Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Kolumni

Ko­lum­ni: Se oli sel­lai­nen vuosi – mitä 2020 meille opetti?

Erikoinen vuosi on takana, eikä vanhaan palata kellon lyödessä kaksitoista uudenvuoden aattona. Kirjoittaja toivoo, että 2020-experience olisi opettanut meille kaikille jotain.

Henri Anundi on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti sekä kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Henri Anundi on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti sekä kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Olihan se erikoislaatuinen vuosi. Epäuskoisten ärräpäiden jälkeen siihen alkoi jo tottua. Parempi niin, sillä 2020 jatkuu vielä vuonna 2021.

Moni eli jo lähes karanteeninomaisissa olosuhteissa, ennen kuin 2020 löi luukut kiinni ja ekstrovertit ahtaalle. Oma kuplani, jonka rajaavat päiväkoti, työpaikka, ruokakauppa ja koti, ei paljoa muuttunut. Lähikontaktit ja käsihygienia yleisillä paikoilla vaativat hieman uudelleenkalibrointia.

Keinuttaessa vauvaa ja aktivoidessa kolmivuotiasta päivittelin, kun menevämmän elämäntyylin edustajat marisivat alkuvuoden rajoituksista. Sain voimaa hykerrellessäni, että lähtekääpä nyt spontaanille Berliinin-breikille tai kaveriporukan mökkiviikonloppuun.

Itse kun en edes muista, milloin olisin käynyt Oulua kauempana ilman huollettavia.

Pikkusieluista ja tekopyhää se tietysti oli. 15 vuotta nuorempana reikäpäänä olisin seonnut täysin kämpillä kököttelyyn ja kohtuullisella varmuudella vähintäänkin venyttänyt rajoituksia. Nyt pienestä elinpiiristä oli kokemusta.

Kiristelykevään jälkeen lähes normaalia muistuttava kesä – en kuulu enää peruttujen festareiden kohderyhmään – tuntui lomaillessa autuaalta. Leppoista lähimatkailua ja paikalliskikkailua. Ei ollut paineita käydä mahdollisimman kaukana ja tehdä kreiseimpiä juttuja ja editoida kohokohdista muutamassa sekunnissa kulutettava video.

Toivottavasti 2020 opetti jotain. Äiti sanoi jo 1980-luvulla, että kipeänä pysytään kotona. Jospa 2020-experiencen myötä heittäisimme työn sankarin esittämisen kuikkaan, kun väsymys painaa ja nenä valuu. Silloin täytyy levätä, kun kroppa niin kertoo.

Vaikka korona saataisiin 2021 aikana rokotteen avulla nujerrettua, kasvomaskin käyttö lähikontakteissa voisi olla paikallaan, kun vaikka kurkku tuntuu hieman käheältä. Ihmettelin vuositolkulla aasialaisia maskinkäyttäjiä lentokentillä: luulivatko he saavansa tappajaviruksen lännestä? Kunnes muistin kysyä japanilaiselta tuttavalta: He tekevät sen siksi, että heillä itsellään on hieman kröhää, eivätkä halua tartuttaa muita.

Aasialaiset – toisen kunnioittamisen edelläkävijät.

Ehkä 2021 voimme hieman relata. Tämä vuosi meni noudattaessa ja kestäessä, tuokoon alkava annoksen huolettomuutta elämäämme. Siihenkin voi itse vaikuttaa – tekee parhaansa ja arvostaa sitä, mitä on, sen sijaan että murehtisi, mitä kaikkea ei ole.

Hyvää uutta vuotta – kaipa se tästä. Järki päässä.