työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Korona ei unohdu pit­kä­kes­toi­ses­ta muis­tis­ta

-

Koronarajoitusten purku pääsi vauhtiin, vaikka rokotekattavuus ei vielä saavuttanut 80 prosentin tasoa.  Hallituksen uudistettuun  strategiaan kuuluu yhteiskunnan aukaiseminen, ja pitää se auki niin pitkään kun se ei riskeeraa terveysturvallisuutta. Hyvä näin, todetaan ainakin tapahtuma- ja ravintola-aloilla.

Toivottavasti valtakunnallista hätäjarrua ei tarvitse koskaan painaa. Jos epidemia laajenee alueellisesti, niin sitä torjutaan myös alueellisesti. Tämäkin kuulostaa hyvältä merilappilaisten näkökulmasta katsottuna.

En ole sairastanut koronaa. Ystäväpiirissäni on yksi henkilö, joka sai positiivisen testituloksen. Hän sairasti ikävän taudin onneksi lievänä.

Vaikka korona on pysynyt loitolla lähipiiristäni, suhtaudun siihen edelleen vakavasti. Auton hansikaslokerossa on naamamaskeja iso kasa ja niin niitä tulee olemaan jatkossakin. Eikä pelkästään lokerossa vaan otan ne tarvittaessa käyttöön. Ketä tai mitä haittaa, kun City-Marketissa asioidessani minulla on jatkossakin maski nenän ja suun suojana. Eniten siitä taitaa olla haittaa itselleni, kun silmälasit tahtovat huurtua maskin valskatessa yläosasta.

En ole myöskään sairastanut flunssaa pariin vuoteen. Siihen voi olla yhtenä syynä influenssapiikin lisäksi käsihygienia, joka estää pöpöjen leviämistä. Sekään ei haittaa, jos liikkeissä on jatkossakin käsidesipullot asiakkaita varten.

Niille on käyttöä. Me keski-iän ylittäneet sukankuluttajat opimme pesemään kätemme vedellä ja saippualla, nykynuoret tekevät saman ja viimeistelevät pesun automaattisesti käsidesillä. Toivottavasti.


Perinteinen kättely on saanut uusia muotoja. Nykyisin kätellään pistämällä nyrkit vastakkain tai kolauttamalla kyynärpäitä yhteen.

Kyynärpääkättely ei ole mikään uusi tapa. Suomen hiihtomaajoukkueen norjalainen päävalmentaja Magnar Dalen lanseerasi uutta kättelytapaa yleiseen tietoisuuteen jo Val de Fiemmen MM-hiihdoissa 2013. Kisakylään oli iskenyt flunssapöpö ja sen leviämistä pyrittiin estämään muun muassa kyynärpäätaktiikalla. Tapa tuli käyttöön jo ebola-epidemian aikaan 1970-luvulla. Miksei tätä kättelytapaa voisi käyttää jatkossakin, kun pääsee tai joutuu tekemisiin hieman oudompien ihmisten kanssa.

Nyt pitää alkaa toteuttaa koronan takia rästiin jääneitä mukavia tapahtumia. Elokuvat ja teatteriesitykset yhdistettynä ravintolailtoihin tai vakkapa ulkomaanmatkat kuuluvat tulevaan ohjelmaan.

En usko, että olen ainoa, joka istuu elokuvissa, teatterissa  tai lentokoneessa jatkossakin maski kasvoilla. Kapakassa oluen juonti on hieman haasteellista maskin kanssa.

Korona tuli, koronasta selvittiin kohtuudella, mutta se jättää jälkensä pitkäkestoiseen muistiimme.

En ole myöskään sairastanut flunssaa pariin vuoteen. Siihen voi olla yhtenä syynä influenssapiikin lisäksi käsihygienia, joka estää pöpöjen leviämistä.