Kom­mu­ni­koin­ti on vaikeaa etä­ri­pa­ril­la - suurin osa rip­pi­kou­lus­ta käydään etänä Me­ri-La­pis­sa

vas. Kemin seurakunnan 2. rippikoulun A-ryhmän isoset Saana Näsi, Senja Vuorisalo, Noora Aikio, Venla Väisänen ja Kiia Mikkonen
vas. Kemin seurakunnan 2. rippikoulun A-ryhmän isoset Saana Näsi, Senja Vuorisalo, Noora Aikio, Venla Väisänen ja Kiia Mikkonen
Kuva: Anni Pelli

COVID-19-pandemia on vaikuttanut merkittävästi myös rippikoulujen järjestämiseen.Torniossa, Keminmaassa, Tervolassa ja Kemissä on keksitty tapoja järjestää rippikoulut toimivilla tavoilla poikkeusoloista huolimatta. Tapaamisia on järjestetty etänä.

–Olemme pitäneet etäoppitunteja Teamsissa, sekä sopineet yhden tapaamisen ihan kasvotusten jokaisen kahdeksan ryhmän kanssa. Syksylle on suunniteltu viikonloppuleirejä jotka toteutetaan tietysti senhetkisten olosuhteiden mukaan, kertoo Tornion seurakunnan pappi Nona Lehtinen.


Moni tänä vuonna rippikoulua suorittava jää nyt kuitenkin paitsi oikeasta, noin viikon kestävästä rippileiristä, joka usein on se odotetuin asia rippikoulussa. Myös konfirmaatiot siirtyvät syksylle.

–Leiriläiset ovat kuitenkin ymmärtäneet tilanteen ja ovat silti olleet motivoituneita käymään rippikoulun loppuun asti. Totta kai se ei ole ollut niin erikoista nyt, kun normaalia kouluakin on käyty etänä samoilla tavoilla. Lintsaustapauksia ei etärippikoulussa ole ollut, olemme Teamsissa pitäneet kamerat päällä, Lehtinen kertoo.

Isosten tärkeä osa rippikoulussa on säilynyt ennallaan. Tornion seurakunnan isoset ovat olleet mukana etätapaamisissa samalla tavalla kuin olisivat olleet normaaleissa tapaamisissa. Isosryhmät, joihin rippikoululaiset jaetaan, on toteutettu WhatsApp-sovelluksessa pienempinä ryhminä.

–Isosilla on tärkeä osa rippikoulussa. Ilman heitä koko rippikoulu olisi täysin erilainen, Lehtinen korostaa.

–Keminmaassa kesän rippileirit on siirretty heinäkuun loppuun. Normaalisti ne olisivat alkukesästä, kertoo keminmaalainen Saara Torikka, joka itse ehti käydä sekä rippikoulun että konfirmaation hiihtoloman aikana.

–Oma leirini toteutetaan vasta heinäkuun loppupuolella. Konfirmaatioon saa kutsua vain oman perheen ja yhden tutun. Merkintöjä olemme keränneet esimerkiksi katsomalla jumalanpalveluksia netin välityksellä ja tekemällä tehtäviä, kertoo parhaillaan rippikoulua suorittava keminmaalainen Sanni Malin.

Tavallisesti Kuusamon Oivangissa järjestettävä leiri on muutettu päiväleiriksi, joka toteutetaan Keminmaan seurakuntakeskuksessa.

–Ärsyttihän se vähän, kun kuulin tästä. Olin odottanut leiriä, koska normaalisti se järjestetään niin ihanassa paikassa, Malin kertoo.


Kemin seurakunta on pitänyt rippikouluja käynnissä sosiaalisen median välityksellä. Normaalit viikon kestävät rippileirit on peruttu kokonaan.

Leirin aikaan järjestetään kolmen päivän etäjakso, jota varten rippikouluryhmät on jaettu vielä puoliksi. Kemin seurakunta pyrkii järjestämään jokaiselle ryhmälle lyhyen leiriviikonlopun ja konfirmaation syys-lokakuussa tilanteen mukaisesti.

–Tämä järjestely on toiminut hyvin. Nuoret ovat ymmärtäneet tilanteen ja sopeutuneet hyvin. Etärippikoulu toimii, koska nuorilla on jo valmiiksi kokemusta etäopiskelusta ja isoset ovat olleet meille työntekijöille avuksi sosiaalisen median kanssa, kertoo Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli.

Ulkoläksyt suoritetaan kotona esimerkiksi omille vanhemmille.

–Isosten tärkeys korostuu tässä tilanteessa todella paljon. Ilman isosia emme varmaan tietäisi mitä tehdä, kertoo Kemin seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Virpi Ahonen.

Isosten mielestä tämä poikkeuksellinen rippikoulu on toiminut yllättävän hyvin.

–Välillä on haastavaa saada rippikoululaiset ääneen esimerkiksi Teams-sovelluksen välityksellä, kertoo isosena oleva Noora Aikio.

Isoset ovat silti sitä mieltä, että tavallinen rippileiri olisi helpompi ja mukavampi.

–Välillä jää sosiaalinen kontakti vähäksi ja joutuu väkisin yrittämään saada leiriläiset puhumaan, sanoo isonen Senja Vuorisalo.

–Etärippikoulussa on kyllä vaikeaa kommunikoida kunnolla leiriläisten kanssa. Kukaan heistä ei opi tuntemaan minua, enkä minä heitä, kun on vaikea saada toisistaan mitään irti esimerkiksi videopuhelun välityksellä, jatkaa jo kolmatta vuotta isosena oleva Venla Väisänen.

Kuvassa Kemin seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Virpi Ahonen ja kirkkoherra Tuomas Tölli
Kuvassa Kemin seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Virpi Ahonen ja kirkkoherra Tuomas Tölli
Kuva: Anni Pelli

Tervolassa toisen rippikouluryhmän konfirmaatio siirtyi pääsiäiseltä juhannukselle.

–Toinen rippileiri pidettiin suunniteltuna ajankohtana kesäkuun ensimmäisellä viikolla, joka edellytti paljon käytännön järjestelyjä. Henkilökunnalta kului paljon aikaa muunmuassa paikkojen desinfioimiseen, mutta he löysivät poikkeusoloissa paljon uusia mahdollisuuksia. Myös leiriläiset sopeutuivat hyvin, kertoo Tervolan kirkkoherra Heikki Holma.