Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Ki­vi­kas­vo Matti "Fredi" Sii­to­nen lauloi niin is­kel­mää kuin oop­pe­raa

78-vuotiaana kuollut Matti ”Fredi” Siitonen sävelsi kappaleita myös muille artisteille.

Matti ”Fredi” Siitonen palkittiin muun muassa Oulussa Suven sävel -tapahtumassa 2008 viihteen erikoispalkinnolla pitkästä urastaan.
Matti ”Fredi” Siitonen palkittiin muun muassa Oulussa Suven sävel -tapahtumassa 2008 viihteen erikoispalkinnolla pitkästä urastaan.
Kuva: Riikka Hurri

Muusikko Matti ”Fredi” Siitonen kuoli viime perjantaina Helsingissä. Siitonen oli kuollessaan 78-vuotias. Hän oli syntynyt Mikkelissä 23. heinäkuuta 1942.

Siitonen julkaisi urallaan yli kymmenen albumia sekä useita singlejä ja kokoelmalevyjä. Siitonen oli kahdesti Suomen edustajana euroviisuissa, vuosina 1967 ja 1976.

Vuonna 1967 Siitosen laulu Varjoon, suojaan oli 12. Vuonna 1976 kappale Pump, pump oli 11:s.

Siitonen ei ollut vain laulaja, sillä hänen kynästään syntyi myös tunnettuja sävellyksiä. Yksi niistä on Avaa sydämesi mulle, jonka Siitonen myös lauloi itse. Kappaleen oli sanoittanut Vexi Salmi.

Lisäksi Siitonen sävelsi ja Salmi sanoitti Suomen vuoden 1979 euroviisujen kilpailukappaleen Katson sineen taivaan, jonka lauloi Katri Helena. Siitosen laulamia muita tunnettuja lauluja ovat muun muassa Pieni nukke ja Kolmatta linjaa takaisin.

Siitosen musiikkiuran merkittävä vaihe oli reserviupseerikoulun kurssi numeroa 118, jossa olivat myös Ismo Sajakorpi, Georg Dolivo ja Ilkka Hemming.

Kvartetti sai nimen Stone Faces, joka myöhemmin suomentui Kivikasvoiksi.

Hemming muistelee yli 40 vuotta kestänyttä ystävyyttä Fredin kanssa lämmöllä.

– Kivikasvot oli minun toinen perheeni, aikaa sen kanssa kului niin paljon. Silloin kun RUK:ssa tapasimme, niin kyllä minun henkilökohtainen elämäni muuttui valtavasti ja sai uuden suunnan. Kivikasvoilla ja Fredillä on niin suuri merkitys minun elämälleni, Hemming kertoo.

– Yli 40 vuotta olimme läheisessä suhteessa, tehtiin työtä, oli hauskaa. On ikään kuin veli vedettäisiin sivusta veks.

Kivikasvot sai myös oman televisio-ohjelman, joka keräsi huikeita katsojalukuja aikoinaan. Ryhmän musiikkia ja sketsejä yhdistänyt show ei kuitenkaan kaikkien mielestä istunut 1970-luvun hurmahenkisyyteen asti tiedostavaan ilmapiiriin.

– Kriitikothan haukkuivat meitä aina, Siitonen sanoi STT:n haastattelussa vuonna 2009.

Oopperan vuoro oli 1990-luvulla, jolloin Siitonen esiintyi Savonlinnan oopperajuhlilla Aulis Sallisen Palatsi-oopperan Käkenä.

– Tajusin kuinka kovaa hommaa oopperan tekeminen on. Että saa äänen kestämään ja niin edelleen. Eikä minulle kukaan siellä tullut kertaakaan sanomaan, että ”mitä tuo iskelmä-Fredi täällä tekee”, Siitonen sanoi.

Vuonna 2002 STT:lle antamassaan 60-vuotishaastattelussa Siitonen tunnusti olleensa aina varsin laiska toimimaan. Iän myötä hän oli kuitenkin huomannut yhä enenevässä määrin tarkkailevansa tekemisen sijaan.

– Vanhemmiten sitä vähentää tekemisiään ja ryhtyy seuraamaan asioita, muuttuu tekijästä eräänlaiseksi elämän tarkkailijaksi, Siitonen sanoi.

Eläkkeelle Siitonen ei kuitenkaan tuolloin mielinyt vaan kertoi työstävänsä taiteilijana jatkuvasti uusia ideoita.

– Sitä työstää materiaalia jatkuvasti mielessään ja työ jatkuukin niin kauan kuin havainnointikyky pelaa.

Siitosen lapsista myös tytär Hanna-Riikka Siitonen teki uran näyttelijänä ja laulajana. Muun muassa Taikapeili-duossa laulanut Hanna-Riikka menehtyi vaikeaan sairauteen vuonna 2018.

Siitonen oli naimisissa entisen kokoomuksen poliitikon Eva-Riitta Siitosen kanssa.

Kuka?

Matti ”Fredi” Siitonen

Syntyi Mikkelissä 23.7.1942, kuoli Helsingissä 23.4.2021.

Hänen ensimmäinen bändinsä oli Five Pennies Hämeenlinnassa vuonna 1960.

Siitonen oli Suomen edustajana Eurovision laulukilpailuissa vuosina 1967 ja 1976.

Meriittilistalla lukuisia julkaistuja albumeja ja esiintymisiä televisiosarjoissa.