pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Pääkirjoitus
Tilaajille

Komp­ro­mis­seil­la ei pe­las­te­ta luon­non­loh­ta

Lappilaiset ovat kantaneet huolta Tornionjoen lohesta jo useamman sukupolven ajan, eikä mikään viittaa siihen, että huoli olisi hellittämässä jatkossakaan. EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päätti äsken Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Lohikiintiötä laskettiin hieman, muttei läheskään niin paljon kuin Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) suositteli. Neuvosto laski kiintiötä tästä vuodesta viidellä prosentilla 86 575 loheen, kun ICES:n suositus oli vajaat 60 000 lohta. Kalatutkijat ovatkin yleisesti sitä mieltä, että ylikalastuksen riski on suuri ja se vaarantaa luonnonlohikannan.

Kiintiöneuvotteluja johtaneen Suomen kalastusministeri Jari Leppä (kes.) on tyytyväinen kompromissiin, missä "Itämeren kalastuskiintiöihin tehdään historiallisen suuret leikkaukset kestävien kalankantojen varmistamiseksi" (LK 16.10.). Tosin leikkaukset kohdistuvat pääosin muihin kuin loheen. Eniten leikataan turskan pyyntiä, jopa 90 prosenttia. Leikkaukset tietävät sitä, että jopa tuhat Itämeren kalastajaa menettää elinkeinonsa etupäässä Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa. Heille EU aikoo maksaa korvauksia pyyntialusten romutuspalkkinoina, jolla varmistetaan se, ettei pyynti jatku salakalastuksena.