Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kor­kea­kou­lu­tuk­sen säi­lyt­tä­vä vahvana Lapissa

Eduskuntavaalit ratkeavat ensi sunnuntaina, jolloin on varsinainen äänestyspäivä.
Eduskuntavaalit ratkeavat ensi sunnuntaina, jolloin on varsinainen äänestyspäivä.
Kuva: Vesa Joensuu

Pääkaupunkiseudun rehtorit ovat esittäneet korkeakoulutuksen opiskelupaikkojen lisäämistä alueellaan perusteluinaan Suomen aivovuoto ulkomaille, kilpailukykyisten hakijoiden riittämättömyys pääkaupunkiseudulla ja osaajapulaan vastaaminen.

Yleensä opiskelupaikkojen lisääminen pääkaupunkiseudulla johtaa leikkauksiin maakunnissa, kun valtion rahoitus pysyy samana. Samalla maakuntien väestön rakenteellinen tilanne vaikeutuu entisestään. Jo nyt kouluttautuminen ohjaa nuoria muuttamaan pois kotiseudultaan, jolloin pieneen kaupunkeihin ja kyliin jää iäkkäämpää väestöä, palveluja vähennetään ja kulttuuritoiminta supistuu.

Korkeasti koulutettujen nuorten aikuisten osalta Suomi jää kansainvälisessä vertailussa keskikastin alapuolelle. Osaavasta työvoimasta on pulaa joka puolella. Suomen on vastattava kansainväliseen kilpailuun osaajista siten, että englanninkielisiä koulutusohjelmia lisätään ammatillisiin oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Tarvitsemme myös joustavia opintopolkuja ja -kokonaisuuksia sekä digitaalisuuden mahdollisuuksien käyttöönottoa. Englanninkielisen koulutustarjonnan lisääminen mahdollistaa eri aloilla työntekijöiden rekrytoinnin, kun Suomesta löytyy koulutuspolkuja maahanmuuttajaperheiden lapsille.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat lukukausimaksuja. Ne tuovat vain vähän taloudellista hyötyä korkeakouluihin, koska maksut kuluvat lukukausimaksu- ja apurahajärjestelmien ylläpitoon. Vihreät esittää, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuista luovuttaisiin, mikä parantaisi Suomen asemaa opiskelijoista kilpailtaessa. Köyhimmistä maista tuleville opiskelijoille tulisi lisätä stipendejä ja maksuttomuutta kokeilla ainakin aloilla, joissa on kovin osaajapula.

Maakunnassa toimivien oppilaitosten ja korkeakoulujen toimintaedellytyksiä tulee lisätä; ei leikata. Maakunnissa kouluttautuneet suomalaiset ja kansainväliset nuoret tuntevat alueellisen kulttuurin ja toimintaympäristön haasteet ja vahvuudet. Heillä on keskeinen rooli alueen vetovoimaisena ja kilpailukykyisenä pitämiseen. Opiskeluaika Lapissa luo nuorelle tänne siteen ja laajentaa kokemusmaailmaa.

(vihr.)