Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ko­mis­saa­ri­pe­li on EU-par­la­men­tin voi­man­näyt­tö – Jutta Ur­pi­lais­ta koh­del­tiin hel­läs­ti, mutta suh­mu­roin­tiin lan­gen­nei­den kohtalo voi olla karu

EU-parlamentti haluaa puumerkkinsä komissaarivalintoihin. Urpilaisen tie komissaariksi on selvä, mutta kupruja tehneillä on vaikeampaa, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Jutta Urpilainen päästettiin kuulemisessa helpolla, eikä hänen tiellään komissaariksi ole esteitä. Ranskan Sylvie Goulardia hiillostettiin avustajien käyttöön liittyvistä epäselvyyksistä. Myös Goulardin sivubisnekset ajatushautomossa ovat herättäneet arvostelua. Puolan ehdokas Janusz Wojciechowski ei vakuuttanut. Hänen esiintymistään kuvailtiin huonosti valmistelluksi.
Jutta Urpilainen päästettiin kuulemisessa helpolla, eikä hänen tiellään komissaariksi ole esteitä.
Jutta Urpilainen päästettiin kuulemisessa helpolla, eikä hänen tiellään komissaariksi ole esteitä.
Kuva: Benoit BOURGEOIS

Eri toimijoiden kamppailu vallasta on osa Euroopan unionin dna:ta. Päämiesten Eurooppa-neuvosto, komissio ja parlamentti kisaavat asioiden hoidon ohessa siitä, kuka pääsee sanomaan missäkin asiassa viimeisen sanan.

Uusi parlamentti elää parhaillaan yhtä kautensa kohokohtaa, kun käynnissä ovat komissaariehdokkaiden kuulemiset. Noin kolme tuntia kestäviin valiokuntakuulemisiin ladataan 25 kohdan kysymysmyspatteri lisäkysymyksineen. Se, miten tiukkaan tenttiin ehdokas joutuu, riippuu hänen henkilöstään, salkustaan, poliittisesta ryhmästään, kansallisuudestaan ja taustansa nuhteettomuudesta.

Ville Itälän johtamalla petoksentorjuntavirastolla tärkeä rooli

Kuprujen kaivaminen esiin on suomalaisittain kiinnostavaa, koska siinä merkittävää valtaa käyttää Ville Itälän johtama EU:n petoksentorjuntavirasto Olaf.

Viraston syyniin ovat joutuneet muun muassa Puolan ja Ranskan komissaariehdokkaat, joille tarjottu kyyti oli ajoittain kylmää myös parlamentin tentissä. Ranskan Sylvie Goulardille on tarjolla raskas sisämarkkinoiden salkku, johon on niputettu useita tehtäviä. Repaleisuuteen kiinnitti huomiota myös Suomen Miapetra Kumpula-Natri (S&D.).

Jo etukäteen tiedettiin, että Goulardin asema kyseenalaistettaisiin taloudellisten epäselvyyksien takia. Goulardia epäillään avustajien käyttöön liittyvien EU-varojen väärinkäytöstä. Häntä on arvosteltu myös sivutoimisesta työskentelystä yhdysvaltalaiselle ajatushautomolle.

Tentissä Goulard joutui puolustuskannalle. Epävirallisissa keskusteluissa Goulardin taakaksi luetaan myös se, että presidentti Emmanuel Macronin ehdokas kuuluu keskustaliberaaleihin. Parlamentin oikeudellinen valiokunta hyllytti konservatiivisen EPP-ryhmän unkarilaisehdokkaan László Trócsányin ja sosialisteja edustavan romanialaisen Rovana Plumbin näiden sidonnaisuuksien takia jo ennen kuulemisia. Liberaalien ehdokasta ei siis haluta päästää muiden suurten ryhmien ehdokkaita helpommalla. EU-päätöksenteossa intressit sekoittuvat ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Grilliin laitettiin myös Janusz Wojciechowski Olafin antamasta synninpäästöstä huolimatta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on tarjonnut puolalaiselle maatalouskomissaarin salkkua.

Ilman muistiinpanoja esiintynyt konservatiivisen ECR-ryhmän Wojciechowski ei arvioiden mukaan vaikuttanut asiantuntemuksella ja sortui vastauksissaan ympäripyöreyksiin. Wojciechowski sai lähtiäisiksi kirjallisia lisäkysymyksiä ja on mahdollista, että tämä joutuu vielä 1,5 tunnin lisäkuulemiseen.

Vaikka puolalainen lopulta läpäisisi testin, mandaatti viisivuotiskaudelle ei ole paras mahdollinen.

Urpilaisen ei tarvitse jännittää

Suomi on päässyt komissaarikysymyksessä helpolla Unkariin, Romaniaan, Ranskaan ja Puolaan verrattuna. Jutta Urpilaisen kuulemisessa kävi selväksi, että matkalla kansainvälisten kumppanuuksien komissaariksi ei ole esteitä.

Urpilaista kohdeltiin lähes silkkihansikkain, vaikka salkkuun kuuluvan kehitysavun yhteys maahanmuuttoon nostettiin esille useaan kertaan. Urpilaiselta tivattiin, pitäisikö kehitysavusta tehdä ehdollista siten, että sitä myönnettäisiin vain maille, jotka sitoutuvat siirtolaisuuden vähentämiseen.

Leppoisasta tentistä kuuluu kunnia myös Urpilaiselle itselleen, sillä tämä oli tehnyt kotiläksynsä huolellisesti. Pokka piti, vaikka brexitiin liittyneet kysymykset tuskastuttivat.

Eräiden arvioiden mukaan Urpilainen voi saada valiokunnalta jopa yksimielisen tuen. Äänestämään valiokunta tuskin joutuu, sillä äänestykseen turvaudutaan vain, jos ryhmien koordinaattorit eivät pääse riittävän selvään yksimielisyyteen. Urpilaisen kohdalla riskiä ei ole.

Historian tasa-arvoisin komissio syntymässä

Kun kuulemiset on pidetty, parlamentti äänestää ehdokkaiden hyväksymisestä yhtenä ryhmänä, joten mahdolliset muutokset on tehtävä ennen sitä. Lopuksi Eurooppa-neuvosto tekee nimityspäätöksen määräenemmistöllä.

Jos sukupuolijakauma säilyy puheenjohtaja von der Leyenin alkuperäisen ajatuksen mukaisena, uudessa komissiossa olisi 13 naista ja 14 miestä. Brysselissä puristetaan näinä päivinä historian tasa-arvoisinta komissiota.