pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Korona runteli Ro­va­nie­men Airbnb-mark­ki­naa: noin kol­man­nes asun­nois­ta pois­tu­nut vuok­rauk­sen pii­ris­tä

Lyhytvuokrattavia asuntoja oli Rovaniemellä vielä tammikuussa 910 kappaletta, mutta huhtikuussa enää 650. Airbnb-asuntoja tarjotaan nyt pitkäaikaisille vuokralaisille.
Lyhytvuokrattavia asuntoja oli Rovaniemellä vielä tammikuussa 910 kappaletta, mutta huhtikuussa enää 650. Airbnb-asuntoja tarjotaan nyt pitkäaikaisille vuokralaisille.
Kuva: Anna Muotka

Koronaepidemia on pienentänyt lyhytvuokrattavien asuntojen tarjontaa Rovaniemellä noin kolmanneksella. Vielä tammikuussa Airbnb:n tai HomeAwayn kautta vuokrattavia asuntoja oli Rovaniemellä 910 kappaletta, mutta huhtikuussa enää 650.

Lyhytaikaisen vuokrauksen puolelta on siis siirtynyt paljon asuntoja pitkäaikaisten vuokra-asuntojen markkinoille. Koronakevään neliövuokrissa ei ole kuitenkaan nähtävissä merkittävää eroa aiempien keväiden kehitykseen, selviää vuokramarkkinakatsauksesta, jonka Suomen Vuokranantajat on tuottanut yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa.

– Koronan vaikutuksista vuokriin ja vuokrausaikoihin on paremmin saatavilla tietoa vasta syksyllä, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuokrataso nousi ennen koronaa

Ennen koronaa vuokrataso kasvoi Rovaniemellä nopeasti: vuokrat nousivat viidessä vuodessa 7,9 prosenttia. Vuokrien prosentuaalinen kasvuvauhti on ollut jopa nopeampaa kuin pääkaupunkiseudulla.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Rovaniemen vuokrataso oli 13,2 euroa neliöltä eli sama kuin Oulussa. Yksiöiden kohdalla vuokrataso oli korkeampi kuin Oulussa.

Yksiöiden kokonaisvuokran mediaani oli Rovaniemellä 520 euroa ja Oulussa 499 euroa. Luvut koskevat Vuokraovi.com-sivustolla ilmoitettuja yksiöitä.

Matkailu vaikuttanut asuntorakentamiseen

Matkailun ja lyhytaikaisen vuokraustoiminnan kasvu on vaikuttanut myös rakentamiseen: Rovaniemelle on valmistunut asuntoja selkeästi väestönkasvua nopeammin. Viime vuosikymmenellä Rovaniemelle valmistui keskimäärin noin 475 asuntoa vuodessa.

Lyhytaikaisesta vuokrauksesta on kasvanut lähes hotellitoiminnan veroinen majoittaja. Rovaniemen hotellien majoituskapasiteetti oli vuoden alussa 2 000 huonetta. Airbnb:n tai HomeAwayn kautta lyhytaikaisesti vuokrattuja asuntoja oli samaan aikaan tarjolla 910 kappaletta ja niissä oli yhteensä 1 700 huonetta.

– Koronaepidemia ja matkustusrajoitukset ovat iskeneet kovaa kaupungin matkailuun. Rovaniemen kehitysnäkymät riippuvatkin vahvasti matkailutoiminnan elpymisestä, Rokkanen sanoo.

Kiinteistöliiton ja Suomen Vuokranantajien kyselyn perusteella noin kaksi kolmasosaa lyhytaikaista vuokraustoimintaa pyörittävistä vastaajista on aikeissa jatkaa toimintaa normaalisti koronan jälkeen.

– Rovaniemen vuokramarkkinat voivat siis toipua ylitarjonnasta suhteellisen nopeastikin, jos myös matkailu elpyy nopeasti, Rokkanen arvioi.