Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Ko­lum­ni: Dys­toop­pi­set yli­op­pi­las­ko­keet suo­ri­tet­tiin meemien voi­mal­la


-

Pohdin äidinkielen ylioppilaskokeessa kertomuksia ja sitä, kuinka ihmisillä on tapana tarinallistaa elämäänsä. Esimerkiksi lukio voidaan ajatella tarinana, jonka huippukohtia ovat vanhojen tanssit ja penkkarit. Päähenkilö kohtaa viimeisen haasteensa ylioppilaskirjoituksissa ja saa onnellisen loppunsa valmistuessaan ylioppilaaksi.

Tänä keväänä abiturienttien tarina sai äidinkielen koetta seuraavana päivänä yllättävän käänteen: reaaliaineiden kokeita aikaistettiin viikolla koronaviruksen takia.

Korkeakoulujen uudistuneen todistusvalinnan myötä tämän kevään ylioppilaskirjoituksia on jo muutenkin pidetty historiallisen stressaavina. Kun todistusvalinnalla valitaan ensimmäistä kertaa suuri osa opiskelijoista, ei kukaan voi tietää, minkälaisilla arvosanoilla eri aloille pääsee.

Kuulun itse myös siihen joukkoon, joka lukee tänä keväänä täysillä sekä ylioppilaskirjoituksiin että pääsykokeisiin.

Pandemian aiheuttama epävarmuus ja yksi menetetty opiskeluviikko tulivat siis abeille suurena shokkina.

Vaikeassa tilanteessa me abiturientit kuitenkin suhtauduimme uuteen haasteeseen parhaalla osaamallamme tavalla: meemeillä. Jo äidinkielen lukutaidon koetta käsiteltiin kollektiivisesti meemien avulla ja aiheen ympärille syntyi esimerkiksi @ytlbelike nimimerkillä toimiva Instagram-sivu, joka täyttyi nopeasti kokelaiden tekemistä kuvista. Sama tili jatkoi päivittelyä eri kokeisiin ja uuteen aikatauluun liittyen.

Meemit ja sosiaalinen media auttoivat ymmärtämään, että olemme tässä tilanteessa yhdessä, ja vaikka mitä tapahtuisi, syntyisi siitä ainakin hyviä reaktiokuvia.

Nyt kirjoituksista on selvitty ja voidaan olla tyytyväisiä, että ne saatiin kunnialla suoritettua vaarantamatta ikäluokan valmistumista. Kokeiden aikaistaminen oli paras mahdollinen päätös vaikeassa tilanteessa.

Vaikeassa abikeväässä on kuitenkin vielä kysymysmerkkejä kuten pääsykokeet ja lakkiaiset.

Eikö vuosien haave valkolakin saamisesta toteudukaan perinteisellä tavalla ja saako ylioppilasjuhliin kutsua vain yhdeksän vierasta?

Mikäli lukiota pidetään siis tarinana, on vuoden 2020 luokan kertomus dystooppinen selviytymismatka, jossa perinteisen vihollisen, Ylioppilaslautakunnan, lisäksi pahiksena on maailmanlaajuinen pandemia. Onneksi on käynyt selväksi, että me abit kestämme lähes mitä vaan ja tulemme selviytymään myös tulevista haasteista.

Kuten ollaan jo meemeillä ilmaistu, valmistumme lukiosta tarvittaessa vaikka Skypen välityksellä.

Kirjoittaja on toivonsa neljä kertaa menettänyt abi, joka kuitenkin valmistuu tänä keväänä ylioppilaaksi.