Mainos

Kolme ohit­ta­ma­ton­ta neuvoa yrit­tä­jäl­le, joka etsii jat­ka­jaa yri­tyk­sel­leen – Asian­tun­ti­ja kertoo: ”Ajatus voi pe­lot­taa”

Usein yrityksen toiminnan jatkaja löytyy läheltä ja siirtymä on saumaton, mutta toisinaan parhain jatkajaehdokas löytyy oman kuplan ulkopuolelta. Lapin Yrittäjien omistajanvaihdosten asiantuntija kertoo, miten yrityksen jatkajaa kannattaa etsiä.

Lapin Yrittäjät - Pääkuva

Mestari-kisälli-järjestelmällä on taatusti monia hyviä puolia. Yrittäjän ikääntyessä usein jatkaja löytyy omasta henkilökunnasta tai perheestä. Näin yrityksen toimintatavat, osaaminen ja usein myös arvot siirtyvät saumattomasti seuraavalle tekijälle.

Myös yrityksen kotipaikkakunnalla muutos on helppo hyväksyä, kun tutut tekijät pysyvät edelleen ruorissa. Yritystoiminnan jatkuminen on paikkakunnan elinvoiman ja palvelurakenteen kannaltakin merkittävää. Entä jos jatkajaa ei löydy lähipiiristä tai edes paikkakunnalta?

Tutkimusten mukaan toimivan yrityksen ostaminen on huomattavasti varmempi keino aloittaa yritystoiminta kuin uuden oman yrityksen perustaminen alusta alkaen.

Esimerkiksi Yrityspörssin sivustolla kerrotaan, että yli 80 % Finnveran rahoittamista yrityskaupoista on jatkanut toimintaansa viisi vuotta yrityskaupan jälkeen. Tilastokeskus taas kertoo, että perustettavista uusista yrityksistä viiden toimintavuoden jälkeen vain 50 % jatkaa toimintaansa.

Yritystoimintaa ei kannata päästää tilaan, jossa se joudutaan lopettamaan siksi, että jatkajaa ei löydy. Lapissa merkittävä määrä yrittäjistä lähestyy tilannetta, jossa ratkaisuja tulee tehdä yrityksen jatkumon kannalta. Sekä myyjän että ostajan tulee ymmärtää ja tuntea perusasiat, jotka vaikuttavat yrityksen myyntikuntoon, kauppamalleihin tai vaikkapa uuden yrittäjän rahoituksen saantiin.

Oletko jo päättänyt, että jatkaja on löydettävä? Uskalla kertoa se ääneen

Yrittäjälle on tarjolla useita reittejä, joista jatkajaa voidaan hakea. Yrittäjäyhdistyksen jäsenet, eri asiantuntijat, tilitoimistot ja omat verkostot ovat hyviä kanavia. Lisäksi on olemassa kohtuullisen edullisia välitys- ja kauppafoorumeita, joista voi etsiä jatkajaa. Yrityskauppaan erikoistuneet välittäjät hakevat uutta toimijaa toimeksiannon perusteella, joten yrittäjän kannattaa panostaa toimeksiantoon.

Alueen ulkopuolelta tuleva toimija voidaan kokea uhkana. Ajatuksissa saattaa olla pelko yritystoiminnan ja työpaikkojen siirtymisestä jollekin toiselle paikkakunnalle. Pelko voi jossakin tapauksessa olla aiheellinenkin, mutta pääsääntöisesti yritystoiminta jatkuu entisellään uuden yrittäjän johdolla. Lapissa väestö ikääntyy vauhdilla, ja sen vuoksi voi olla yhä vaikeampaa löytää yritykselle jatkaja. On hyvä muistaa, että uusien toimijoiden tulo alueelle on yleensä positiivinen asia.

Ratkaisu yrityksen jatkajan löytymiselle on loppujen lopuksi yksinkertainen: omistajanvaihdokseen tulee ryhtyä riittävän ajoissa. Muista, että jos kukaan ei tiedä, että yrityksesi tarvitsee jatkajan, on jatkajaa vaikea löytää.

Seppo Selmgren
 projektipäällikkö, Lapin ov-koordinaattorihanke
Lapin Yrittäjät

Kun yritykselle on aika löytää jatkaja, muista nämä:

  1. Aloita omistajanvaihdosprosessi ajoissa – jopa viisi vuotta etukäteen.
  2. Kerro aikeistasi rohkeasti: ota yhteyttä esimerkiksi omistajanvaihdosneuvojiin tai yrityskauppavälittäjiin.
  3. Anna mahdollisuus yrityksen jatkajalle myös alueesi ulkopuolelta.

Onko omistajanvaihdos tai yrityskauppa suunnitelmissasi Meri-Lapissa?

Jos harkitset omistajanvaihdosta tai yrityskauppaa, tule kuuntelemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja sekä verkostoitumaan Yrityskauppa- ja omistajanvaihdosiltapäivään. Osallistujille maksuton ja kaikille avoin tilaisuus toteutetaan Kemin Digipoliksessa 16.2.2023 kello 14.

Paikalla on yrityskaupan edustajia, rahoittajia ja asiantuntijoita, joiden kanssa on mahdollisuus sopia jatkotoimista omien yritysasioiden eteenpäin viemiseksi. Tilaisuuden järjestää Lapin Yrittäjien koordinoima Lapin ov-koordinaattorihanke. Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tästä.

Lapin Yrittäjät - Omistajanvaihdos-iltapäivä
Lapin ov-koordinaattorihanke:
  • Tuottaa maksutonta neuvontaa omistajanvaihdoksista yrittäjille ja yrityksille.
  • Kartoittaa tarjolla olevat palvelut ja palveluntarjoajat.
  • Järjestää ostajien ja myyjien kohtaamisia sekä seminaareja ja työpajoja.
  • Toimii yhteistyössä omistajanvaihdospalveluita tuottavien tahojen kanssa.
  • Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Hankkeen rahoittaa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ja Lapin liitto. Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 31.3.2023.
Lapin Yrittäjät - Hankelogot