Ko­hon­nee­seen lu­mi­vyö­ry­vaa­raan val­mis­tau­du­taan Lapin hiih­to­kes­kuk­sis­sa – hoi­de­tuil­la rin­teil­lä las­ke­vil­la ei ole vaaraa

Lumivyörytilannetta tarkkaillaan päivittäin, kertoo Lapissa toimiva hotelliketju Lapland Hotels. Suurin vaara on luonnon rinteillä laskevilla vapaalaskijoilla.

Lumivyörytilannetta tarkkaillaan päivittäin. Lumivyöryennustetta tekee kokenut Ylläs Ski Patrol.
Lumivyörytilannetta tarkkaillaan päivittäin. Lumivyöryennustetta tekee kokenut Ylläs Ski Patrol.
Kuva: Jussi Leinonen

Ilmatieteen laitos varoitti aiemmin tällä viikolla, että lumivyöryjen todennäköisyys Lapissa on huomattava kuudella tunturialueella.

Sään ja olosuhteiden mukaan elävää ennustetta päivitetään jatkuvasti. Lapland Hotels kertoo tiedotteessaan, että  tilannetta seurataan tarkkaan sen omistamissa hiihtokeskuksissa Ylläksellä, Pallaksella, Oloksella, Luostolla ja Ounasvaaralla.

Tietoa mahdollisesta vaarasta jaetaan etenkin luonnonvaraisilla rinteillä laskeville vapaalaskijoille. Hoidetuilla rinteillä laskijoilla ei ole vaaraa. Myöskään Oloksen ja Ounasvaaran rinnealueiden läheisyydessä ei lumivyöryvaaraa ole käytännössä ollenkaan.

Viime vuosina suosiotaan nostanut vapaalasku on houkutellut harrastuksen pariin paljon uusia laskijoita. Vapaalaskijat laskevat nimenomaan luonnon rinteillä, joilla lumivyöryriski on olemassa.

Erityisen runsasluminen talvi on osaltaan lisännyt hieman vyöryn vaaraa. Lumivyöryennustetiimin toimesta havaittuja lumivyöryjä on tänä vuonna Ylläksellä ollut kolme ja Pallaksella ainakin yksi hieman isompi.

Ylläksen Ski Patrol tekemässä lumivyörytestejä vuonna 2017 Kellostapulilla. Mukana olivat silloin Lauri Ylimys (oik.) ja Antte Lauhamaa.
Ylläksen Ski Patrol tekemässä lumivyörytestejä vuonna 2017 Kellostapulilla. Mukana olivat silloin Lauri Ylimys (oik.) ja Antte Lauhamaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Vuosia lumiturvallisuutta kehittänyt Ylläs Ski Patrolin lumivyöryennustetiimi tuottaa päivittäin paikallista lumivyöryennustetta, josta dataa jaetaan myös Ilmatieteen laitokselle.

Ennusteet pohjautuvat päivittäisiin paikallisiin mittauksiin ja havaintoihin, oman ennustealueen maaston tuntemukseen kesällä ja talvella sekä historiatietoon aiempina vuosina tapahtuneista vyöryistä.

Ylläs Ski Patrol on kartuttanut lumiturvallisuuteen liittyvää tietoa ja taitoa vuodesta 1996 lähtien. Sen jäsenet toimivat yhteistyössä viranomaisten kanssa ja myös kouluttavat pelastuslaitosta lumiturvallisuuden varmistamiseksi.

Myös Pallaksella lumivyöryteknikot tuottavat vastaavaa päivittäistä lumivyöryennustetta, josta dataa jaetaan Ilmatieteen laitokselle ja Metsähallitukselle.