kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Ko­ro­na-ar­ki koet­te­lee nuoria – Sami Kieksin tuo­rees­sa do­ku­ment­ti­sar­jas­sa eletään poik­keus­ke­vät­tä viiden nuoren ai­kui­sen kotona


Toimettomat-dokumentissa esiintyvät porilaiset opiskelijat Veera ja Aaro ovat umpirakastuneita, mutta Veeran mielenterveysongelmat ja taloushuolet rasittavat parisuhdetta koronakevään aikana.
Toimettomat-dokumentissa esiintyvät porilaiset opiskelijat Veera ja Aaro ovat umpirakastuneita, mutta Veeran mielenterveysongelmat ja taloushuolet rasittavat parisuhdetta koronakevään aikana.
Kuva: Theofanis Kavvadas

Toimettomat

★★★★ Nyt kun koronarajoituksia on purettu, alkaa dokumenttitarjontaan putkahdella kuvauksia siitä, miten poikkeuksellinen kevät sujui. Syvempien analyysien aika on myöhemmin, kun nähdään, kuinka kovaa se iski – ja keihin.

Syrjäytyneistä nuorista kertovalla Logged in -dokumenttisarjallaan hätkähdyttäneen Sami Kieksin dokumenttisarja Toimettomat antaa jälleen äänen nuorille. Nämä nuoret aikuiset ottavat hauraita askelia työelämässä, mutta koronakevät lomautuksineen vie toimeentulon ja tuo pelon irtisanomisesta.

Viiden nuoren koronakaranteeniarkea seurataan kahden kuukauden ajan maaliskuusta lähtien. Tapaamme vanhempiensa majoituspalveluyrityksessä työskentelevän Lindan, 23, asiakaspalvelija Benjaminin, 26, ravintola-alan ammattilaisen Taisan, 25, ja opiskelijapariskunnan Veeran, 20, ja Aaron, 25.

Inhimillinen ja lämmin lähestymistapa

Ohjaaja Sami Kieksillä on taito kietoa yksityinen ja yhteiskunnallinen vaivattomasti yhteen. Lähestymistapa on inhimillinen ja lämmin.

Lindan perheyrityksen ongelmat riipaisevat. Äidin vakavan sairastumisen myötä Lindan on ollut pakko ottaa vastuuta, ja se ahdistaa. Kuvat tyhjistä huoneista ovat paljon puhuvia: yritystoiminta on vaakalaudalla.

Lapsuudessaan kovia kokenut Benjamin puolestaan sinnittelee hermostuneena asunnossaan ja yrittää tehdä etätöitä talon julkisivuremontin keskellä. Hänellä on uusi työpaikka, mutta ilo siitä on vaihtunut epävarmuuteen.

Opiskelijapariskunnan työt loppuivat koronan vuoksi, ja opintotukikin on loppumassa. Vakavasta masennuksesta teini-ikäisestä saakka kärsinyt Veera tarvitsee tukea muutenkin. Avopuoliso Aaro yrittää parhaansa, vaikka murtumispiste on välillä lähellä.

Taisa sai lomautuslapun, mutta aluksi korona-arki näyttää tuovan tervetulleen rauhoittumishetken.

Tuttuja tunteita meille monelle, mutta kun taustalla on mielenterveysongelmia ja taakkoja, toivottavaa olisi, että osaisimme hoitaa taloudellisten seuraamusten ohella myös koronan psyykkiset kolhut. Toivoa on, sillä hallituksen lisäbudjetissa satsataan myös lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Yle Areena 8.6. alkaen. Neliosainen Toimettomat-sarja nähdään tiistaina 9.6. TV2 klo 20.00 osana Docventures-erikoislähetystä, jossa siitä on keskustelemassa myös ohjaaja Sami Kieksi.