Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kii­tok­set ely-kes­kuk­sel­le

Esitän parhaimmat kiitokset Lapin ely-keskukselle aikeista alkaa kunnostaa Tornionjoen saaria Ylitornion Kainuunkylän edustalla. Nämä jo kovasti pusikoituneet tulvaniityt ovat ainutlaatuinen alue. Kunnostusohjelmaan tulisi ottaa myös hieman pohjoisempana oleva Karjusaari. Pusikoitumisen lisäksi virta kuluttaa kiihtyvällä vauhdilla saaren rantoja hävittäen arvokkaita elinympäristöjä. Joka vuosi saari pienenee muutamalla kymmenellä neliömetrillä.

Ely-keskuksen mukaan Kainuunkylän saaret on yksi Suomen suurimmista tulvaniittyalueista ja Tornionjoen suurin suistoalue. Alue kuuluu myös Natura-verkostoon. Sen suojeluperusteina ovat tulvaniityt ja Fennoskandian luonnontilaiset jokireitit.

Tulvaniityt ovat käyneet Suomessa varsin harvinaisiksi laidunnuksen loppumisen ja esimerkiksi jokien patoamisen vuoksi. Kainuunkylän saarissa laidunnettiin ja niitettiin ahkerasti vielä 1960-luvulla. Umpeenkasvu alkoi jo 1970-luvulla. Asialla alkaakin olla kiire. Toivottavasti asiasta kiinnostunut urakoitsija löytyy. Rahoituskin on järjestetty ympäristöministeriön Helmi-ohjelmasta.

Museo- ja kotiseutuyhdistys on jo pitkään ollut huolissaan suvereniteettisaarten kunnosta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi