Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Kolumni

Ko­lum­ni: Kun kaikki sei­sah­tui, aika lähti lau­kal­le – parhaat het­ket­kin ovat pelkkiä vä­läh­dyk­siä

Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Sinä et tiedä mitä aika on. Eikä tiedä kukaan muukaan, sillä se on yksi ihmisen suurimmista mysteereistä. Meiltä hupenee koko ajan jotain arvokasta, mitä emme ymmärrä.

Moderni yhteiskunta pyörii aikataulujen ympärillä, ja viimeisen vuoden aikana nekin ovat menneet uusiksi, kuten moni muukin asia. Ei harrastusta rytmittämässä viikkoa, ei keikkalippuja buukattavana, ei lomamatkaa jota odottaa.

Omat viikkoni ovat olleet niin monotonisia, että olen havahtunut siihen, etten enää odota viikonloppua. Perjantai tulee ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Ikään kuin kaikki olisi seisahtunut, mutta aika juoksee entistä nopeammin.

Nuorena koemme ajan kulkevan hitaammin, sillä omaksumme koko ajan uusia asioita. Voisi väittää, että nuorena täytämme aikamme tehokkaammin, jolloin se tuntuu pitemmältä, koska ehdimme kokea enemmän. 15-vuotiaana tuntui, ettei minusta koskaan tule nelikymppistä ukkoa, mutta tässä ollaan. Laskevalla kehityskäyrällä aivan liian äkkiä.

Maailman kulunein klisee on päivitellä, kuinka nopeasti lapset kasvavat. Se on myös kaikkein tosin. Ensin sinnittelet pitkiä päiviä vähillä unilla kommunikaatiokyvyttömän kakkakoneen kanssa miettien, loppuuko tämä koskaan? Silmänräpäyksessä sama sosiaaliturvatunnus pohtii, mikä eläin on toista nopeampi. Sitten alkaakin hirvittää, kuinka tuo kybernatiivi hetken päästä sulkee oven takanaan ja suuntaa, minne huvittaa.

Mutta kuinka pitkä on hetki? Wikipedia kertoo, että keskiajalla hetkeksi käsitettiin noin 90 sekuntia, kun taas 1910 kuolleen psykologi William Jamesin mukaan ihminen kokee noin 12 sekuntia kestävän ”näennäisen nykyhetken”. Kun muistelet parhaita hetkiäsi, ne eivät tunnu puoleltatoista minuutilta tai edes kymmeneltä sekunnilta. Ne ovat pelkkiä välähdyksiä.

"Aika on pelottava ja harvoin puolellamme. Tästä hetkestä pitäisi repiä kaikki irti, mutta myös suunnitella maltilla tulevaa. Ja seuraava hetki on käsillä parin minuutin päästä."

Aika on pelottava ja harvoin puolellamme. Tästä hetkestä pitäisi repiä kaikki irti, mutta myös suunnitella maltilla tulevaa. Ja seuraava hetki on käsillä parin minuutin päästä. Yritä siinä määrätietoisena elämänhallitsijana pyristellä.

Rakastamamme informaatioteknologia tykittää toisten hetkiä elämäämme, vain pyyhkäistäkseen tarinan pois muutamaa hetkeä myöhemmin. Uutissykli on niin hurja, ettei yhtä aihetta ehdi sisäistää, kun on jo uutta kohua tarjolla. On vaikea löytää merkitystä asiasta, joka on huomenna vanhentunut.

Mihin tässä on koko ajan niin pirullinen hoppu? Mitä tällä ajankohtaisuuden hyökyaallolla yritetään saavuttaa?

Älä sie hättäile, keitämä potut.