Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Yli­tor­niol­la on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le ra­vin­to­las­sa lauan­tai­na, 331 uutta tar­tun­taa koko maassa kes­ki­viik­ko­na, THL: Mo­der­nan ro­ko­tet­ta voidaan saada Suomeen jo muu­ta­mien viik­ko­jen sisällä

-

16.50. Ylitorniolla Ravintola Väylässä on voinut lauantaina altistua koronavirukselle

Ylitorniolla Ravintola Väylässä on voinut altistua koronavirukselle lauantaina 2.1.2021 kello 15–16 välisenä aikana. Ravintolassa ruokaili silloin seurue, jossa oli mahdollisesti useita koronavirustartunnan saaneita. Seurueeseen ei kuulunut Lapin tai Länsi-Pohjan alueiden asukkaita.

Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen kehottaa ravintolassa tuolloin asioineita tarkkailemaan oireitaan ja jäämään omaehtoiseen karanteeniin sekä hakeutumaan koronatestiin vähäistenkin oireiden ilmaantuessa.

14.12. Suo­mes­sa on todettu 331 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa kes­ki­viik­ko­na

Suomessa on todettu 331 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos keskiviikkona.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu hieman alle 3 500. Se on suunnilleen 1 900 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä suurinta Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Ahvenanmaan sairaanhoitopiirien alueella.

Näillä alueilla koronaviruksen ilmaantuvuusluku on yli sata. Ilmaantuvuusluku kertoo viimeisten kahden viikon aikana todettujen tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohti.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli tiistaihin mennessä raportoitu 576. Sairaalahoidossa oli tiistain tietojen mukaan 188 ihmistä, joista 25 tehohoidossa.

13.59. Eu­roo­pan lää­ke­vi­ras­tol­ta vihreää valoa Mo­der­nan ro­kot­teel­le – THL:n mukaan ro­ko­tet­ta voidaan saada Suomeen lä­hi­viik­koi­na

Euroopan lääkevirasto (EMA) puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä. EMA kertoo lausunnossaan suosittelevansa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Lääkeviraston mukaan Modernan kehittämää koronarokotetta voidaan käyttää kaikille yli 18-vuotiaille henkilöille.

Myyntiluvan myöntäminen on Euroopan komission käsissä. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä, että Euroopan komissio työskentelee täydessä vauhdissa hyväksyäkseen Modernan koronavirusrokotteen ja tuodakseen sen saataville EU:hun. Von der Leyen ei kuitenkaan kertonut tviitissään tarkempia tietoja aikataulusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio arvioi STT:lle ennen EMAn päätöstä, että Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen muutamien viikkojen sisällä, jos Euroopan lääkevirasto puoltaa rokotteen hyväksyntää. Rokotemäärät lienevät kuitenkin hyvin vähäisiä. Annoksien määrä on arviolta tuhansia viikossa.

Lue lisää: THL: Mo­der­nan ro­ko­tet­ta voidaan saada Suomeen jo muu­ta­mien viik­ko­jen si­säl­lä, mutta määrät ovat hyvin pieniä

Tiistain koronauutisia:

21.41. Suomi ottaa kaikki saadut rokoteannokset käyttöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muutti koronarokotteen jakelukäytäntöä. Ensimmäisen rokote-erän annoksista puolet säästettiin varovaisuusperiaatteen vuoksi rokotettavien toisia annoksia varten.

Nyt jäljelle jääneet annokset otetaan käyttöön ja tehosteannos jaetaan tulevista rokotelähetyksistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiistai-iltaisessa tiedotteessa kerrotaan.

"Koska rokotetoimitukset ja kylmäketjun toiminta ovat riittävästi vakiintuneet, nyt on siirrytty käytäntöön, jossa kaikki lähetyksen rokotteet voidaan ottaa heti käyttöön ja toinen annos annetaan tulevista rokotelähetyksistä", tiedotteessa sanotaan.

15.26. Rovaniemeläisellä huoltoasemalla on voinut altistua koronavirukselle

Rovaniemeläisellä huoltoasemalla on voinut altistua koronavirukselle. Koronatartunnan saanut henkilö on ollut oireettomana Napapiirin Shellillä lauantaina 2.1. kello 13–13.20.

Tuona aikana huoltoasemalla olleita ohjeistetaan hakeutumaan koronatesteihin, mikäli lieviäkään oireita ilmenee.

13.44. LKS:n henkilökuntaa karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi

Kahdella Lapin keskussairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta ja yhteensä 21 sairaalan työntekijää asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi.

Altistumistilanteet liittyvät Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkärin Markku Broaksen mukaan henkilökunnan kahvi- tai ruokailuhetkiin.

– Yksikään potilas ei ole altistunut virukselle, Broas toteaa.

13.40. Suomessa 11 uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu 11 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotustilaisuudessa. Yhteensä koronakuolemia on raportoitu nyt 576.

Sairaalahoidossa taudin vuoksi on nyt 180 ihmistä. Heistä 25 on tehohoidossa.

Aiemmin tänään THL kertoi 299 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu noin 2 000 koronatartuntaa vähemmän kuin niitä edeltäneiden kahden viikon aikana.

13.34. Lapin sairaanhoitopiirissä käyty ahkerimmin koronatestissä

Keväästä lähtien koronavirustestejä on tehty Suomessa yli 2,5 miljoonaa. Väkilukuun suhteutettuna eniten koronavirustestejä on tehty Lapin sairaanhoitopiirissä.

Lapin sairaanhoitopiirin jäljessä väkilukuun suhteutettujen testien määrässä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Husissa tehtyjen testien kokonaismäärä lähentelee miljoonaa.

Väkilukuun suhteutettuna vähiten koronavirustestejä on tehty Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku Suomessa on nyt noin 62 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu keväästä lähtien reilut 37 200.

11.02. Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tiistaina todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Tapaukset ovat sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan eri puolilta sairaanhoitopiiriä ja molempien tartunnanlähde on tiedossa.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa koronatilanteesta seuraavan kerran torstaina.

Viime viikolla (viikko 53) sairaanhoitopiirissä todettiin 25 uutta koronatartuntaa. Testejä tehtiin yhteensä 760. Alue on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta tilanne on pahenemassa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut tasolle 55,1 / 100 000 asukasta