Sää: Sulat tiet jää­ty­vät, lunta sataa ja ajokeli muuttuu huo­nok­si, va­roit­taa Il­ma­tie­teen laitos – paitsi Lapissa

Kysyimme: Heikki Autto lait­tai­si Ro­va­nie­men si­joi­tus­va­ral­li­suu­den Lapin kor­kea­kou­lu­kon­ser­niin – ky­syim­me Ro­va­nie­men kan­sa­ne­dus­ta­ja-val­tuu­te­tuil­ta kom­ment­tia Ro­va­nie­men si­joi­tus­sot­kus­ta

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kir­joi­tus­vir­he sai ihmiset se­kai­sin ylei­sö­ra­joi­tuk­sis­ta – Avi pohjasi tiu­kem­man ra­joi­tuk­sen­sa epi­de­mio­lo­gi­seen ar­vioon, mi­nis­te­riöl­le riittää ny­kyi­nen raja

Sosiaali- ja terveysministeriö päiväsi 11. elokuuta uuden ohjauskirjeen rajoitetoimista Aluehallintovirastolle, jonne se saapui viime viikon keskiviikkona 19.8. Virhe huomattiin vasta maanantaina 24. elokuuta. Kirjeessä luki 50, kun olisi pitänyt olla 500.

Tampere Filharmonia esiintyi ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen 8. elokuuta. Yleisö pidettiin turvavälien päässä toisistaan.
Tampere Filharmonia esiintyi ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen 8. elokuuta. Yleisö pidettiin turvavälien päässä toisistaan.
Kuva: Timo Marttila

Kirjoitusvirhe, yhden tärkeän nollan puuttuminen, sysäsi aluehallintoviraston kiristämään maanantaina merkittävästi yleisötilaisuuksien rajoituksia ja sai kansalaiset sekaisin.

Aluehallintoviraston (Avin) viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta selvittää nyt, mitä maanantaina oikein tapahtui ja mikä tilanne yleisötapahtumien rajoituksissa tällä hetkellä on.

Elokuussa eli vielä nyt Suomessa edellytetään 1–2 metrin turvavälien ja hygieniamääräysten noudattamista yleisötapahtumissa, joihin osallistuu yli 500 henkilöä. Tämä on Avin määräys eli pakko.

Maanantaiaamuna Avi teki päätöksen, että näitä tiukkoja turvallisuusohjeita pitää noudattaa jo pienemmissäkin tapahtumissa eli jo yli 50 henkilön tilaisuuksissa 1. syyskuuta eli ensi viikon tiistaista alkaen.

– Tämä oli se meidän muutoksemme. Määräys kiristyy sen vuoksi, että turvaväleistä ja hygieniasta on Avin mukaan pakko huolehtia myös keskisuurissa tapahtumissa, siis 51–500 henkilön tapahtumissa, Lehtovirta toteaa.

51–500 henkilön yleisötapahtumissa turvavälit ja hygienia ovat olleet elokuussa ainoastaan suositus, ei pakko.

Lehtovirran mukaan Avi kiristi rajoituksia epidemiologisen arvionsa mukaisesti.

– Meidän senhetkinen epidemiologinen arvio oli, että muutos olisi tarpeellinen, jotta voidaan kunnolla ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Avikin sai tietää virheestä vasta maanantaina

Näin Avi siis päätti ja tiedotti maanantaina, koska se oli saanut sensisältöisen ohjauskirjeen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM). Julkinen ohjauskirje on päivätty 11.8., ja se saapui Jaana Lehtovirran mukaan Aviin 19.8. eli viime viikon keskiviikkona.

– Kello 12 maanantaina julkaisimme uuden päätöksen, jolloin ministeriö huomasi, ettei se olekaan sellainen kuin se olisi halunnut. Lehtovirta kertoo.

Vasta maanantaina Avikin sai tietää virheestä.

– Ministeriö huomasi, että heillä oli ollut ohjauksessaan kirjoitusvirhe, eli STM oli sittenkin halunnut, että turvavälejä ja hygieniaa on pakko noudattaa edelleen vain yli 500 hengen tilaisuuksissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö oli kirjoittanut ohjauskirjeessään Aville näin: "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut (oheisen) ohjeistuksen tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Virastoja (Aluehallintovirastoja) kehotetaan harkitsemaan näiden ohjeiden asettamista yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisen välttämättömäksi edellytykseksi."

Tässä kohtaa olisi pitänyt lukea: "yli 500 henkilön".

Avin uusi päätös on tulossa lähipäivinä

– Nyt odotamme STM:ltä uutta ohjauskirjettä. Katsotaan tilannetta sen jälkeen uudelleen, tehdäänkö uusi päätös, Lehtovirta kertoi maanantai-iltana.

– Mikä uusi päätös on, en osaa sanoa. Mikä tahansa se onkaan, se ei poista sitä, että Suomessa tarvitaan suosituksia edelleen hygienian noudattamisesta ja turvaväleistä. Näin on ollut toukokuusta lähtien.

Avin uusi päätös on todennäköisesti tulossa lähipäivinä.

Avin mukaan yli 500 henkilön tapahtumien osalta ei tehty maanantaina muutoksia. Kattorajaa osallistujille ei ole edelleenkään asetettu. Jos turvaväliä ei pysty järjestämään, pitää rajoittaa osallistujamäärää. Jos järjestää alle 50 henkilön tilaisuuden, päätös ei koske niitä.

STM oli virheestä hyvin pahoillaan

Sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt on kirjoitusvirheestä hyvin pahoillaan.

– Kyse on kirjoitusvirheestä, eli yksi nolla jäi pois. Kerta kaikkiaan joskus niin tapahtuu, muuta selitystä ei ole, hän totesi maanantaina Lännen Medialle.

Richt korosti, että sosiaali- ja terveysministeriö ei ole tehnyt mitään uusia linjauksia. Elokuussa voimassa oleva on voimassa myös syyskuussa.

Ministeriö antoi uuden ohjauskirjeen maanantaina illalla. Se kehottaa virastoja jatkamaan asiasisältöisesti samoja rajoitustoimenpiteitä, jotka ovat olleet voimassa elokuussa 2020. Linjausten mukaan yleisötilaisuuksien rajana on 500 henkilöä.

Rajoitusten tekoa määrittelee tartuntatautilaki, eli sen mukaisesti Avi voi tehdä päätöksiä yksi kuukausi kerrallaan.

Päätösten pitää perustua sen hetkiseen tartuntatautitilanteeseen. Siksi päätöksiä tulee aina joka kuukaudelle erikseen.