
Tuttu pariskunta muksuineen teki visiitin Rovaniemelle. Suuntasimme kohti Norvajärven luonnonkaunista rantaa ja saksalaisten sotilaiden mausoleumia.
Graniittikappelissa on ikuinen hämärä, joten kahden ja puolen tuhannen vainajan nimiä ei tule luettua kovin huolella. Tällä kertaa otsalampun valo osui nimeen, joka kiinnitti huomion: Mustafa Kupusovic. Mustafa?
Googlailemalla saattoi päätyä valistuneeseen arvaukseen, että kolmikymppisenä kaatunut Mustafa oli Bosnian muslimeja. Jotenkin yllättävä sotilas kolmannen valtakunnan joukkoihin.
Mutta kansallissosialistit olivatkin muiden populistien lailla valmiita venyttämään määritelmiä. Olimmehan me suomalaisetkin alemman luokan ihmisiä, lyhytkalloisia itäbalttilaisia.
Vasta tänä syksynä näkemäni Lapin sotaa kuvaava tanssiteos sai minut ymmärtämään, että meillä Suomessakin on yhä elävien ikäihmisten lapsuudessa vallinnut tilanne, jossa ”erirotuiset” eivät ole saaneet avioitua keskenään. Saksalaisten kanssa avioon mielivät suomalaiset joutuivat tarkkaan pseudotieteelliseen syyniin, jonka harva läpäisi.
Liittolaisiksi suomalaiset silti kelpasivat siinä missä japanilaisetkin. Ja kuten tunnettua, Suomen rintamilla saksalaiset päätyivät taistelemaan myös juutalaisten rinnalla.
Eräs kuriositeetti kolmannen valtakunnan sekoiluissa oli, että kun ideologeilla piti kiirettä muun muassa juutalaisten kansanmurhan suunnittelussa, kukaan ei oikein ennättänyt miettiä, mitä pitäisi tehdä Saksan afrikkalaistaustaisten kansalaisten kanssa.
Afrikkalaisia oli ollut maisemissa 1600-luvulta saakka. Vuonna 1703 nykyisen Ghanan alueella syntynyt Anton Wilhelm Amo tuotiin Saksaan orjaksi ja lahjaksi, mutta hän pääsi opiskelemaan ja toimi professorina Hallen ja Jenan yliopistoissa.
Amon aikalaisia oli muuten Kamerunin seudulla (kenties) syntynyt Ibrahim Gannibal – Pietari Suuren kummilapsi, Tallinnan kuvernööri ja Aleksandr Puškinin isovaari. Niin tiesittehän, että Puškin oli värillinen?
Natsiaikana afrosaksalaisia vainottiin ja pakkosteriloitiin, mutta heitä myös taisteli Saksan riveissä Mustafan lailla.