Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Kolumni

Ki­vu­lias kil­pai­le­mat­to­muus


-
Kuva: Jussi Leinonen

Nuorempana en ollut koskaan kilpailuhenkinen. Olin liian ujo ja arka alkaakseni otella toisia vastaan.

Tätä ominaisuutta ei katsottu erityisen hyvällä pitkään harrastamassani yleisurheilussa. Ikävintä tilanteessa oli se, kuinka seurani tuntui suhtautuvan päätökseeni, ja kuinka se vaikutti tunteisiini itseäni ja lajiani kohtaan.

Henkilökohtaisesti olisin vain halunnut harrastaa urheilua monipuolisesti, säännöllisesti ja ohjatusti, mutta mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän harjoitteluissa alettiin keskittyä kilpailuihin valmistautumiseen ja huippusuorituksiin pääsemiseen.

Samalla, kun muut lajitoverini vaihtoivat tauolla piikkikenkiä jalkaansa, minä odottelin sivussa ja koputtelin nolona omia lenkkitossujani toisiaan vasten.

En kokenut sijoittamista piikkareihin järkevänä, kun en aikonut kilpailla. Toisinaan olisin silti toivonut, etten olisi ollut niin nuuka. Ehkä piikit jalkojeni alla en olisi tuntenut ympäröivää ilmapiiriä niin pisteliääksi ja itseäni ryhmän mustaksi lampaaksi.

Kilpailemattomuuteni tuntui vaikuttavan siihen, kuinka hyvin sain huomiota tai ohjausta harjoituksissa. Pelkäsin, että kilpailuhaluttomuuteni antoi ymmärtää, etten ollut tarpeeksi kiinnostunut lajista.

Sitten kun kerran halusin kokeilla kilpailemista, ohjaajani ei ollutkaan ilmoittanut minua kisoihin. Osallistuin ujona itsenäni ensimmäisiin kilpailuuni, sen jo ollessa käynnissä. Tilanteen epävarmuus ja epäselvyys pilasi kilpailemiskokemuksen minulle entisestään.

Loppujen lopuksi päädyin lopettamaan koko harrastuksen, koska koin itseni niin ahdistuneeksi siinä ilmapiirissä, jossa jouduin urheilemaan. Seurassa kehitin itselleni epävarmuuden paitsi urheilullisia, myös sosiaalisia taitojani kohtaan, koska koin ryhmässä jatkuvaa ulkopuolisuuden tunnetta.

Nyt olen silti luottavaisempana ihmisenä palannut urheilun maailmaan pitkän tauon jälkeen. Näin vanhempana mahdollisuus mihinkään seuraan liittymisestä on lähes mahdoton.

Toiveeni olisikin, että urheilulajeista tehtäisiin vapaammin harrastettavia ja saavutettavia kaikenikäisille. Ja kilpailla niissä toki saa, mutta siihen ei sovi painostaa!

Kirjoittaja nykyään harrastaa iloisesti koripalloa.