Kittilä ja Ro­va­nie­mi pa­him­man tul­vau­han alla – omis­ta­jal­la on vastuu kiin­teis­tön tul­va­suo­jauk­ses­ta: "Pe­las­tus­lai­tos ei tule pe­las­ta­maan yk­si­tyis­ten omis­ta­mia kiin­teis­tö­jä suur­tul­van sat­tues­sa"

Viranomaiset ohjeistavat kiinteistöjä omatoimisessa valmistautumisessa ja turvaavat julkisia rakennuksia ja infrastruktuuria.

Rovaniemelle ja Kittilään povataan suurtulvaa. Kiinteistöjen omistajalla on vastuu tulvasuojauksen järjestämisestä.
Rovaniemelle ja Kittilään povataan suurtulvaa. Kiinteistöjen omistajalla on vastuu tulvasuojauksen järjestämisestä.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapissa viranomaiset ja kunnat varautuvat parhaillaan mahdollisiin suuriin kevättulviin. Tämän hetken ennusteiden valossa pahimman tulvauhan alla ovat Kittilä ja Rovaniemi.

Lapin kevättulvahuippu saavutetaan näillä näkymin touko-kesäkuun vaihteessa

Lapin ELY-keskus ja pelastuslaitos ovat yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa laatineet tulvakarttoja ja toimenpidesuosituksia erilaisiin tulvaskenaarioihin.

– Jonkin verran on väärää tietoa liikenteessä, siksi haluan korostaa, että kaupunki, kunta tai pelastuslaitos ei tule pelastamaan yksityisten omistamia kiinteistöjä suurtulvan sattuessa, oli kyse sitten omakotitalosta tai taloyhtiöstä. Tarkista nyt ennakkoon vakuutuksesi ehdot tulvavahinkojen varalta, muistuttaa valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

Katso alta video omatoimisesta valmistautumisesta.

Pelastuslaitos ja kunnat varautuvat rakentamaan tilapäisiä suojarakenteita ja pumppaamaan suojien läpi vuotavaa vettä erityistä suojelua vaativissa kohteissa.

–Julkisten rakennusten ja intrastruktuurin suojelemisessa on kova työ. Päivittäisten tehtävien lisäksi tulvasuojelu vie kaikki resurssit pelastusviranomaisilta tuona aikana, Soppela kertoo.

Viranomaiset tehostavat tiedotusta tulvaennusteiden tarkentuessa. Esimerkiksi rakennusmuoviostoksille kannattaa suunnata rautakauppaan ja pumppuja voi tiedustella rakennuskonevuokraamoista.

Pelastuslaitos pyrkii ohjaamaan ja tukemaan erityisryhmiä, jotka eivät lähipiiristään saa tarvittavaa apua valmistautumisessa omatoimiseen suojeluun.

Juttua korjattu 23.4. klo 15.30: Kunnat eivät ole vielä rakentaneet tilapäisiä suojarakenteita tulvia varten, vaan varautuvat rakentamaan niitä.