Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kom­ment­ti: Kuuma peruna putosi hal­li­tuk­sen syliin – ikään­ty­nei­den pa­tis­te­lu töihin ei ole vaa­li­valt­ti

Yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen putosi maanantai-iltana hallituksen syliin, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan yhteistä esitystä. Etenkin hallituksen vasemmistopuolueissa oli toivottu, että järjestöt ratkaisevat harmillisen hankkeen, ja puolueet voivat mennä järjestöjen esityksen taakse.

-
Kuva: Joel Maisalmi

Ikääntyvien patistelu töihin ja eläkeputken kiristäminen ei ole varsinainen vaalivaltti. Hallitus on luvannut tehdä ikävät päätökset omin voimin joulukuussa, jos järjestöiltä ei ratkaisua synny. Ikääntyneitä kurittavia päätöksiä pitäisi siis tehdä muutama kuukausi ennen kuntavaaleja.

Hallitus ei purista ratkaisua helposti. Eläkeputken tukkiminen kuuluu vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen esiteltäviin asioihin. Hän on jo kertonut vastustavansa eläkeputkien eli työttömyysturvan lisäpäivien poistamista.

Elinkeinoelämän keskusliitto, EK sanoi, että neuvotteluissa yritettiin sälyttää yrityksille kohtuuttomia kustannuksia. Hallituskin voi parantaa rahalla ikääntyvien muutosturvaa, mutta keskustalle yritysten kustannuksien kasvu ei käy. Puolueen hallitukseen menon ehtoihin kuului, että yritysten kustannukset eivät kasva.

Eläkeputken poistoa vastustavat perussuomalaiset ottavat kaiken ilon irti, jos hallitus poistaa eläkeputken, vaikka siirtymäaika olisi pitkä.