Väkivallanteko: Tanskan po­lii­si: Useita uhreja am­pu­mi­ses­sa os­tos­kes­kuk­ses­sa Köö­pen­ha­mi­nas­sa – yksi pi­dä­tet­ty

Pelit: Pienen suo­ma­lai­sen studion ke­hit­tä­mä Skábma on en­sim­mäi­nen suuren mit­ta­kaa­van viih­teel­li­nen peli saa­mek­si

"Ko­ro­nan muis­to­merk­ki" graf­fi­ti­sei­näk­si Ro­va­nie­mel­lä? – Kesken jää­nyt­tä ra­ken­nus­työ­maa­ta voisi elä­vöit­tää ka­tu­tai­teel­la

Kymppikorttelissa sijaitseva kerrostalotyömaa keskeytettiin vuosi sitten ja peitettiin vanerilevyillä.
Kymppikorttelissa sijaitseva kerrostalotyömaa keskeytettiin vuosi sitten ja peitettiin vanerilevyillä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rovaniemen kaupungin tulisi selvittää, voitaisiinko Kymppikorttelin kesken jäänyttä kerrostalotyömaata hyödyntää väliaikaisena graffitiseinänä. Tätä ehdottaa sosialidemokraattien valtuustoryhmä viikko sitten tekemässään valtuustoaloitteessa.

Lehto Group oy keskeytti kerrostalon rakentamisen Korkalonkadun ja Toripuistikon kulmauksessa noin vuosi sitten koronapandemian huonontaman markkinatilanteen takia. Yhtiö arvioi silloin, että rakennustyöt jatkuvat viimeistään tänä keväänä, mutta toistaiseksi työmaalla ei ole tapahtunut mitään.

SDP:n aloitteessa todetaan, että näkyvällä paikalla oleva keskeneräinen rakennustyömaa vaikuttaa negatiivisesti Rovaniemen yleiskuvaan ja viihtyvyyteen. Keskeneräinen työmaa on paketoitu kauttaaltaan vanerilevyillä, joita voitaisiin aloitteen mukaan hyödyntää väliaikaisena katutaideseinänä.

"Tällä saataisiin surullisen näköisestä, keskellä kaupunkia sijaitsevasta rakennelmasta taideteos. Ja monet taiteilijat saisivat paikan toteuttaa harrastustaan", aloitteessa todetaan.

Aloitteessa huomautetaan myös, että katutaiteella on tapana levitä sosiaalisen median kautta yli kaupunkirajojen. Näin Rovaniemi saisi ilmaista mainosta, mikä ei olisi ollenkaan pahitteeksi tilanteessa, jossa kotimaan matkailu alkaa osoittaa jo elpymisen merkkejä.

Rovaniemellä on aiemmin ollut graffitiseinä Lapinaukean ympärillä. Se kuitenkin purettiin pois, ja nyt harrastajille ei ole tarjolla juurikaan seiniä, joihin tehdä katutaidetta.

"Tilanteeseen tulee saada muutos, sillä kaupungissa, jossa on elinvoimainen ja aktiivinen kulttuurielämä ja toinen Suomen taideyliopistoista, taiteen tulee näkyä myös katukuvassa. Ja kunnan tulee tarjota mahdollisuuksia katukuvan elävöittämiseen", aloitteessa sanotaan.

Lapinaukean graffitiaitaa maalattiin vuonna 2014.
Lapinaukean graffitiaitaa maalattiin vuonna 2014.
Kuva: Anssi Jokiranta