Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Kes­kus­tan on va­lit­ta­va, ha­luaa­ko se olla suuri vai kes­ki­suu­ri puolue

-

Nyt meni mielenkiintoiseksi – ja jo vähän lystikkääksi. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti yksikäsitteisesti, että keskusta ei vaalien jälkeen jatka nykyhallituspohjalla.

"Viime päivinä on kuulunut puhetta, että nykyinen hallituspohja voisi jatkaa myös vaalien jälkeen. Yhdet sitä toivovat, toiset sillä pelottelevat. Mielestäni on reilua äänestäjiä kohtaan kertoa, että näin ei tapahdu”, Saarikko kirjoitti Facebookissa.

Hän näytti noudattavan keskustan entisen puoluesihteeri Jarmo Korhosen neuvoa. Värikäs ex-puoluesihteeri paalutti Iltalehdessä viikko sitten, että keskusta ei nouse kannatusalhosta, ellei se ilmoita, että nykyisenkaltainen vihervasemmistohallitus ei käy.

Nyt se ilmoitus tuli. Nähtäväksi jää, miten se kannatukseen vaikuttaa.

Sdp on puheenjohtajansa Sanna Marinin suulla selkeästi sulkenut pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Saman on tehnyt vasemmistoliiton Li Andersson. Rkp:kin empii perussuomalaisten kanssa kimppaan lähtöä.

Jos kaikki nämä puheet ottaa vakavasti – miksi ei ottaisi – jäljelle jää kaksi realistista hallitusvaihtoa: kokoomuksen ja sdp:n varaan rakennettava sinipuna tai kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille muodostuva porvarihallitus.

Kokoomus on ilmoittanut, että se ei tingi valtiovarainministeriön esittämästä yhdeksän miljardin euron sopeuttamisesta piiruakaan. Tavoitteeseen pääsy vaatii isoja menoleikkauksia.

Monta piirua vasemmalle siirtynyt sdp taas ei menoleikkauksia hyväksy. Rakenna siitä sitten sinipunaista hallitusohjelmaa ja ensi vuoden valtion budjettia yhdessä, kun näkemykset keskeisestä kysymyksestä ovat täysin eri planeetalta.

Perussuomalaiset on maahanmuuttopoliittisilla linjauksillaan maalannut itsensä sellaiseen nurkkaan, että vauvakatoisessa Suomessa sieltä on vaikea tulla ulos tekemään yhteistyötä kenenkään kanssa.

Vaikealta näyttää, mutta kyllä maahan hallitus saadaan. Vaalien alla puhutaan yhtä, maailma ja puheet ovat toisia vaalien jälkeen. Se vaatii vain valikoivaa muistia, mitä poliitikoilta kyllä löytyy.

Keskusta on politiikan kentän keskipuolueena lopulta periaatteessa mahdollinen mihin hyvänsä hallituspohjaan. Keskustan tulevia valintoja ohjaa se, millaiseksi puolueväki oman puolueensa identiteetin ja tulevaisuuden näkee.

Jos uskoo siihen, että keskusta vielä joskus voi nousta pääministeripuolueeksi, nyt kannattaa ehdottomasti jäädä oppositioon nostamaan kannatusta.

Toinen tie on hyväksyä se, että keskusta on keskisuuri puolue. Silloin on järkevää lähteä aina mukaan mihin hyvänsä hallitukseen. Vaa'ankieliasemassa voi kirjauttaa monia itselle mieluisia asioita hallitusohjelmaan. Niin keskusta neljä vuotta sittenkin teki.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.