Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kir­koil­la syytä it­se­tut­kis­ke­luun

Lapin kansa uutisoi (18.1.) Oulun evankelis-luterilaisen piispan Jukka Keskitalon Vatikaanin vierailusta, jossa hän sanoi: ”Tulemme vielä myös siihen hetkeen, jolloin koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, ja muidenkin kirkkojen, on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta.” Mihin muihin kirkkoihin Keskitalo viittaa?

Myös Helsingin Sanomat nosti pääkirjoituksessaan (6.2.) esiin piispan sanat. Kirjoituksessa mainitaan myös ”saamelaisten suomalaistamispolitiikan etulinjassa ollut kirkko”, jolla tässä yhteydessä kaiketi tarkoitetaan evankelis-luterilaista kirkkoa.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff sanoo (LK 6.2.): ”Omaleimainen kulttuurimme, kielemme ja ortodoksinen uskonto ovat aiheuttaneet kansallemme suurta taakkaa syrjinnän eri muodoissa”.

Kaikkien saamelaisten osalta suomalaistamistoimet ovat tarkoittaneet kieleen ja kulttuuriin liittyvää syrjintää ja monen kohdalla niiden menettämistä. Kolttasaamelaisten kohdalla luetteloon on liitettävä myös Feodoroffin mainitsema ortodoksinen usko, jonka liian moni kolttasaamelainen on suomalaistamistoimien seurauksena menettänyt.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.