Kolumni

Kolumni: Tiedätkö, kuka olet?


-
Kuva: Anssi Jokiranta

Monen muun tapaan olen väkipakolla luopunut rakkaasta minuuttiaikataulu-elämäntyylistäni ja joutunut väistämättömän eteen, nimittäin pysähtymisen. Päätin kokeilla jotain uutta ja annoin mahdollisuuden äänikirjasovellukselle, vaikka aikaisemmin olen vannonut henkeni puolesta perinteisten kirjojen nimeen.

Tiedätkö, kuka olet? Kyseisen kysymyksen esitti potilailleen nyt jo edesmennyt urheilulääkäri Aki Hintsa. Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa: Voittamisen anatomia (2015) on elämäkerta  F1 -maailman kuuluisasta lääkäristä, jonka kehittämä terveysfilosofia mullisti monen ihmisen elämän. Yllättäen tämä hyvin kirjoitettu elämäkerta alkoikin upota minuun äänitiedoston muodossa.

Ihminenhän on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Niin minä olen aina  järkeillyt ja siirtynyt kehittämään heikkouksiani, antaen itselleni luvan määritellä merkitykseni ainoastaan vikojeni kautta. Tiedätkö, kuka olet? -kysymyksen edessä on helppoa säästää itseään syvälliseltä pohdiskelulta ja päätyä kertomaan sitä tavanomaisinta tarinaa: olen kaksikymppinen, ammattilukiosta valmistunut ajelehtija. Teen vähän sitä ja tätä, käyn vähän siellä ja täällä ja minulla on ruskeat hiukset, tosin järkyttävällä juurikasvulla.

Olemme tottuneet määrittelemään itsemme työn, opiskelun, harrastusten, ulkonäön, suosion ja varallisuuden kautta. Entä mitä meistä jää, jos poistamme yhtälöstä kaikki edellä mainitut seikat? 

Jäljelle jää ydin, eli todellinen identiteettimme.

Identiteetti kertoo minulle esimerkiksi sen, kuinka reagoin kriisiin, millä tavalla asennoidun uusiin ihmisiin ja asioihin, sekä minkälaisia elämänarvoja minulla on.

Kuinkakohan usein kerkeämme hektisessä arjessamme tarkastella identiteettiämme yksityiskohtaisesti niin, että päivän päätteeksi tuntisimme olevamme kokonaisia itsejämme? Minulle karanteenioloissa selvisi ainakin, että en ehkä olekaan vain kävelevä kasa korjattavia seikkoja, vaan tajusin olevani arvoilleen elävä ja jaloilleen nouseva ihminen.

Toivottavasti kriisi opettaa meille kaikille, ettei itseään voi tuntea, jos ei pysähdy perimmäisten kysymysten äärelle.

Kuten tohtori Hintsakin elämäkerrassaan toteaa, täysi kalenteri tarjoaa loistavan pakokeinon sisimmältään eli omilta tunteiltaan ja tarpeiltaan, mutta loppuiäksi niitä ei voi paeta. Siispä haastan sinut nyt kysymään itseltäsi, tiedätkö, kuka olet?

Kirjoittaja on henkilökohtainen avustaja, joka toteuttaa omaa terveysfilosofiaansa käymällä kuntosalilla ja syömällä riittävästi jätskiä.