Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ko­koo­mus saanut koko maassa suu­rim­man potin alue­vaa­lien kello 20:een las­ke­tuis­ta en­nak­koää­nis­tä, SDP toisena

Kokoomuksen Petteri Orpo
Kokoomuksen Petteri Orpo
Kuva: MAURI RATILAINEN

Suomen historian ensimmäisten aluevaalien kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella kokoomus on saanut suurimman potin, 21,5 prosenttia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää ensimmäisiä tietoja puolueen tuloksesta erittäin hyvinä.

Orpon mukaan laskentatilanne kertoo siitä, että puolueelle löytyy luottamusta. Hän ei ennakoinut vaalien lopputulosta, mutta sanoi, että kokoomuksella on lupa odottaa, että kärkiasema pitää.

SDP on saanut laskettujen äänten perusteella 21 prosenttia ja keskusta 20,4 prosenttia. Perussuomalaiset on saanut 9,8 prosenttia ja vasemmistoliitto 8,8 prosenttia äänistä.

Vihreitä on tähän mennessä laskettujen äänten perusteella äänestänyt 6,9 prosenttia, RKP:ta 4,5 prosenttia, kristillisdemokraatteja 4,2 prosenttia ja Liike Nytiä 1,6 prosenttia.

Äänistä on laskettu tässä vaiheessa vajaat 46 prosenttia.

Kokoomus oli pitänyt kärkipaikkaa myös ennen vaaleja julkaistuissa kannatusmittauksissa.

Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1 400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10  000 ehdokasta.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksena on Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa. Helsingissä kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa. Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.