Kil­pai­lu­tus on ta­sa­puo­lis­ta kai­kil­le - mark­ki­na­vuo­ro­pu­he­lus­sa esi­tel­tiin kil­pai­lu­tet­ta­via koh­tei­ta

Kalle Huusko toteaa, että uimahllin ja kulttuurikeskuksen kahviotilat voisivat olla potentiaalisia kohteita yrittäjälle, koska ihmiset liikkuvat niissä muutenkin. Paitsi nyt.
-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemin kaupungilla on useampi kahvilatila, joihin kaupunki etsii yrittäjää avoimella tarjouskilpailulla. Yrittäjiä etsitään kaupungintalon ylimmässä kerroksessa sijaitsevalle näköalaravintolalle, uimahallin sekä kulttuurikeskuksen kahviloille sekä Täiköntorilla sijaitsevalle kioskille/kesäkahvilalle.

Kemin uimahallin yrittäjän kanssa on tehty määräaikainen sopimus, joskin kahvila on toistaiseksi suljettu korona-varotoimena.

Kaupungin valtuustosalissa järjestettiin viime viikolla yleinen markkinavuoropuhelu, jossa kaupungin hankinta-asiantuntija Kati Tervo esitteli vuokrattavia kohteita. Tilaisuus järjestettiin ennen kaupungin mittavia korona-varotoimia, ja tilaisuudessa oli mukana useita kiinnostuneita.

Kahviloiden palvelujen tuottajat toimivat itsenäisinä yrittäjinä, eivätkä he ole työsuhteessa kaupungin kanssa.

– Yrittäjät vastaavat tietysti liikeriskistä, mutta kaupunki toivoo hyviä sopimuskumppanuuksia, Tervo toteaa.

Tervon mukaan vuokrattavia kohteet mielletään kaupungin omistamiksi, vaikka yksityiset yritykset pyörittäisivät niitä.

– Nämä toiminnot vaikuttavat kaupunkikuvaan, ja kaupunki mielellään on mukana kehittämässä toimintoja, Tervo toteaa.

Kohteiden remontointiin ei kaupungilla kuitenkaan ole rahaa.

Kaikissa kohteissa vuokran suuruus on kaikille sama, joten sillä mahdollisten toimijoiden ei tarvitse kilpailla. Sen sijaan toiminnan laadulla on kilpailutuksessa suuri merkitys. Kaikkien kohteiden kilpailutus avataan yhtä aikaa Tervon mukaan siksi, että mahdolliset toimijat voisivat halutessaan esittää tarjouksen useammasta kohteesta.


Markkinavuoropuhelua seuraamassa olivat myös Kemin rautatieasemalla sijaitsevan kahvila Hertan yrittäjät. Katariina ja Norma Seppälä kiittelevät kaupunkia avoimuudesta.

– Näin tämä on tasapuolista kaikille. Ei ainakaan jää kenelläkään mitään hampaankoloon, Katariina Seppälä toteaa.

– Kahvilat vaikuttavat kaupunkikuvaan. Se, että kaupunki haluaa palveluja yrittäjiltä osoittaa kaupungin toimivan yrittäjäystävällisesti, Norma Seppälä toteaa.

Kalle Huuskolla on Kemissä grillikahviloita ja hänellä on kokemusta myös Täiköntorin kioskin pyörittämisestä.

– On positiivista että kohteet esitellään. Kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus osallistua kilpailutukseen. Tässä ei ole mitään salamyhkäistä, Huusko toteaa.

Neljästä tarjolla olevasta kohteesta Huusko nostaa mielenkiintoisimpana esiin uimahallin sekä kulttuurikeskuksen.

– Kävijöitä on luontaisesti paljon näissä kohteissa.