Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­jois­ta 40:llä ko­ro­na­tar­tun­ta, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 39 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän

Kon­ka­rei­den äänet uus­jaos­sa – Lou­nais-La­pin kysely: Useam­pi­kin pitkän linjan po­lii­tik­ko jää­mäs­sä pois pää­tök­sen­teos­ta

Ritva Sonntagin pitkä ura valtuutettuna loppuu.
Ritva Sonntagin pitkä ura valtuutettuna loppuu.
Kuva: Katja Lehto

Moni kunnallispolitiikan konkari aikoo jättää paikallispolitiikan. Lounais-Lappi lähetti sähköpostitse Kemiläisille, Keminmaalaisille, Simolaisille, Tervolalaisille, Torniolaisille ja Ylitorniolaisille istuville kuntavaltuutetuille kyselyn, jossa tiedusteltiin, lähtevätkö he ehdolle ensi vuoden kuntavaaleihin. Yhteensä 61 merilappilaista valtuutettua vastasi kyselyyn määräaikaan mennessä.

Torniolainen Ilkka Kapraali (vas.) on ollut Tornion kaupunginvaltuustossa jo 32 vuotta, joista 30 vuotta hän on ollut kaupunginhallituksessa.

– Ikääkin on jo sen verran, että parempi jäädä pois, kun vielä itse älyää jättäytyä, 8. kautta Tornion kaupunginvaltuutettuna oleva 71-vuotias Kapraali toteaa.

Kapraali kertoo, että Torniossa suurin osa päätöksistä on syntynyt melko yksimielisesti.

– Sillä tavalla tehtyihin hyviin ja huonoihinkin päätöksiin minäkin olen ”syyllinen”. Keskussairaalan ”mehiläistämisen” olisin jättänyt tekemättä, jos rahkeet olisivat riittäneet. Myös kouluihin kohdistuneet leikkaukset ja kurjistamiset kuuluvat sarjaan huonoja päätöksiä, joita vastaan olen taistellut.

Ilkka Kapraali sai viime vaaleissa 226 ääntä. Eniten sai keskustan Katri Kulmuni (784), joka ei Lounais-Lapin kyselyyn kuntavaalisuunnitelmistaan vastannut.

Kemissä Keskustan valtuutetuista kolme kertoi kyselyssä jäävänsä pois kuntapolitiikasta. 6. kauden Jouko Juntunen, 7. kauden Ritva Sonntag ja kolmannen kauden valtuutettu Raimo Keskikallio eivät aio asettua ehdolle.

Ritva Sonntag kertoo, että päätös politiikasta luopumisesta on syntynyt pikkuhiljaa tämän kauden aikana.

– Eiköhän yhteiskuntavastuu ole osaltani täyttynyt, 30 vuotta valtuutettuna ollut Sonntag toteaa.

Sonntag kertoo, että vuosien varrella on ollut paljon mieleenpainuvia hetkiä.

– Tärkeimmäksi nostan sen yhteisymmärryksen, joka saavutetaan pitkienkin neuvottelujen jälkeen esimerkiksi talousarvioneuvotteluissa tai vaalien jälkeisissä poliittisissa neuvotteluissa. Yhteisymmärrys ja kyky tehdä kompromisseja ovat hienoja asioita. Mitä olisin tehnyt toisin? Olisin joissakin tilanteissa voinut olla kärsivällisempi ja malttaa pitää suuni kiinni, viime kuntavaaleissa 259 ääntä saanut Sonntag pohtii kyselyssä.

Kemissä ehdolle ei lähde myöskään vasemmistoliiton “äänikuningatar” Sari Moisanen, joka sai vuonna 2017 281 ääntä.

Ilkka Kapraalin äänet ovat jaossa tulevissa kuntavaaleissa.
Ilkka Kapraalin äänet ovat jaossa tulevissa kuntavaaleissa.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Merilappilaisista konkaripolitiikoista torniolainen Outi Keinänen (kesk.) ja ylitorniolainen Reeta Laitinen eivät ole vielä tehneet päätöstä, ovatko he lähdössä vaaleihin ehdolle. Seitsemättä kauttaan Tornion kaupunginvaltuustossa istuva Keinänen pitää Tornion mahdollisuuksina muun muassa matkailua ja PK-yritysten määrän kasvua. Uhkana hän pitää muun muassa väestön vähenemistä, verotulojen hiipumista ja sairaalapalvelujen siirtymistä Rovaniemelle.

–Sitä kautta palvelujen saanti heikkenee, elinvoima laskee sekä työ- ja opiskelupaikat vähenevät.

Kuudetta kautta kunnanvaltuutettuna oleva Laitinen toimii tällä hetkellä valtuuston puheenjohtajana.

– Alkuvuosina toimin sosiaalilautakunnan puheenjohtajana, siinä työssä sai nähdä todellisen avun tarpeen. Päätökset vaikuttivat ihmisen arkeen ja hyvinvointiin. Nyt valtuuston puheenjohtajana joudun paneutumaan isompiin ja laajempiin kokonaisuuksiin, Laitinen kertoo.

Monia konkaripoliitiikoita on kuitenkin pyrkimässä ensi kaudellekin. Esimerkiksi torniolainen Markku Taramaa (kesk.) pyrkii seitsemännelle kaudelleen ja keminmaalainen Helena Halttu (vas.) kuudennelle.

– Yhteistyön merkitys korostuu päätöksenteossa. Yleisesti Keminmaassa on pystytty säilyttämään hyvä palvelut. Olen äänestänyt suurta yksityistämistä vastaan (Mehiläinen/Attendo). Olen siitä hyvilläni, että Keminmaassa vasemmisto on ollut tuossa asiassa yksimielinen. Kiinteistöjen myyminen harmittaa, Halttu toteaa.

Kysely

Lähdetkö ehdolle?

Kemi

Kyllä: Hilkka Halonen (sdp., 2. kausi valtuustossa), Mikko Anttila (kok., 1.), Kalle Helske (kok., 2.), Kalle Huusko (sdp., 1.), Marko Leskio (kok. 3.), Kari Hanhisuanto (vas. 1. ), Mikko Koivulehto (vas.),  Sami Zerni (sdp.,1.); Tuire Kourula (kesk., 3. ), Pekka Tiitinen (sdp., 2.)

En: Pirita Hyötylä (sdp.,3 ), Elina Heinonen (kok. 1.), Juha Taanila (kok., 4.), Jouko Juntunen (kesk., 6. ), Raimo Keskikallio (kesk., 3.), Ritva Sonntag (kesk., 7.), Sari Moisanen (sdp., 3.).

En ole päättänyt: Pertti Henttinen (vas. 3.), Kimmo Hirvenmäki (vihr. 2.), Sisko Korrensalo (vas., 3,),

En halua kertoa: Jukka Ikäläinen (sdp., 4.).

Keminmaa

Kyllä: Janne Hietala (kempar., 1), Antti Valta (kempar., 2.), Auli Tasala (kempar., 3.), Hannu Tikkala (kempar., 4.), Juhani Hiltunen (vas. 1.), Helena Halttu (vas., 5.).

En: Mika Valikainen (vas., 1.), Minna Lehtoväre (kempar., 3.)

En ole päättänyt: Tommi Lepojärvi (kesk., 2.), Soili Rautio (vas., sit., 1.), Marjo Appelgren (kesk., 1.),

En halua kertoa: -

Simo

Kyllä: -

En: Tarja Leskinen (kesk., 3.), Martti Ruotsalainen (kesk., 1.)

En ole päättänyt: Tuomo Leinonen (kesk. 1.), Jouni Kalmakoski (vas., 1.), Ilkka Aalto (kok., 4.).

En halua kertoa: -

Tervola

Kyllä: Pertti Hemminki (vas., 2.)

En: Marja-Liisa Vaara (kesk., 2.)

En ole päättänyt: Kari Kontiokoski (ps., 2.)

En halua kertoa: -

Tornio

Kyllä: Jan-Mikael Hakomäki (vas., 5.), Kosti Ollila (sdp., 4.), Ismo Urpilainen (kesk., 1.), Raija Lummi (kok., 3.), Antti Kaarlela (kok. 1.), Toni Keränen (vas. 2.), Kaisa Juuso (ps. 2.), Päivi Pukero (kesk., 1.), Pertti Pirttimaa (kesk. 2)., Vilho Tikkanen (ps., 1.), Hannu Alatalo (kesk., 1.), Marjo Muhonen (vas., 1), Markku Taramaa (kesk., 6.)

En: Janne Olsen (sit., 2.), Ilkka Kapraali (vas., 8.)

En ole päättänyt: Outi Keinänen (kesk., 7.)

En halua kertoa: -

Ylitornio

Kyllä: Tommi Knuuti (sit., 2.), Regina Savolainen (kesk., 1),

En: Kalevi Mäki (kesk., 4.), Erkki Kumpula (kesk. 4.)

En ole päättänyt: Reeta Laitinen (kesk., 6.)

En halua kertoa: -

Ensimmäinen kausi oli Ollin oppivuodet -
Taina Nuutinen-Kallio

Lounais-Lapin kuntavaalikyselyyn vastanneista ensimmäisen kauden valtuutetuista valtaosa suunnittelee asettuvansa ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa.

– Ensimmäinen kerta on ns. Ollin oppivuodet ja nyt on tiedonhaun kanavat auki, toteaa ylitorniolainen Regina Savolainen (kesk.).

Samoilla linjoilla on saman puolueen torniolaisvaltuutettu Päivi Pukero.

–Kokemuksen myötä vaikuttamisen paikat ja mahdollisuudet ovat paremmin selvillä, hän toteaa.

Keminmaalainen Juhani Hiltunen (vas.) kokee valtuutetun tehtävät mielekkäiksi ja hän aikoo lähteä ehdolle.

– Aktiivisena valtuutettuna olen päässyt vaikuttamaan asioihin.

Vaikka kemistä moni konkari on jäämässä politiikasta pois, on monella ensimmäisen kauden valtuutetulla intoa asettua ehdolle vielä ensi vuonna.

– Kaupungin tila on vaikea, mutta mielenkiintoinen. Siitä vielä noustaan. Hyviä asioita tapahtuu koko ajan ja suunta on oikea, toteaa Mikko Anttila (kok.)

Saman puolueen ensimmäisen kauden valtuutettu Elina Heinonen taas ei lähde ehdolle. Hän perustelee päätöstään muun muassa arjen kiireillä, mutta on muutakin:

– Negatiivinen ilmapiiri ja jatkuva vastakkainasettelu sekä piikittely ei motivoi. Kaupungin tilanne on haastava ja vaikea, mutta asiat eivät saa mennä henkilökohtaiselle tasolle.