Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Tilaajille

Ki­vi­hii­li­kai­vos hukkui su­la­vaan jää­tik­köön Huip­pu­vuo­ril­la – syynä en­nä­tys­kuu­ma sää

Huippuvuorilla ennätyksellisesti lämmennyt sää on aiheuttanut ongelmia kivihiilikaivoksella. Kaivoksen yläpuolella olevan vuoren jäätikkö on sulanut niin ahnaasti, että kaivos on alkanut tulvia. Asiasta kertoo The Barents Observer, joka on otsikoinut tapauksen ilmastonmuutoksen vastaiskuksi.

Kaivosyhtiö on tuonut paikalle lisää pumppuja, mutta niiden teho ei ole riittänyt veden poistoon. Yhtiö arvioi, että tulvat ovat jo tuhonneet kaivoksen laitteistoa.

Tulvaongelma havaittiin 26. heinäkuuta. Edellispäivänä alueella mitattiin peräti 21,7 asteen lämpötila, joka on korkein koskaan mitattu lämpötila tällä korkeudella.

Kaivos on ollut tauolla koronavirustilanteen vuoksi, mutta elokuuksi suunniteltua uudelleen avaamista joudutaan siirtämään tulvan vuoksi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.