Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Ke­vät­muut­to on sujunut verk­kai­ses­ti Me­ri-La­pis­sa

Vauhti on hyytynyt viime päivinä selvästi.

Kuovi on liikuttavan varma aikataulumuuttaja.
Kuovi on liikuttavan varma aikataulumuuttaja.

Pääsiäisen aikoihin Meri-Lapin lintumaastot koluttiin tarkoin, kun pyhinä oli useimmilla varpusmaistereilla kosolti aikaa retkeilyyn. Moni vietti tuntikausia lintutorneissa ja niukkojen sulapaikkojen äärellä.

Toisena pääsiäispäivänä Kemin- Tornion alueelta kirjattiin BirdLife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmään 6 kurkihavaintoa ja saman verran kuovihavaintoja. Molemmat lajit ovat selkeitä kevääntulon symbolilajeja. Niistä saadut tämän kevään ensihavainnot ovat aika hyvin linjassa keskimääräisiin tuloaikoihin nähden; Kevään ensimmäinen kurki ilmaantui maisemiimme 13.4. ja kuovi 14.4. Kurki saapuu keskimäärin 12.4. ja kuovi 16.4.

Toisen pääsiäispäivän leppoisessa auringonpaisteessa pongattiin myös kevään ensimmäinen metsäviklo Järpin tuhka-altaalta. Tämä kauniisti ääntelevä kahlaaja ehti Meri-Lappiin peräti viikon etuajassa. Sen vanavedessä alueellemme singahtaneet taivaanvuodet (2 yks.) olivat niin ikään kiireisiä saapuen 3 päivää keskimääräistä aikaisemmin.

Pääsiäinen toi pohjoisen lintuharrastajien optiikan tuntumaan koko joukon muitakin muuttolintuja: rastaiden etujoukkoja, kuten räkättejä, punakylkirastaita ja kulorastaita, ripauksen metsähanhia, naurulokkeja ja kevään sanansaattajia: kiuruja, joita ynnättiin tuhka-altaalta yli 20 yksilöä. Ensimmäinen kiuru havaittiin jo huhtikuun alkupäivinä Simossa. Laji on vähentynyt selvästi viime vuosina.

Rastaiden päämuuttoa saadaan vielä odotella, sillä toistaiseksi liikkeellä ovat olleet tunnustelijoiden etupartiot. Räkättejä on enimmillään nähty viime maanantaina 30 yksilöä ja muita rastaita vain muutaman yksilöiden ryhminä. Suurin kurkiaurakin on käsittänyt vaivaiset 6 pitkäkaulaa. Kevään yhteismäärä on vielä alle neljänkymmenen, mikä on hämmästyttävän pieni määrä!

Metsähanhia on ynnätty vasta alle 50 ja merimetsoja parin viime viikon ajalta vaatimattomat parisenkymmentä läpimuuttajaa. Eipä ole kuovienkaan määrässä hurraamista; pieninä ilonpillereinä olivat Rytikarin Santosessa muutama päivä sitten havaittu 95 kuovin lepäilyparvi ja Tornion Kaupunginlahdelta 21.4. laskemani 40 sirppinokan tokka.

Vesiäisten vähyys on ollut silminnähtävää. Taveja on havaintoarkistoon saatu parikymmentä, haapanoita vain kourallinen, telkkiä Pajusaaren sulasta puolensataa ja viime vuosina runsastuneita harmaasorsia kaksi yksilöä. Liakkan ja Raumonjärven pelloilta yhytin 21.4. yli 40 sinisorsaa.

Pääsiäiseen osuivat päiväpetolintujen muuton alkutahdit.  Muutto käy vielä pienillä kierroksilla, sillä enimmäkseen Meri-Lappiin on päivittäin liidellyt yksittäisiä petoja, kuten hiirihaukkoja ja piekanoita. Niiden vanavedessä on kotiutunut jokunen tuulihaukka, ampuhaukka ja viime vuosina yleistynyt arosuohaukka. Haukkamuutto huipentunee vasta vapun tietämillä, mikäli sopivaa tuulta riittää siipien alle.

Alkukankeudesta kärsivä kevätmuutto ei ole toistaiseksi tarjonnut mitään superharvinaisuuksia, jos niitä nyt kukaan aivan tukka putkella hakeekaan. Pikkuharvinaisuuksista voinee mainita 14.4. Kemissä havaittu tundrahanhi, 18.4. Keminmaassa luoteeseen lennellyt harmaahaikara ja 4.4. Kemin Valkiakarissa ja 16.4. Tornion Prännärinniemessä  näyttäytynyt valkoselkätikka.