Aluevaltuusto: Tässä on Lapin uusi alue­val­tuus­to – katso val­tuu­tet­tu­jen kuvat

Tulospalvelu: Katso tästä Lapin hy­vin­voin­ti­alueen ja koko Suomen vaa­li­tu­los

Aluevaalit: Uusi alue­val­tuus­to on valittu – Mitä ta­pah­tuu seu­raa­vak­si?

Ko­koo­muk­sen vaih­toeh­to­bud­jet­ti: 120 000 uutta työ­paik­kaa ja työn ve­ro­tuk­sen ke­ven­nys kai­kis­sa tu­lo­luo­kis­sa

Oppositiopuolue kokoomus julkisti tänään vaihtoehtonsa valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti tähtää vahvasti uuteen nousuun, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi.
Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti tähtää vahvasti uuteen nousuun, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi.
Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi tiistaina  vaihtoehtonsa valtion ensi vuoden talousarvioksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen vaihtoehto tähtää vahvasti talouden uuteen nousuun. Vaihtoehdon ytimessä ovat uudet työpaikat ja uusi yrittäjyys.

– Tarvitsemme toivon polun koronan jälkeiseen Suomeen, Mykkänen sanoi.

Mykkänen kertoi, että kokoomus on löytänyt hallituksen budjetista noin kahden miljardin arvosta säästöjä. Puolet säästöistä menisi verojen keventämiseen ja toinen puoli valtion velan vähentämiseen.

Kokoomus esittää muun muassa palkka- ja eläketulojen verotuksen keventämistä tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonaa euroa. Kotitalousvähennystä puolue parantaisi yli 400 miljoonaa euroa ja toteuttaisi yli 75-vuotiaiden superkotitalousvähennyksen.

Kokoomuksen veroratkaisuja esitteli kansanedustaja Matias Marttinen. Hänen mukaansa kokoomuksen vaihtoehto jättäisi kotitalouksien käytettäväksi enemmän euroja. Palkansaajille ja yrittäjille rahaa jäisi keskimäärin 500 euroa ja lapsiperheille lähes 700 euroa ja eläkeläisille noin 300 euroa enemmän vuodessa hallituksen esitykseen verrattuna.

120 000 työllistä lisää

Kokoomuksen vaihtoehdossa työllisyysaste vahvistuu enemmän ja valtio velkaantuu vähemmän kuin hallituksen talousarvioesityksessä. Kokoomus korostaa, että työn vastaanottaminen on tehtävä kannattavaksi kaikissa tilanteissa.

Työllisyyttä kokoomuksen budjetti vahvistaisi jopa 120 000 työllisellä. Laskelmia kokoomus on teettänyt eduskunnan tietopalvelussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen muistutti, että hallituksen ratkaisu kaikkeen on ollut velkaraha.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen muistutti, että hallituksen ratkaisu kaikkeen on ollut velkaraha.

Kokoomus loisi 120 000 työpaikkaa muun muassa edistämällä paikallista sopimista, porrastamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja luopumalla eläkeputkesta.

Paikallisen sopimisen työllisyysvaikutus olisi noin 15 000 ihmistä. Kokoomus toteuttaisi valtiovarainministeriön esittämät ikääntyviä koskevat työllisyystoimet, kuten eläkeputken poistamisen. Kokonaisuus toisi noin 55 000 lisätyöllistä.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa kokoomus porrastaisi niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi,minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä. Työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 henkilöä. Lisäksi kokoomus purkaisi kannustinloukkuja, joiden työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 ihmistä.

Raideyhteyksiin rahaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painotti, että kokoomus haluaa investoida myös tulevaisuuteen. Kokoomus pääomittaisi nopeita raideyhteyksiä kahdella miljardilla ja korkeakouluja miljardilla valtion taseesta. Lisäksi puolue esittää satojen miljoonien panostuksia osaamiseen ja tutkimukseen.

Kokoomus purkaisi myös monia normeja. Puolue sallisi enintään viinin vahvuisten alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin ravintoloille ja sallisi etämyynnin pienpanimoille ja laskisi ravintola-anniskelunarvonlisävero 14 prosenttiin.

Autoveron kokoomus poistaisi portaittain 4 vuoden kuluessa. Hiilen, öljyn ja maakaasun verotusta kokoomus nostaisi 35 miljoonaa euroa.

Eduskunnan täysistunnossa käydään keskiviikkona keskustelu perussuomalaisen, kokoomuksen, kristillisdemokraattisen ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjeteista.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti

Poimintoja

Työn verotusta on kevennettävä kauttaaltaan kaikissa tuloluokissa.

Kotitalousvähennystä on laajennettava.

Laajennetaan ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille.

Helpotetaan yrityssaneeraukseen pääsyä ja luodaan pikayrityssaneeraus.

Pääomitetaan nopeita raideyhteyksiä kahdella miljardilla eurolla ja korkeakouluja miljardilla eurolla valtion taseesta.

Poistetaan puolitettu väylämaksu kokonaan.

Nostetaan hiilen, öljyn ja maakaasun verotusta 35 miljoonalla eurolla.

Öljylämmittäjien on voitava energiaremonttien yhteydessä vähentää kotitalousvähennyksessä työn lisäksi myös laitteiden hintoja.

Poistetaan autovero portaittain 4 vuoden kuluessa. Kevennetään autoveroa 200 miljoonalla eurolla vuoden 2021 alusta alkaen.

Säädetään terapiatakuu mielenterveyden ongelmista kärsivien auttamiseksi.

Toteutetaan työllisyyttä ja tasa-arvoa vahvistava perhe- vapaauudistus.

Alennetaan varhaiskasvatusmaksuja 100 miljoonalla eurolla

Siirrytään pysyvästi kaksivuotiseen esiopetukseen.

Sallitaan enintään viinin vahvuisten alkoholijuomien ulos- ja etämyynti ravintoloille.

Sallitaan etämyynti pienpanimoille.

Lasketaan ravintola-anniskelun arvonlisävero 14 prosenttiin.

Käynnistetään yleisen asumistuen uudistus, jolla tavoitellaan 150 miljoonan säästöjä tukimenoista.

Tehdään kaikista alaikäisten terveyspalveluista maksuttomia.

Vahvistetaan pysyvästi poliisien resursseja 40 miljoonaa euroa.

70 miljoonaa euroa lisää rahaa vanhusten kotihoitoon.