Kes­ki­vii­kon päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Hal­li­tus tukee ra­vin­to­loi­ta 120 mil­joo­nal­la eu­rol­la, Markku Broas pääs­täi­si vie­rai­li­jat van­hain­ko­tei­hin, Ikä­ih­mis­ten liik­ku­mis­oh­jeis­tus­ta ollaan lie­ven­tä­mäs­sä, Suo­mes­sa 161 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa kaksi

-

18.40: Ravintola-alan järjestö kritisoi hallituksen tukea tuoreeltaan: vaatii kolminkertaistamista

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry kritisoi tuoreeltaan hallituksen ravintoloille myöntämää 120 miljoonan euron tukipakettia.

MaRa vaatii, että eduskunta kohottaa korvauksen 350 miljoonaan euroon. Tämä on järjestön aiemminkin vaatima tuen suuruus.

MaRa kirjoittaa tiedotteessaan, että hallituksen esittämä korvaus ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja. 

18.22: Haatainen esitteli hallituksen ravintolatuen: rahaa luvassa yhteensä noin 120 miljoonaa euroa

Hallitus tukee koronaepidemian vuoksi suljettuja ravintoloita noin 123 miljoonan euron arvoisella tukipaketilla.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli tukipaketin keskiviikkoiltana. Ravintolatuki on kaksiosainen: ensimmäinen auttaa työllistämään ja toinen kohdistuu juokseviin kustannuksiin.

Haataisen mukaan ravintolatuen pykäliä viilataan yhä. Tavoite on antaa esitys torstaina. Esityksen antaminen saattaa ministerin vuoksi siksi siirtyä perjantaille.

17.51 In­fek­tio­yli­lää­kä­ri Markku Broas va­paut­tai­si ikä­ih­mi­set ka­ran­tee­nis­ta

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mielestä myös vie­rai­lut hoi­va­ko­tei­hin voi­tai­siin sallia, kunhan käy­te­tään suo­jai­mia. Vierailukiellosta tai sen purusta ei päätä hallitus tai ministeriö vaan yksittäisen hoivayksikön johto.

15.50 Ruotsissa koronakuolemien määrä lähestyy 3  000:ta

Ruotsissa on rekisteröity eilisen jälkeen 87 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Koko epidemian aikana kuolleita on tähän mennessä yhteensä 2 941.

– Alamme lähestyä 3 000:ta, mikä on hirvittävän korkea luku, valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa kuolintilastoissa on myös mukana pieni lapsi. Tältä osin viranomaiset selvittävät parhaillaan, johtuiko lapsen kuolema todella covid-19-taudista. Tapauksesta ei kerrota enempää, jottei vainajan tunnistaminen olisi mahdollista.

Uusia koronatartuntoja Ruotsissa rekisteröitiin eilisen jälkeen noin 700, mikä nostaa tapausten kokonaismäärän lähes 24 000:een.

Suhteessa asukaslukuun Ruotsissa on nyt 291 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 45. Tartuntatapausten osalta vastaavat suhdeluvut ovat Ruotsissa vajaat 2 400 ja Suomessa noin tuhat.

15.40 IS: Ministeriö lieventämässä ikäihmisten liikkumisohjeistusta

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aikoo lieventää yli 70-vuotiaille koronaepidemian vuoksi annettua liikkumisohjeistusta, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan uutena linjauksena on, että ikäihmiset saavat tavata muita ihmisiä, kunhan tapaamiset järjestetään pääosin ulkona. Samalla tulee huolehtia kahden metrin turvaetäisyydestä ja hyvästä hygieniasta.

Uusi ohjeistus valmistuu lähiaikoina, kertoo STM:n neuvotteleva virkamies Satu Karppanen Ilta-Sanomille. Hän sanoo lehdelle myös, että tilannetta tarkastellaan uudelleen kesäkuun lopulla.

15.34 Koronavirukseen kuollut Suomessa 252 ihmistä – tehohoidossa 44 potilasta

Suomessa on kuollut 252 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Uusia kuolemantapauksia on tullut tiistaista kuusi.

Miljoonaa asukasta kohti Suomessa on kuollut Worldometers-sivuston mukaan 45 ihmistä.

Kuolleista Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hyks) erityisvastuualueella on kuollut 207 ihmistä ja Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) erityisvastuualueella 22 ihmistä. Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) erityisvastuualueilla on kuollut kummassakin kymmenen ihmistä. Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella on kuollut kolme ihmistä.

Koronaviruksen vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa 188 ihmistä. Heistä 44 tarvitsee tehohoitoa. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on laskussa, sillä tiistaina hoitoa tarvitsi 195 ihmistä, joista 48 oli tehohoidossa.

Hyksin erityisvastuualueella tehohoidossa on 32 ihmistä, Oysin alueella viisi, Tyksin ja Ahvenanmaan alueella yhteensä neljä, Kysin alueella kaksi ja Taysin alueella yksi.

14.30 Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä: Terveydenhuollossa on turvallista asioida

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 6.5.2020 mennessä 127 koronavirustapausta. Viimeisen vuorokauden aikana uusia tapauksia on ilmennyt kaksi.

Viruksen aiheuttamaan COVID-19 -tautiin on alueella menehtynyt tähän mennessä yhteensä seitsemän henkilöä. Kaikki menehtyneet ovat olleet iäkkäitä.

Aiemmin on uutisoitu, että osa Länsi-Pohjan alueella todetuista tartuntaketjuista on jo sammunut.

Epidemian kehittymistä on kuitenkin vaikeaa ennakoida, sillä virukselle altistuneita on paljon ja taudin itämisaika voi olla pitkä.

Paikoitellen on edelleen laajoja altistuneiden joukkoja, vaikka uusien tautitapausten perusteella alueellinen tilanne näyttää olevan rauhoittumaan päin. Tarkkoja tietoja kaikkien altistuneiden mahdollisista sairastumisista ei kuitenkaan vielä ole.

Alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa, että keskussairaalan ja terveyskeskusten ajanvarausvastaanotoille, tutkimuksiin ja toimenpiteisiin on turvallista tulla myös koronavirusepidemian aikana.

Monien sairauksien hoidossa vastaanottoajan perumisesta tai siirtämisestä voi olla haittaa potilaan terveydelle.

Varattu aika on peruttava silloin, jos potilas epäilee itsellään koronavirustartuntaa, hänellä on hengitystieinfektion oireita tai hän on altistunut todetulle koronavirustapauksell

14.26 EU-komissio ennustaa historiallisen suurta taantumaa Euroopan talouteen

EU-komissio ennustaa, että koronaviruspandemian aiheuttama talouden taantuma saa tänä vuonna historialliset mittasuhteet. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu 7,75 prosentilla. Suomen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 6,25 prosenttia.

Komissio arvioi, että Suomen osalta kriisin suurimmat vaikutukset nähdään nyt meneillään olevalla toisella vuosineljänneksellä.

Koronaviruskriisi koettelee kaikkien EU-jäsenmaiden talouksia, mutta komission mukaan iskun voimakkuus ja odotetun palautumisen ripeys vaihtelevat eri maissa.

Komissio arvioi kriisin vaikuttavan voimakkaasti Suomen työllisyyteen. Työttömyyden arvioidaan kasvavan huomattavasti vielä vuoden puolivälin tienoilla, mutta kasvun uskotaan tasaantuvan talouden rattaiden pyörähtäessä käyntiin.

Komissio kuitenkin ennakoi, että Suomen työttömyysluvut ovat vielä ensi vuonnakin korkeampia kuin vuonna 2019.

13.44 On mah­dol­lis­ta, että ko­ro­na­vi­rus­ta on ollut Suo­mes­sa jo ennen tam­mi­kuun loppua

Ranskassa löytyi koronavirustapaus joulukuulta, kun lääkärit tukivat vanhoja keuhkokuumetapauksia. Asiasta uutisoitiin maanantaina ranskalaismedioissa. Tiistaina Ruotsin valtionepidemologi Anders Tegnell arvioi uutistoimisto TT:lle, että koronavirustapauksia on saattanut olla Ruotsissa jo marras-joulukuussa.

Onko myös Suomessa voinut olla koronavirustartuntoja jo ennen tammikuun loppua, kun ensimmäinen koronavirustartunta varmistettiin kiinalaisturistilla Lapissa?

– On se tietenkin mahdollista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen tekstiviestillä.

https://www.lapinkansa.fi/thln-mika-salminen-on-mahdollista-etta-koronavirus/1630632

13.20 Jal­ka­pal­lo­lii­ga käyn­nis­tyy hei­nä­kuun alussa

Miesten jalkapallon Veikkausliigan kausi alkaa keskiviikkona 1. heinäkuuta ja se pelataan heinäkuusta marraskuuhun. Sen on määrä määrä päättyä lauantaina 21. marraskuuta.

Veikkausliigan tiedotteen mukaan tavoite on pelata alkava kausi samoin kuin viime vuonna. Ensin pelataan kahdentoista joukkueen kaksinkertainen runkosarja. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan kuuden joukkueen yksinkertaisiin jatkosarjoihin. Jokaisen joukkueen on tarkoitus pelata yhteensä 27 ottelua, eli 22 ottelua runkosarjassa ja 5 ottelua jatkosarjassa.

https://www.lapinkansa.fi/jalkapalloliiga-kaynnistyy-heinakuun-alussa-kausi/1627642

13.19 Viro, Latvia ja Liettua avaavat rajat toistensa kansalaisille

Latvia, Liettua ja Viro avaavat rajat toistensa kansalaisille 15. toukokuuta alkaen.

Asiasta kertoivat maiden pääministeri keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kyseessä olisi siis Baltian "matkustuskupla" ja ensimmäinen laatuaan EU:ssa. Useimmat EU-maat ovat rajoittaneet ei-kansalaisten pääsyä maahan ja vaativat karanteenia saapuvilta matkustajilta.

– Olemme sopineet, että kaikki kolme Baltian maata ovat saaneet koronaviruksen leviämisen kunnolla hallintaansa. Luotamme toistemme terveydenhuoltojärjestelmiin, Liettuan pääministeri Saulius Skvernlis kirjoitti Facebookissa.

Skvernlisin mukaan toiseen maahan saapuvan täytyy vetäytyä kahden viikon eritykseen.

Euroopan komissio suosittaa, että kaikkien jäsenmaiden väliset rajat tulisi avata koordinoidusti sen jälkeen, kun virustilanne eri maissa on kohentunut. Näin kommentoi komission Liettuan toimisto asiaa Reutersille.

Myös muualla pyritään avaamaan rajoja. Australia ja Uusi-Seelanti aikovat sallia matkustamisen maiden välillä.

Liettua, Latvia ja Viro ovat toistensa pääkauppakumppaneita. Ne ovat vähitellen avaamassa talouksiaan koronarajoitusten jälkeen.

Baltian maat liittyivät EU:hun vuonna 2004 ja Schengen-alueeseen vuonna 2007.

Pandemian aikana Viro ja Liettua sulkivat rajansa ei-kansalaisilta. Kaikissa kolmessa maassa vaadittiin lisäksi pakollista karanteenia kaikilta, jotka eivät saapuneet maahan työasioissa.

Virossa covid-19-tautiin on kuollut 55 ihmistä, Liettuassa 48 ja Latviassa 15.

12.57 Kulmuni twiittasi, että maataluden kausityövoiman järjestäminen on ratkennut

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoo Twitterissä, että hallitus on saanut tänään ratkaisun kausityövoiman järjestämisestä maatalouteen.

Kulmuni lisäksi vahvistaa, että ravintolatuki saatiin valmiiksi, mutta yritysten yleistuen valmistelu jatkuu.


12.50 THL: Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja 161 – yhteensä tartuntoja yli 5  500

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on nyt 5 573 varmistettua koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut tiistaista 161 uudella tartuntatapauksella. Tiistaina uusia tartuntoja oli 85.

Eniten tartuntoja on Helsingissä, jossa niitä on nyt 2 060. Uusia tartuntoja Helsingissä on 42. Toiseksi eniten tartuntoja on Espoossa, jossa uusia varmistettuja tartuntoja oli 51, ja yhteensä Espoossa on 640 tartuntaa. Kolmanneksi eniten tartuntoja on Vantaalla, jossa Espoon tavoin ylittyi keskiviikkona 600 tartunnan määrä. Vantaalla tartuntoja on nyt 614.

Tampereella ei yhtään uutta tartuntaa

Yli sadan tartunnan kaupunkeja ovat myös Turku ja Tampere. Turussa tartuntoja on nyt 148 ja Tampereella 130. Turussa uusia tartuntoja verrattuna tiistaihin oli kaksi, mutta Tampereella ei rekisteröity lainkaan uusia tartuntoja.

THL kertoo myöhemmin iltapäivällä uudet tiedot koronaviruksen aiheuttamista kuolemista sekä tehohoidossa ja sairaalassa olevista. Tiistaihin mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli kuollut Suomessa 246 ihmistä. Sairaalahoidossa oli 195 potilasta, joista 48 tarvitsi tehohoitoa.

11.22 Koronaviruksen aiheuttama hätä kasvaa "myös perheissä, joissa ei ennen kriisiä ole ollut mitään hätää", kertovat järjestöt

Koronavirusepidemia on ajanut monia lapsiperheitä vaikeisiin tilanteisiin, kertovat Pelastakaa Lapset ja Imetyksen tuki.

Pelastakaa Lapset kertoo ohjanneensa lahjoitusten turvin 300 000 euroa perheiden ruokatukeen. Järjestön mukaan avun tarve on suuri, koska monet ovat ajautuneet taloudelliseen ahdinkoon koronavirusepidemian vuoksi.

Lahjoitusvaroilla on hankittu 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja. Lisäksi Pelastakaa Lapset on laajentanut lasten ja nuorten verkkopalveluita.

– Perheissä, joissa arki on jo aiemmin ollut haastava, on tilanne tällä hetkellä äärimmäisen vaikea. Nyt avuntarvetta on myös perheissä, joissa ei ennen kriisiä ole ollut mitään hätää, sanoo kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön johtaja Riitta Kauppinen tiedotteessa.

Erityisen paljon yhteydenotot ovat lisääntyneet juuri niiltä, jotka eivät ole aiemmin tarvinneet apua. Paikallisyhdistysten palautteen perusteella yhteydenottoja tulee esimerkiksi lomautetuilta yksinhuoltajilta ja talousvaikeuksiin joutuneilta pienyrittäjiltä.

Myös Imetyksen tuki -järjestö sanoo saavansa yhteydenottoja vastasyntyneiden vauvojen vanhemmilta päivittäin. Aiheena on usein huoli vauvan kasvusta tai imetysongelma. Järjestön mukaan ongelmia pahentaa se, että koronavirustilanteen vuoksi vauvaperheiden tukea ja ohjausta on vähennetty synnytyssairaaloissa ja neuvoloissa.

11.02 Kaksi uutta todennettua tartuntaa Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että heillä on todennettuja tartuntoja nyt kaksi enemmän kuin eilen.

Uudet tartunnat ovat aiemmista altistuksista. Yhteensä tartuntoja on sairaanhoitopiirissä nyt 127.

11.00 Matkailijoiden kulutus Suomessa romahtaa tänä vuonna koronapandemian takia 60–70 prosenttia

Matkailijoiden kulutus supistuu Suomessa tänä vuonna koronapandemian vuoksi arviolta 60–70 prosenttia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessa.

Jos kysyntä alkaa elpyä syyskuussa, matkailualan kokonaiskysyntä supistuu noin 60 prosenttia eli noin 9,8 miljardia euroa. Jos elpyminen alkaa kuitenkin vasta joulukuussa, matkailualan kokonaiskysyntä supistuu tänä vuonna noin 70 prosenttia eli noin 10,9 miljardia euroa.

Matkailukysynnällä tarkoitetaan suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämän rahan määrää.

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut kysyntää yhdessä Visit Finlandin, Tilastokeskuksen ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kanssa.

10.00 Korona ei vielä ensimmäisellä neljänneksellä juuri vaikuttanut Outokumpuun

Teräsyhtiö Outokummun liikevaihto vuoden ensimmäisellä neljänneksellä laski 1 615 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1 715 miljoonaa euroa. Yhtiön oikaistu liiketulos oli 45 miljoonaa euroa.

Ruostumattoman teräksen toimitukset ensimmäisellä neljänneksellä laskivat viidellä prosentilla viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja toteutuneet hinnat olivat matalammat.

Tehtävänsä pian jättävä toimitusjohtaja Roeland Baan sanoo tiedotteessa, että koronapandemian vaikutukset yhtiön toimintaan, toimituksiin ja asiakaspalveluun olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vähäiset nopeiden ja päättäväisten toimien ansiosta.

Toimitusjohtajan mukaan on kuitenkin selvää, että pandemian maailmanlaajuiset taloudelliset seuraukset vaikuttavat kielteisesti myös Outokumpuun. Alhaisemman teollisen tuotannon ja kuluttajien kulutuksen hiipumisen uskotaan laskevan ruostumattoman teräksen kysyntää.

– Outokumpu arvioi ruostumattoman teräksen toimitustensa laskevan kaikilla liiketoiminta-alueilla 10–20 prosenttia tämän vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna, yhtiö katsoo tulevaisuuden näkymissään.

Baan jättää yhtiön toukokuun 15. päivänä, ja hänen tilalleen astuu Postin toimitusjohtajan paikalta viime lokakuussa lähtenyt Heikki Malinen.