Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kir­koil­la syytä it­se­tut­kis­ke­luun

Lapin kansa uutisoi (18.1.) Oulun evankelis-luterilaisen piispan Jukka Keskitalon Vatikaanin vierailusta, jossa hän sanoi: ”Tulemme vielä myös siihen hetkeen, jolloin koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, ja muidenkin kirkkojen, on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta.” Mihin muihin kirkkoihin Keskitalo viittaa?

Myös Helsingin Sanomat nosti pääkirjoituksessaan (6.2.) esiin piispan sanat. Kirjoituksessa mainitaan myös ”saamelaisten suomalaistamispolitiikan etulinjassa ollut kirkko”, jolla tässä yhteydessä kaiketi tarkoitetaan evankelis-luterilaista kirkkoa.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff sanoo (LK 6.2.): ”Omaleimainen kulttuurimme, kielemme ja ortodoksinen uskonto ovat aiheuttaneet kansallemme suurta taakkaa syrjinnän eri muodoissa”.

Kaikkien saamelaisten osalta suomalaistamistoimet ovat tarkoittaneet kieleen ja kulttuuriin liittyvää syrjintää ja monen kohdalla niiden menettämistä. Kolttasaamelaisten kohdalla luetteloon on liitettävä myös Feodoroffin mainitsema ortodoksinen usko, jonka liian moni kolttasaamelainen on suomalaistamistoimien seurauksena menettänyt.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.