosketuksissa ihmisten kanssa. Asiakkaat ovat peruneet aikojaan.

– Erityisesti yksinyrittäjällä tulo päättyy siihen, kun asiakkaat jäävät tulematta, mutta tilanne koskee myös työnantajayrityksiä. Meille on tullut kysymyksiä erilaisista sopeuttamistoimista. Yritysten keskeiset huolenaiheet ovat taloudelliset vaikeudet ja erilaiset työehdot, Salo sanoo.

Suomen Yrittäjät on koonnut paljon keinoja nopealla aikataululla pienten ja keskisuurten yritysten auttamiseksi. Järjestö on kerännyt yrittajat.fi/korona -tietopaketin, joka päivittyy koko ajan tilanteen mukaan.

– Tietopaketissa on yrityksille tietoa sekä selkeitä vastauksia siitä, miten missäkin tilanteessa pitää toimia. Siellä on vastauksia taloudellisiin asioihin ja työsuhdeasioihin ja yleistä tietoa, Salo kertoo.

Suomen Yrittäjillä on myös mentorisi.fi -palvelu, jonka kautta järjestön jäsen voi löytää yritystoimintaansa varten sparraajan. Nyt palvelu kaipaa lisää mentoreita yrittäjille keskustelukumppaniksi.

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt Sekes ja Suomen Uusyrityskeskukset valmistelevat parhaillaan yhteistyötapaa, jolla lisätään yrittäjille tarjottavaa neuvontaa ja luodaan toimintamalleja helpottamaan yrittäjiä ja yrityksiä tilanteen yli pääsemiseksi.

– Alamme yhdessä rakentamaan neuvontapalvelun, koska meidän ja muiden puhelinneuvonnat tukkeutuvat nyt aika pahasti, Salo toteaa.

Suomen Yrittäjät on esittänyt myös tukitoimia yrittäjille tilanteen vuoksi. Maan hallitus lupasikin tukipaketin yrityksille, kun tiedotti maanantaina valmiuslain käyttöönotosta.