Pääkirjoitus: Mo­ni­puo­li­nen elin­kei­no­ra­ken­ne on paras turva ja tae Lapin kas­vul­le ja ke­hi­tyk­sel­le

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kon­ka­ri­po­li­tiik­ko Matti Van­ha­nen nousee uudeksi val­tio­va­rain­mi­nis­te­rik­si – "Tie­dos­tan, että se ei roo­li­tuk­se­na kaik­kein helpoin ole"

Asia päätettiin Helsingissä Keskustan puoluehallituksen, kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen maanantaiaamuisessa kokouksessa.

Uudeksi valtiovarainministeriksi on valittu eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Asia päätettiin Helsingissä keskustan puoluehallituksen, kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen maanantaiaamuisessa kokouksessa. Uudesta ministeristä oli päättämässä noin 60 ihmistä. Päätös oli yksimielinen.

– Pääministerit eivät ole usein palanneet valtioneuvostoon. Tiedostan, että se ei roolituksena kaikkein helpoin ole, Vanhanen sanoi.

– Teen työtä puoluejohdon kanssa tiiviissä yhteistyössä ja toivon, että voin lunastaa myös odotukset muiden hallituskumppaneiden kanssa, myös opposition kanssa yhteistyötä toivonut Vanhanen jatkoi.

Koronakriisistä otettava oppia tulevaan

– Meidän pitää selkeästi mieltää se, että Suomi tarvitsee vahvaa valtiota erilaisten kriisien hoitamiseen, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan koronakriisistä on otettava opiksi tuleviin kriiseihin valmistautumisessa.

– Tarvitsemme yhä vakavaraisempia yrityksiä. Pitää löytää ratkaisuja, että yritykset pystyvät selviämään kriiseistä itse.

– Yhteisesti on löydettävä keinot, joilla julkinen talous selviää koronasta. Hallitus on tehnyt asiasta jo paljon pohjatyötä, hän jatkoi.

Vanhasen mukaan aina ei voi olla ratkaisuna yhteiskunnan antama tuki.

Hänen mukaansa myös omavaraisuuteen pitää kiinnittää huomiota. Energia ja ruoka ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Vanhasen mukaan nuorelle polvelle pitää saada usko, että Suomi selviää ja on maa, joka tarjoaa mahdollisuuksia ihmisille.

Vanhasen mukaan Suomi tarvitsee ihmisiä, jotka siivoavat pihansa, katsovat lastensa perään ja auttavat naapurin mummoa, kun lumi täyttää pihan.

Kulmuni jatkaa puheenjohtajien viisikossa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi, että hän on edelleen hallituksen puheenjohtajien muodostamassa viisikossa. Kulmuni ei ole käytettävissä uudeksi puhemieheksi.

– Minun tärkein tehtäväni on johtaa keskustaa. Kenttäväki päättää sitten, mitä tapahtuu syyskuun jälkeen. Minun mandaattini pohjautuu heihin, Kulmuni kertoi.

Valtiovarainministerinä ollut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävästään. Kulmuni erosi, koska hän oli tilannut ministeriön rahoilla viestintäpalveluita ja muuta esiintymiskoulutusta yksityiseltä konsulttitoimistolta. Kulmuni oli saanut koulutusta muun muassa keskustan puheenjohtajakilpailun puheeseen. Asia tuli ilmi Suomen Kuvalehden uutisessa tiistaina.

Lue myös: Matti Van­ha­nen taipui pe­las­ta­jak­si – Edus­kun­nan pu­he­mies siirtyy val­tio­va­rain­mi­nis­te­rik­si