Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Korona ei vielä näy mak­su­häi­riöi­den kasvuna – Asia­kas­tie­to: ''Pi­ka­vip­pien kor­ko­ka­ton alen­nuk­sel­la on kään­tö­puo­len­sa, joka näkyy syk­syl­lä''

Asiakastiedon uusimmat tilastot osoittavat, että maksuhäiriömerkintöjen määrä ei koronapandemian alkukuukausina eli maalis-kesäkuun aikana ole kasvanut.


Maksuvaikeuksien ennustetaan syvenevän, kun kulutusluottojen ja pikavippien korkokatto aleni 10 prosenttiin.
Maksuvaikeuksien ennustetaan syvenevän, kun kulutusluottojen ja pikavippien korkokatto aleni 10 prosenttiin.
Kuva: MEERI UTTI

Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen ei ole vakuuttunut siitä, että kulutusluotoille ja pikavipeille juuri tullut uusi, määräaikainen kymmenen prosentin korkokatto toimisi, kuten on ajateltu. Kääntöpuolena voi olla yhä synkkenevät maksuhäiriöluvut.

Asiakastiedon tuoreimmat tilastot osoittavat, että maksuhäiriömerkintöjen määrä ei koronapandemian alkukuukausina eli maalis-kesäkuun aikana ole kasvanut. Maaliskuussa maksuhäiriöisiä yksityishenkilöitä oli 389 500.

Kuluttajaluottojen määräaikainen kymmenen prosentin korkokatto astui voimaan keskiviikkona. Lain taustalla oli huoli siitä, että koronakriisi lisäisi suomalaisten velkapinteeseen joutumista.

– Kun tiukennetaan rajoja, osa ihmisistä jää luottomarkkinoiden ulkopuolelle. Nopeisiin väliaikaisiin rahantarpeisiin ei saada luottoa. Maksuvaikeudet syvenevät. Tämä nähtiin, kun korkokatto syksyllä laski 20 prosenttiin, sanoo Muhonen. Maksuhäiriöt lisääntyivät alkuvuoden aikana useilla tuhansilla.

– Kun korko nyt tippui puoleen entisestä, yhä suurempi osa ihmisistä joutuu ongelmiin.

Korkokaton alennus laskee luoton hintaa, mutta samalla se myös vaikeuttaa joidenkin ihmisten luotonsaantia kriittisellä hetkellä. Luottoa eivät enää kaikille irtoa, kun korkokatto kiristyy.

Muhonen arvioi, että koronan aiheuttamat ja korkokaton alentamisen tuomat ongelmat näkyvät seuraavissa eli syksyn tilastoissa.

Kuluttajaluottojen määräaikainen kymmenen prosentin korkokatto ja kielto luottojen suoramarkkinoinnille ovat voimassa vuoden loppuun.

Määräaikainen korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten yleisluottokorttiluottoja, autojen osamaksukauppaa tai verkkokaupan erämaksumahdollisuutta.