Pääkirjoitus: Ener­gian rajua hin­nan­nou­sua on kom­pen­soi­ta­va ku­lut­ta­jil­le, tuki pitää koh­dis­taa täsmänä eniten kär­si­vil­le

Kuolleet: Ve­sa-Mat­ti Loiri oli lu­kui­sis­sa ur­hei­lu­har­ras­tuk­sis­saan mää­rä­tie­toi­nen ja eh­do­ton­kin – "Lähti siltä sei­so­mal­ta ovet pauk­kuen"

Katso kuvat: Uusien kas­vo­jen Ro­Ki–­ka­ra­vaa­ni hyppäsi jäälle

Kiina alentaa satojen tuot­tei­den tuon­ti­tul­li­mak­su­ja – Muutos koskee esi­mer­kik­si pa­kas­tet­tua sian­li­haa ja avo­ka­doa

Peking pyrkii lisäämään tuontia talouskasvun hidastuessa. Myös kauppasota Yhdysvaltojen kanssa vaikuttaa ratkaisun taustalla.

Kiina alentaa tuontitulleja. Kuvituskuva.
Kiina alentaa tuontitulleja. Kuvituskuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Kiina laskee tuontitullimaksuja ensi vuoden tammikuussa yli 850 tuotteen osalta. Tuotteiden joukossa on esimerkiksi pakastettu sianliha ja avokado. Esimerkiksi astma- ja diabeteslääkkeiden sekä puu- ja paperituotteiden maksuja lasketaan.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Tullimaksujen muutoksesta on ilmoittanut Kiinan valtiovarainministeriö. Muutoksen taustalla on se, että Peking pyrkii lisäämään tuontia talouskasvun hidastuessa. Kiina käy kauppasotaa Yhdysvaltojen kanssa.

Suomen tavaravienti Kiinaan kasvoi kaksi prosenttia tammi-elokuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, käy ilmi Tullin tilastoista.

Suomen vienti oli arvoltaan lähes 2,4 miljardia euroa. Tullin mukaan tuonti Kiinasta oli samalla ajanjaksolla arvoltaan lähes 3,2 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli kuusi prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi.

Suomen viennin kasvu oli hitaampaa EU-maiden yhteenlasketun viennin kasvuun verrattuna. Eurostatin tilastojen mukaan EU28-maiden tavaravienti Kiinaan kasvoi tammi-elokuussa seitsemän prosenttia ja tavaratuonti Kiinasta vastaavasti kahdeksan prosenttia.

Suomen kaupassa Kiinan kanssa tammi-elokuussa kauppataseen alijäämää kertyi 815 miljoonaa euroa, Tulli kertoo. Viime vuoden tammi-elokuussa vaje oli 673 miljoonaa euroa. Kiinan-kaupan vuosittainen alijäämä väheni vuodesta 2016 alkaen, mutta on kääntynyt kuluvana vuonna jälleen kasvuun.

Kiinan osuus Suomen viennistä oli tammi-elokuussa 5,5 prosenttia. Osuus ei muuttunut viime vuodesta. Tuonnissa Kiinan osuus kasvoi edellisvuoden tammi-elokuun 6,8 prosentista 7,3 prosenttiin. Kiina oli tammi-elokuussa Suomen kuudenneksi suurin vientimaa Venäjän jälkeen ja Isoa-Britanniaa edellä.