Korona ai­heut­taa poik­keus­toi­mia Ro­va­nie­mel­lä: koulut ja ko­koon­tu­mis­pai­kat kiinni, päi­vä­ko­dit pysyvät auki

Kaupunginhallitus seuraa koronatilannetta viikoittain kokouksessaan.


Rovaniemen koulut siirtyvät keskiviikkona etäopetukseen. Arkistokuva.
Rovaniemen koulut siirtyvät keskiviikkona etäopetukseen. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen kaupungin päiväkodit ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus toimivat normaalisti hallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Kaupunki hyvittää asiakasmaksut, mikäli palvelua ei tarvita. Vanhemmille on lähetetty kysely hoidon tarpeesta.

Rovaniemen koulut siirtyvät etäopetukseen keskiviikosta 18.3. alkaen. Etäopetus toteutetaan digitaalisia ratkaisuja ja tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Kaupunki järjestää lähiopetusta erityisoppilaille sekä niille 1–3-luokkalaisille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Rovaniemi tehostettuun valmiuteen

Rovaniemen kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui eilen tiistaina päättämään lisätoimenpiteistä koronavirusepidemian ehkäisemiseksi 13. huhtikuuta saakka.

Maanantaina valtioneuvosto totesi yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että Suomi on poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus antoi eilen valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle.

Rovaniemen kaupunki on siirtynyt tehostettuun valmiuteen kaupunginjohtaja Esko Lotvosen päätöksellä kaupungin valmiusohjeen mukaisesti. Kaupungin hallinto ylläpitää muun muassa jatkuvaa johtamisvalmiutta. Poikkeusolojen johtoryhmän lisäksi toiminnan aloitti kaupungin pandemiatyöryhmä.

Kokoontumispaikat kiinni

Johtoryhmä päätti, että kaupungin kirjastot ja kirjastoautot, maakuntamuseo, nuoriso- ja kerhotilat, Lappia-talo ja kulttuuritalo Korundi suljetaan tästä päivästä alkaen. Kaupunki päätti jo aiemmin muun muassa kaikkien yleisötilaisuuksien perumisesta ja uimahalli Vesihiiden ja sisäliikuntapaikkojen sulkemisesta. Lapin kamariorkesteri on perunut kevään konsertit ja Rovaniemen teatteri esitykset ja tapahtumat 13.4. saakka.

Kuntoutussairaalaan keväälle suunniteltu remontti siirretään myöhemmäksi. Myös ikäihmisten kokoontumistila Potkuri suljetaan toistaiseksi.

Kaupungin ja järjestöjen käyttämä Kansalaistalo Rovakadulla suljetaan maaliskuun loppuun saakka. Ruokajakeluun valmistellaan korvaavaa toimintamallia.

Joukkoliikenne ja koulukuljetukset toimivat toistaiseksi normaalisti.

Ikäihmisiä suojellaan karanteenilla

Kaupunki kieltää vierailut tehostetun palveluasumisen, hoivan ja kuntoutussairaalan yksiköissä sekä palvelupaikoissa, joista kaupunki hankkii palveluja ostopalveluna. Lisäksi suositellaan, että kotihoidon piirissä tai muuten riskiryhmään kuuluvien luona ei vierailtaisi infektio-oireisena tai kahden viikon sisällä koti- tai ulkomaanmatkalta.

Valtioneuvosto on velvoittanut yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Velvoite ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Rovaniemen perusterveydenhuollossa yli 70-vuotiaiden kiireettömät hoidot pyritään siirtämään myöhemmäksi tai toteuttamaan etäyhteyksillä.

Etätyötä, kun mahdollista

Kaupungin kaikki työntekijät, joiden työn luonne sen mahdollistaa, määrätään etätyöhön kaupunginjohtajan päätöksellä.

Ulkomailta palaavat työntekijät ohjataan kahden viikon karanteeniin.

Kaupunginhallitus kokoontuu toistaiseksi viikoittain ylimääräiseen kokoukseen koronavirustilanteen vuoksi. Toimielinten kokoontumisia järjestetään ja harvennetaan tarpeen mukaan.

Lue lisää: rovaniemi.fi/koronavirus