Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kiuru ei vielä kom­men­toi­nut mas­ki­ko­hua, vaikka paine kasvaa – Saa­rik­ko ja Kur­vi­nen: Kiuru nauttii kes­kus­tan luot­ta­mus­ta

Sote-tiedotustilaisuudessa mediaa ohjeistettiin esittämään kysymyksiä ainoastaan sotesta. Keskustan Annika Saarikko sanoo Ilta-Sanomissa, että Krista Kiurun ministeriryhmälle antama selvitys tyydytti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli tiistaina hallituksen sote-linjausta. Maskikysymyksiä tilaisuudessa ei saanut esittää.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli tiistaina hallituksen sote-linjausta. Maskikysymyksiä tilaisuudessa ei saanut esittää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei vielä tiistaina kommentoinut maskikohua.

Sote-uudistukseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa mediaa ohjeistettiin esittämään ainoastaan soteen liittyviä kysymyksiä, ja tätä toimittajat myös noudattivat. Kiuru ei kommentoinut maskiasiaa myöskään tilaisuuden jälkeen tai myöhemmin illan aikana.

Kokoomuksen Kiurulle esittämästä epäluottamuslauseesta äänestetään eduskunnassa tänään. Asia liittyy kasvomaskien käyttöön liittyvään viestintään.

Paine oppositiosta kasvaa

Opposition suunnasta tuleva paine kasvoi tiistaina entisestään.

Kokoomus penäsi tietoja poliittisen ohjauksen roolista, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ilta-Sanomille, että laitos olisi halunnut valistaa keväällä kansalaisia maskien käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriö ei kuitenkaan Tervahaudan mukaan halunnut viestiä asiasta tarkemmin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen puolestaan huomautti tehneensä Kiurulle kirjallisen kysymyksen aiheesta jo huhtikuussa. Hän kysyi tuolloin, milloin hallitus aikoo ohjeistaa kansalaisia maskien käyttöön.

Nyt Reijonen tiedustelee, onko maskien merkityksen vähättely jättänyt väärän turvallisuuden tunteen.

– Kuinka moni suomalainen ajattelee kevään ohjeistuksen mukaan, että käsienpesu, käsidesin käyttö ja metrin turvaväli riittävät suojaamaan koronatartunnalta? Kuinka moni ajattelee näin edelleen? Reijonen kysyy tiedotteessa.

Kristilliset kokoomuksen tukena

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ilmoitti tiistaina tukevansa epäluottamuslausetta.

Ryhmän mukaan epäselvä tiedottaminen on syönyt luottamusta viranomaisten antamiin koronaohjeisiin. Sen mielestä tämä on johtanut myös siihen, ettei suojamaskien käyttö ole lisääntynyt toivotulla tavalla.

Kristillisdemokraatit itse katsovat korostaneensa koko ajan maskien käytön tärkeyttä.

Ryhmän mukaan vastuullisena epäselvään viestintään tulee kuitenkin pitää koko hallitusta, ei vain ministeri Kiurua.

Kiurulla on keskustan luottamus

Hallituspuolueiden riveistä kuului myös vaatimuksia lisätietojen saamiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi MTV:lle, että keskustan eduskuntaryhmä odottaa sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä ministeri Krista Kiurulta "selkiytystä" siitä, mistä maskiviestinnän epäselvyyksissä on ollut kysymys.

Myöhemmin Kurvinen kertoi Ilta-Sanomille, että kirjallisen selvityksen sijaan hänelle riittää Kiurun "tuleminen julki".

Puolueen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sen sijaan totesi tiistaina saamaansa tilannekuvausta tyydyttäväksi.

Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriön viestintä valottivat eri tahojen välistä maskiviestintää sote-uudistuksesta vastaavalle ministerityöryhmälle.

– Tältä osin selvitys valaisi tapahtunutta tilannetta ja se selvitys minua tyydytti, Saarikko totesi Ilta-Sanomille.

Sekä Saarikko että Kurvinen sanoivat illansuussa ministeri Kiurun nauttivan keskustan luottamusta.

"Poliittinen linnarauha on päättynyt"

Maskikohu kertoo politiikan palaamisesta politiikkaan, katsoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

– Poliittinen linnarauha on päättynyt, hän sanoo.

– Koronakriisin alkuvaiheessa oppositio ei halunnut haastaa hallitusta ja se ei olisi näyttänyt hyvältä. Oppositio on ärhäköitynyt, kun vaalitkin alkavat lähestyä ja ehdokkaiden etsintä on käynnissä, Ruostetsaari kommentoi tiistaiaamuna Lännen Medialle.

Ruostetsaaren mielestä vaikuttaa siltä, että maskikohu ei olisi sisällöllisesti kovin suuri kysymys, mutta poliittisen skandaalin ainekset ovat kuitenkin kasassa.

– Tämä on kuin lumipallo, joka kerää liikkuessaan tavaraa mukaan, kun uusia asioita näkyy paljastuvan. Lumipallo vierii ja sitä ei saada poikki. Poliittisen kriisinhallinnan perusohje on, että kritiikin kohteena olevan pitäisi saada nopeasti kierre poikki ja tunnustaa kaikki heti ja pyytää anteeksi.

Paljon ristiriitaisuuksia keväällä

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta totesi siis Ilta-Sanomien haastattelussa maanantai-iltana, että THL olisi halunnut keväällä tiedottaa ja valistaa maskien käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö torppasi aikeet.

Miksi ministeriö on tehnyt niin, siihen etsitään vastausta. Keväällä pahimpaan korona-aikaan kansalaiset ihmettelivät, pitääkö maskia käyttää vai eikö pidä ja kannattaako sitä edes käyttää. Keväällä suositukset olivat ristiriitaisia: yksi asiantuntija suositteli yhtä ja toinen toista.

Ristiriitaisuudesta kertoo esimerkiksi se, että huhtikuun alussa Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea kertoivat, ettei itse tehty maski suojaa koronavirukselta. Kaksi viikkoa myöhemmin THL:n pääjohtaja taas suositteli kangasmaskin käyttöä julkisilla paikoilla. Samana päivänä huhtikuussa sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat, etteivät anna Suomeen maskisuositusta.

Elokuun puolivälissä THL antoi koko maahan maskisuosituksen, jota hallitus puolsi periaatepäätöksessään 13. elokuuta. Suositus on edelleen voimassa ja maskia tulisi käyttää nyt julkisilla paikoilla sekä julkisessa liikenteessä.

Ministeriö: "Huomiota yhteiseen tekemiseen"

Ministeriö lähetti tiistaina päivällä tiedotteen, jossa se toteaa, että viestintäyhteistyö sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Työterveyslaitoksen välillä on mutkatonta ja sujuvaa.

– Olemme tänään käyneet viestintäyksiköiden välillä keskustelun nyt julkisuuteen nousseen maskiohjeistukseen liittyvän viestinnän toteuttamisesta ja prosessin sujuvuudesta. Totesimme, että tulemme kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota yhteiseen tekemiseen ja erityisesti selkeisiin toimintatapoihin.

Ministeriö toteaa, että kansalaisille suunnattu informaatio löytyy jatkossakin helpoimmin osoitteesta thl.fi/korona.

Päivitetty klo 17.35: Lisätty keskustan kommentteja.