Kolumni

Kohti kun­ta­vaa­le­ja: Asuk­kai­den­sa nä­köi­nen Ro­va­nie­mi hou­kut­te­lee myös mat­kai­li­joi­ta

Henna Kuivila on vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas.
Henna Kuivila on vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas.
Kuva: Henri Ramberg

Kuntavaalit lähestyvät ja poliittinen keskustelu käy jo kuumana, kaikkialla muualla paitsi vaaliteltoilla. Ehdokkuudesta päättäessäni en arvannut, että vaalikevät sisältäisi näin paljon muuttujia vallitsevan koronatilanteen vuoksi.

Elämmekin todella haastavaa ja ennennäkemätöntä aikaa. Monien ihmisten, kuten ikäihmisten, opiskelijoiden, sairastuneiden, matkailualalla sekä sidosryhmissä työskentelevien, elämä on kokenut valtavan mullistuksen. Näinä hetkinä moni joutuu tahtomattaan testaamaan, millainen valtion ja kunnan tarjoama turvaverkko on.

Lappilainen on kuitenkin sisukas ja kuten tiedämme, on Rovaniemi rakennettu uudelleen suuremmastakin tuhosta, joten kyllä me tästäkin selviämme! Nyt on hyvä hetki suunnata katsetta myös tulevaan sen sijaan, että murehdimme liikaa tätä hetkeä tai menneitä.

Meidän tulee pohtia, miten luomme hyvää nykyisille asukkaille tai minkälainen Rovaniemi kiinnostaa kotimaista matkailijaa. Mikä vetää puoleensa uuden kotipaikkakunnan etsijää tai inspiroi uutta yrityksen perustajaa tulevaisuudessa. On siis syytä kysyä, kuinka luoda Rovaniemestä sellainen kotikaupunki, ettei täältä tahdo ikinä muuttaa pois.

Vasemmistoliitossa meillä on halu vastata tuohon kysymykseen ja rakentaa tulevaisuuden Rovaniemeä, joka on turismin rinnalla omien asukkaidensa näköinen elävä kunta, kylistä keskustaan saakka. Pyrkimys tasa-arvoon sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen on kaiken toiminnan pohja. Kun kunta on rakennettu kaikille kuntalaisille, se on houkutteleva ja mielenkiintoinen kohde myös vierailijoille.

"Kun Rovaniemi koetaan paikkana, joka on oma ja kaupunkilaisille tehty, elinvoimamme lisääntyy."

Kuten tiedämme, Rovaniemi on osaava kaupunki, jossa on paljon korkeakoulujen ja eri oppilaitosten tuomaa potentiaalia. Liian moni valmistunut lähtee kuitenkin työn perässä etelään.

Meidän tulee ymmärtää, että satsaukset peruspalveluihin, infraan ja kulttuuriin – sekä lähellä oleva luonto – luovat hyvää ympärilleen ja täydentävät toinen toisiaan. Monet meistä tulevat kylistä ja yksityisteiden takaa, ja niistäkin on huolehdittava, koska panostukset luovat aidosti pitovoimaa. Kun Rovaniemi koetaan paikkana, joka on oma ja kaupunkilaisille tehty, elinvoimamme lisääntyy.

Kuntavaaleissa ratkaistaan kaupunkimme inhimillinen ja taloudellinen suunta tulevaksi neljäksi vuodeksi. Nämä kaksi asiaa ovat yhteenkytkettyjä, joista ensimmäinen määrää jälkimmäisen. Siksi palveluista päätettäessä on hyvä muistaa, että jokaisen huomioivat julkiset palvelut ja harrastukset ovat parasta syrjäytymisen ennaltaehkäisyä, joka lisää sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja auttaa taloudenpidossa.

Kun kuntalaiset voivat hyvin, myös kunta voi hyvin ja se on minun – kuten muidenkin vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden – tavoite.

Uusi Rovaniemi -lehden Kohti kuntavaaleja -palstalla kirjoittavat vuorotellen eri puolueiden rovaniemeläiset edustajat.