Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Tornion Ci­ty­mar­ke­tis­sa voinut al­tis­tua kes­ki­viik­ko­na, Uts­joel­la ro­ko­te­taan yli 50-vuo­tiaat ja So­dan­ky­läs­sä yli 60-vuo­tiaat, muun­to­vi­ruk­set jyl­lää­vät Län­si-Poh­jas­sa,

-
Kuva: Miila Kankaanranta

17.05: Avin määräykset jatkuvat Länsi-Pohjassa 23.5. asti

Toukokuu ei tuo muutosta Länsi-Pohjan kokoontumisrajoitukseen, vaan kuuden hengen yleisörajoitus jatkuu toukokuun loppupuolelle asti.

Samalla suositellaan, ettei myöskään yksityisiä, yli kuuden hengen kokoontumisia järjestettäisi.

Lisäksi Länsi-Pohjan alueelle tulee voimaan määräys turvaväleistä. Se tarkoittaa, että osallistujien ja asiakkaiden kesken tulee varmistaa kahden metrin turvavälit tai se, ettei yli 15 minuutin lähikontakteja synny.

Lue lisää: Ra­joi­tuk­set jat­ku­vat Län­si-Poh­jas­sa tou­ko­kuun lo­pul­le: Asiak­kai­den tur­va­vä­lit var­mis­tet­ta­va, ylei­sö­ra­ja kuusi hen­ki­löä

16.50: Tornion Citymarketissa voinut altistua keskiviikkona

Tornion Citymarketissa on voinut altistua koronavirukselle keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Asiasta tiedotti kaupungin johtava lääkäri Jukka Ronkainen. Kaupan asiakkaita kehotetaan hakeutumaan testiin, mikäli saavat koronaan viittaavia oireita. Sama ohje on tosin voimassa yleisesti muutenkin lieviä flunssa-, vatsa- ja koronaoireita koskien.

Ronkainen muistuttaa samalla listasta mitä tavanomaisimpia koronasuojakeinoja: kokoontumisia tulee välttää, käsihygieniasta pitää huolehtia ja kasvomaskeja kannattaa käyttää yleisissä tiloissa. Myös siitä muistutetaan, että sairaana ei pidä mennä kouluun tai töihin.

15.35: Ensi viikolla 60 vuotta täyttäneet rokotukseen Sodankylässä

Sodankylässä 60–69-vuotiaat perusterveet voivat ilmoittautua koronarokotusten ajanvarausjonoon vapun jälkeisestä maanantaista lähtien.

Siihen mennessä Sodankylässä on annettu noin 2600 koronarokotetta.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat myös yli 16-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat kuntalaiset.

Ajanvaraus palvelee numerossa 020 692 884 arkisin kello 8–14.

Rokotusmäärien kasvaessa 1. rokotusannosten antaminen siirtyy vanhaan terveyskeskukseen viikolla 20 (17.5. alkava viikko). Vanha terveyskeskus sijaitsee osoitteessa Ratsutie 4.

14.04: Koronarokotukset avataan Utsjoella yli 50-vuotiaille

Koronavirusrokotukset etenevät Utsjoen kunnassa ja nyt rokotuksiin voivat ilmoittautua yli 50-vuotiaat kuntalaiset.

Yli 50-vuotiaiden jälkeen siirrytään rokottamaan 40–49-vuotiaita, jonka jälkeen 30–39-vuotiaita.

Rokoteaikoja voi varata puhelimitse. Numerot löytyvät Utsjoen kunnan sivuilta.

14.00: Muuntovirukset jylläävät Länsi-Pohjassa, kevään juhlia suositellaan siirtämään

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä toteaa, että epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa viime viikkoina vaikeutunut. Alue jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa.

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 29 koronavirustartuntaa. Tartuntojen joukosta on löydetty viruksen brittimuunnosta sekä viisi tapausta eteläafrikkalaista muunnosvirusta.

Nykyisten koronasuositusten voimassaoloa jatketaan alueella 23.5. saakka. Pandemiatyöryhmä suosittelee, että lukiot järjestäisivät lakkiaiset viime vuoden tapaan vasta syksyllä.

12.43: Länsi-Pohjassa viisi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on keskiviikkona todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat on todettu karanteenissa olevilta henkilöiltä sekä yhdeltä ulkopaikkakuntalaiselta.

Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on todettu yhteensä kuusi tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole keskiviikkona ilmennyt uusia tartuntoja. Sodankylän jääkäriprikaatin tartuntaryppäästä kahdeksan tartuntaa odottaa vielä varmistumista.

11.52: THL: Suomessa on todettu 244 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 544, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä todettiin 5 799. Tartuntojen määrä on siis vähentynyt 2 255:llä.

Kaikkiaan tartuntoja on nyt Suomessa todettu reilut 86 400.

THL kertoo myöhemmin tänään mahdollisten uusien koronakuolemien, sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden sekä koronarokotteen saaneiden määrän.

11.00: Simossa rokotusvuorossa 16–64-vuotiaat riskiryhmäläiset sekä kaikki yli 65-vuotiaat

Simossa rokotusvuorossa ovat 16-64-vuotiaat THL:n 1- ja 2-riskiryhmiin kuuluvat. Annettava rokote on Comirnaty tai Moderna.

Rokotusvuorossa ovat myös kaikki yli 65-vuotiaat tai tänä vuonna 65 vuotta täyttävät. Rokote on AstraZeneca. Tähän ikäryhmään kuuluvat voivat valita myös muun rokotteen, kun riskiryhmäläiset on rokotettu. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla, vaan valitseminen tapahtuu jo ajanvarausvaiheessa.

9.35: Yli 70-vuotiaista Inarissa rokotettu 92 %

Inarin kunnan alueella rokotukset etenevät sitä mukaa, kun rokotuksia saadaan. Koko väestön rokotusprosentti on 26.3, kun se koko maassa on 27.8 prosenttia.

Yli 70-vuotiaista on Inarissa rokotettu 26.4. mennessä 92 prosenttia. Rokotuksia annetaan edelleen sekä Astra Zenecan, Pfizer Biontechin että Modernan rokotteilla, mutta Astran rokote on rajoitettu yli 65-vuotiaille harvinaisen nuoremman väestön laskimotukosriskin vuoksi.

Testaustoiminta pyörii edelleen aktiivisesti ja suosittelen kaikkia hakeutumaan matalalla kynnyksellä näytteenottoon, jos on vähäisintäkään koronavirusinfektioon viittaavaa oiretta tai epäily todelliselle altistumiselle. Kiihtymis- ja leviämisalueilta tulijoiden toivotaan käyvän testissä ennen esimerkiksi sukulaisvierailuja.

9.25: Rovaniemellä rokotevuorossa riskiryhmäläiset ja 60 vuotta täyttäneet

Rovaniemen kaupungilla on tarjolla runsaasti koronarokotusaikoja. Rokotusaikoja voivat nyt varata 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat riskiryhmään 2 kuuluvat henkilöt sekä  riskiryhmiin kuulumattomista 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat.

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneitä pyydetään varaamaan aika puhelimitse.

Rokotusajan voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta: rovaniemi.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta p. 016 322 4913. Puhelinajanvaraus on avoinna arkisin klo 9–14.

Rokottaminen tapahtuu kaupungintalolla (Hallituskatu 7, käynti pääovesta).

Sodankylän jääkäriprikaatissa alkuviikosta todettujen tartuntojen ja altistuneiden määrät ovat tarkentuneet.

Varusmiehillä on todettu kolme PCR-testillä varmennettua koronavirustartuntaa ja pikatesteissä on tullut kahdeksan positiivista tulosta.

Varmistetut koronapositiiviset, sekä pikatestillä positiivisen tuloksen saaneet varusmiehet on asetettu eristykseen.

Altistuneita on yhteensä 47, varusmiehiä 42 ja henkilökuntaa 5. Altistuneet varusmiehet ovat karanteenin omaisissa olosuhteissa 2–3 hengen tuvissa ja heillä on omat pesutilat ja ruokailujärjestelyt. Henkilökuntaan kuuluvista neljä on asetettu karanteeniin ja yksi on karanteenin omaisissa olosuhteissa kotonaan.

Tiistain koronauutisia

17.49: Oulu siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Oulu on siirtynyt epidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Tartuntamäärät Oulun kaupungissa ovat lähteneet kasvuun viikon aikana, eikä rajoituksia näin ollen voida purkaa.

Sairaanhoitopiirin alueella on ilmennyt kahden viimeisen viikon kuluessa yhteensä 129 koronatartuntaa. Uusia tapauksia on tullut pääasiassa Oulun kaupungissa.

Muilta osin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue sen sijaan on yhä epidemian perustasolla.

17.35: Ivalossa on voinut altistua koronalle

Ivalossa on ollut mahdollista altistua koronapositiiviselle henkilölle viime viikolla. Altistumisia on voinut tapahtua S-Market Vaskoolissa keskiviikkona 21.4. noin kello 9.30 ja kello 11.30 sekä samana päivänä Lauran grillillä noin kello 11.30–12.30.

Näinä aikoina erityisesti Lauran grillissä vierailleita suositellaan hakeutumaan herkästi testiin Ivalon terveyskeskukseen.

17.30: Inarissa on todettu tiistaina kaksi uutta tartuntaa

Inarissa on todettu tiistaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin kahdella ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tartuntoihin ei liity merkittäviä altistumisia.

Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti muistuttaa, että varovaisuutta on kunnassa yhä syytä noudattaa. Liisanantti kertoo kunnan tiedotteessa huomanneensa, että maskien käyttö on muun muassa ruokakaupoissa vähentynyt. Suositus maskien käytöstä ja turvaväleistä julkisissa tiloissa on edelleen voimassa.