pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Keskon pää­joh­ta­ja vertasi Suomea Poh­jois-Ko­reaan ja Kreik­kaan – näin He­lan­der se­lit­tää "ke­ven­nys­tään"

Keskon pääjohtaja Mikko Helander vertasi Suomea maanantaisessa puheenvuorossaan Pohjois-Koreaan ja Kreikkaan.
Keskon pääjohtaja Mikko Helander vertasi Suomea maanantaisessa puheenvuorossaan Pohjois-Koreaan ja Kreikkaan.
Kuva: Mauri Ratilainen/com.pic

Keskon pääjohtaja Mikko Helander on selittänyt keskustelua herättäneitä lausuntojaan, joissa hän vertasi Suomea Pohjois-Koreaan ja Kreikkaan.

– Sosialismi on viety Suomessa pidemmälle kuin missään muualla maailmassa Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta. Vasemmistolainen talouspolitiikka on ollut maan tapa myös nykyistä hallitusta edeltäneiden oikeistohallitusten aikana ja samalla olemme etääntyneet hyvin toimivan demokratiankin turvaavasta toimivasta markkinataloudesta, Helander totesi Karjalaisen mukaan Pohjois-Karjalan kauppakamarin kokouksessa perjantaina.

Helander arvosteli puheessaan julkisen sektorin paisuttamista velkarahalla. Pohjois-Korean lisäksi hän vertasi Suomea Kreikkaan ennustaessaan velan jyrkkää nousua.

– Kun velka kasvaa yli sataan prosenttiin bruttokansantuotteesta, olemme viimeistään silloin Kreikan tiellä. Tuleville sukupolville kerrotaan meidän virheidemme takia ulkopuolelta, mitä on tehtävä.

Helanderin puheita on arvosteltu laajasti sosiaalisessa mediassa. Maanantai-iltana Helander vastasi kritiikkiin K-ryhmän Twitter-tilillä, joka otti osaa aihetta käsittelevään ketjuun.

– Nostin puheessani esille huoleni velan kasvusta ja julkisen sektorin osuudesta BKT:sta. Kevensin tätä, ilmeisen epäonnistuneesti, nostamalla esille P-Korean suuren julkisen sektorin. Nostetut otsikot eivät vastaa viestiäni, taustalla aito huoli Suomen tulevaisuudesta, Helander kirjoitti.

Helander julkaisi tiistaina blogikirjoituksen, jossa tämä selitti puheensa tarkoitusperiä laajemmin. Helanderin mukaan sanomalehti Karjalaisen raportti tilaisuudesta ei vastannut hänen sanojaan kaikilta osin ja puheesta nostettu otsikko ei vastannut hänen viestiään.

– Puhuessani koronapandemian laukaisemasta valtiojohtoisuudesta, ilmaisen rahan politiikasta, Suomen julkisen sektorin koosta, valtiontalouden alijäämäisyydestä ja velan kasvusta, kärjistin viestiäni - ilmeisen epäonnistuneesti - nostamalla esille Pohjois-Korean suuren julkisen sektorin. Harkitsemattomasta heitosta muodostui raportoinnin perusteella poleemisempi viesti kuin mihin puheellani pyrin. Koko esitykseni taustalla oli aito huoli Suomen tulevaisuudesta, Helander kirjoittaa.

– Markkinataloudesta tulisi puhua ymmärrettävästi ja suoraan sanoen puolustaa sitä. Tämä vaatii meiltä elinkeinoelämän toimijoilta rohkeutta avata suumme, vaikka julkisiin kannanottoihin aina sisältyykin väärintulkinnan riski. Näin kävi Pohjois-Karjalan Kauppakamarin puheeni yhteydessä.

Twitterissä Helanderin puheita ja selityksiä ovat ihmetelleet esimerkiksi europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr), kansanedustaja Jussi Saramo (vas) ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Helanderin puheita on pidetty myös viestintämokana ja mainehaittana Keskolle. Esimerkiksi vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja ministeri, Työeläkevakuuttajat Telan nykyinen toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes suositteli Twitterissä ylimmälle johdolle "jonkinlaista viestintä- ja yhteiskuntasuhdekoulutusta".