Ko­ro­na­epi­de­mia lopetti Topi Hil­tu­sen työt ra­vin­to­las­sa – nyt hän tekee ja toi­mit­taa ko­ti­ruo­kaa ti­lauk­ses­ta ro­va­nie­me­läi­sil­le

Vuoromestari teki viimeisen työvuoronsa ravintolassa lauantaina. Seuraavana torstaina hän kuljetti jo ensimmäiset kotiruoka-annokset asiakkaille.

Rovaniemi


Vielä viime viikolla Topi Hiltunen työskenteli ruokaravintolassa vuoromestarina. Arkistokuva on Hiltusen kotialbumista.
Vielä viime viikolla Topi Hiltunen työskenteli ruokaravintolassa vuoromestarina. Arkistokuva on Hiltusen kotialbumista.

Rovaniemeläinen kokki Topi Hiltunen perusti tiistaina kotiruokapalvelun vastaamaan koronaviruksen aiheuttamaan poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa moni pysyttelee kotosalla. Hän valmistaa tilauksesta ruokaa, ja kuljettaa sitä asiakkaiden kotiovelle.

Ensimmäiset tilaukset hän toimitti torstaina.

– Ihan hyvän vastaanoton palvelu on saanut, ja jos tilauksia tulee jatkossakin tähän tahtiin, tällä voi jopa tienata elantoa, Hiltunen arvioi torstaina puhelimitse.

Syynä palvelun perustamiselle oli töiden loppuminen ja tarve toimeentulolle. Vielä viime viikolla Hiltunen työskenteli vuoromestarina rovaniemeläisessä ruokaravintolassa. Koskapa hän työskenteli toimeksiannolla työsuhteen sijaan, työvuorot päättyivät lauantaihin ilman irtisanomisaikaa.

– Työkavereilla edessä on puolestaan lomautus, Hiltunen harmittelee koko alaa koettelevaa tilannetta.

Laatikoita, pastaa ja kiusauksia

Kotiruokapalvelussa on tarjolla tuttuja ruokia, kuten makaronilaatikkoa, kinkkukiusausta ja pasta bolognesea. Asiakkaat Hiltunen on tavoittanut pääasiassa sosiaalisen median välityksellä.

– Jonkin verran on tullut kyselyitä myös kasvisruuista ja gluteenittomista vaihtoehdoista. Tässä vaiheessa joudun pitämään listan melko simppelinä, mutta jos tilauksia tulee enemmän, valikoimaa voisi kasvattaa vaikkapa kasvis- ja kalaruuilla, Hiltunen sanoo.

– Parhaassa tapauksessa voisin työllistää tässä lomautettuja työkavereitakin, hän toivoo.

Lapset kotona, työajat elävät

Topi Hiltusen vaimo työskentelee päiväkodissa. Perheen yhdeksänvuotias koululainen ja kolmevuotias, tavallisesti perhepäivähoidossa oleva lapsi, ovat nyt päivät kotona isänsä kanssa.

– Yrittäjänä voin onneksi päättää työaikani itse, eli tehdä töitä silloin kun tilanne kotona sen sallii. Esimerkiksi viime yönä pääsin kotiin kahden jälkeen yöllä.

Kotikeittiössä kokin ei sentään tarvitse yön tunteina ahkeroida.

– Onneksi minulla on ystäviä Rovaniemen ravintoloista, joista monessa muutenkin sesonki päättyy tähän aikaan vuodesta. Yhteistyö yrittäjien kesken toimii hienosti ja olen saanut käyttööni ravintolakeittiön, Hiltunen kiittelee.

Lämmintä ruokaa kotiin

Ruoka-annoksia voi tilata kotiin myös ravintoloista

Osa ravintoloista on aloittanut kotiinkuljetukset vallitsevan tilanteen vuoksi.

Monen ravintolan ruokaa voi tilata kotiovelle myös älypuhelimen sovelluksella Wolt-kuljetuspalvelun kautta.

Useista ravintoloista voi myös tilata ruokaa puhelimitse, ja noutaa kotipaketin mukaansa.

Jotkut Rovaniemen ravintoloista kuten Kauppayhtiö, Pure Pizza, Cafe & bar 21 ja Yuca ovat siirtynyt pelkän noutoruuan valmistukseen.

Muutamia ravintoloita on sulkenut ovensa toistaiseksi kokonaan.