Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Kolumni

Ko­lum­ni: Aurinko paistaa ja kalja on hyvää

Kolumnistin tipaton tammikuu venähti yli satapäiväiseksi, kunnes kevätaurinko astui esiin. Millaisiin johtopäätöksiin oluen ystävä tuli muutaman kuukauden lakon aikana?

Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Kun joulunpyhinä makasin vatsa turvoksissa litkimässä olutta puolipakolla, mietin mitä järkeä tässä on. Mistä huurteinen tällä kertaa oli palkinto? Mikäli haluaisin vielä ensi joulunakin nähdä kulkuset, hedonismin vähentäminen voisi olla paikallaan.

Tipaton tammikuu hurahti vanhasta muistista, joten otin tavoitteekseni sata päivää. Ei tuntunut missään, lomareissun saunomisetkin sujuivat mukavasti alkoholittomalla oluella. Kun 110 päivää meni viime viikolla rikki, loppuvastus astui esiin: kevätaurinko, tuo kaiken kurinalaisen elämän pahin vihollinen.

Hyvältähän se maistui saunan päälle ilta-auringossa terassilla. Mutta ei niin hyvältä, ettei ilman pärjäisi. Olen oluen ystävä jo kohta neljättä vuosikymmentä, ja abstinenssin aikana huomasin, että olin luonut siitä palkkiojärjestelmän. Kun on tehnyt jotain hyveellistä, on lupa pieneen paheeseen – oli uroteko sitten varaston siivoaminen tai juoksulenkki.

En tiedä onko siinä mitään väärää, mutta ei se myöskään ole tarpeellista. Työ tekijäänsä kiittää, kuten me kunnon luterilaiset sanomme.

Toisaalta havaitsin, että paheiden määrä on vakio. Aivoni olivat sitä mieltä, että kun maltaan vieno flirtti ei leijaile reseptoreihin, on saatava sokeria. Saunasuklaapatukka tai saunapulla ei soi aivan yhtä heleästi kuin saunakalja, mutta kyllä ne kielletystä hedelmästä menevät. Vatsan pienentämiseen nekään eivät tosin sovellu.

Tulin myös siihen tulokseen, että alkoholi on tärkeä sosiaalinen liukuvoide meille pidättyväisille suomalaisille. En tuntisi puoliakaan tuttavistani, jos en olisi juonut itseäni mukavaksi nuorena ja jaksavana. Se ei ole välttämätöntä, ja se ei sovellu kaikille, mutta ryyppääminen on aivan jees kunhan et aiheuta harmia tai vahinkoa muille. Lievä pahennus siellä täällä kuuluu asiaan.

"Saunasuklaapatukka tai saunapulla ei soi aivan yhtä heleästi kuin saunakalja."

Auringon myötä viikonloppuna esiin astuivat myös ne reippaammin mökäöljyä nauttivat yksilöt. Lähikaupan edustalla todistin koomista näytelmää, jonka pääosassa touhukkaalla kaksikolla oli missiona ostaa aski tupakkaa, avata se ja pistää palamaan. Yllättävän monivaiheinen ja hidas prosessi, kun saa todistaa aitiopaikalta. Väsyneenä perheenisänä hikoilen jo pelkästä ajatuksesta, mikä olo moista rallia seuraa. Tsemppiä ja tuloksekasta viikkoa heille.

Se maistuu, kenelle se maistuu. Aurinkotuolissa lumien sulamista kuunnellessa kahvikin maistuu oikein hyvältä. Otetaan sille, että otetaan jos siltä tuntuu. Valoa vaan jokaisen pullon pohjalle.