Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Ro­va­nie­mel­lä rau­hal­li­nen ti­lan­ne, Suo­mes­sa 238 uutta tar­tun­taa, tilanne pahenee Län­si-Poh­jas­sa

-

14.13 Länsi-Pohjan ilmaantuvuus Suomen korkein

Länsi-Pohja on ohittanut Uudenmaan koronaviruksen ilmaantuvuudessa ja alueella on nyt Suomen korkein koronan ilmaantuvuus. Keskiviikkona Länsi-Pohjan ilmaantuvuus kohosi 98,6 tartuntaan 100 000 asukasta kohden viimeiseltä kahdelta viikolta.

– Tämä on valitettavaa, mutta myös odotettavissa, koska tartuntaketjut eivät ole sammuneet. Tässä vaiheessa tarvitaan ennen kaikkea väestö mukaan, kertoo Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Lue lisää:

Län­si-Poh­jan il­maan­tu­vuus­lu­ku on Suomen korkein – Näyt­teen­ot­to­pis­teet ovat ruuh­kau­tu­neet, etenkin Tor­nios­sa

13.52 Rovaniemellä rauhallinen tilanne

Uusia tapauksia on eilisen uutisoinnin jälkeen todettu kaksi. Näistä toinen on todettu Rovaniemellä, jossa kyseessä on jo karanteenissa olleen henkilön perhealtistuminen.

Asiasta kertoo sivusto Koronaturvallinenlappi.fi

Toinen tapaus on todettu Sodankylässä, ja se liittyy tehostetun palveluasumisen yksikön Nutukkaan tartuntaketjuun. Kyseessä on henkilökuntaan kuuluva henkilö.

13.11 Torniossa ilmaantuvuus 242

Keskiviikkona koronavirustapausten ilmaantuvuus on Torniossa 242 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Kaupungin tiedotteen mukaan toivottua käännettä parempaan ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Koronaepidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella kiihtymisvaiheessa, ja etenkin Torniossa tautitilanne on tällä hetkellä erittäin vakava.

12.00 238 uutta koronatartuntaa tänään

Suomessa on raportoitu 238 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viimeisen viikon aikana on raportoitu 2 967 tartuntaa, mikä on 292 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 675 koronatartuntaa

12.00 Joukkoliikenteessä kehotetaan välttämään kovaäänistä puhumista

Suomessa joukkoliikenteeseen jäljitettyjä matkustajien koronatartuntatapauksia on pyöreä nolla, tiedottavat Helsingin seudun liikenne (HSL) ja VR nojaten omaan seurantaansa.

HSL:n ja VR:n mukaan yksi syy tartuntojen vähäisyyteen on joukkoliikennevälineissä vietetyn ajan lyhytkestoisuus ja se, että matkan aikana ollaan yleensä hiljaa. Näin virus ei leviä ilman ja pisaroiden mukana samalla tavalla ilmaan kuin esimerkiksi huutaessa.

Jotta tartuntojen määrät pysyisivät nollassa, kehottavat molemmat liikennöitsijät matkustajia välttämään kovaäänistä puhumista joukkoliikennevälineissä ja käyttämään kasvomaskeja matkan aikana.

HSL:n mukaan työmatkaliikenteessä yli puolet matkustajista käyttää kasvomaskeja. Muutoin niiden käyttö vaihtelee vuorokaudenajan mukaan.

Kaukojunissa maskeja käyttää VR:n mukaan noin puolet matkustajista paitsi Ekstra-luokassa, jossa matkustavilla on ollut maskipakko viime kuun lopusta saakka.

11.58 Länsi-Pohjassa tilanne edelleen vakava

Länsi-Pohjan tilanne on edelleen vakava. Alueen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 91,9 sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viikolta. Sairaanhoitopiiri on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Tiistain jälkeen on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on todettu eri puolilla Länsi-Pohjaa, mutta vakavin tilanne on tällä hetkellä Torniossa. Torniossa on todettu myös useita joukkoaltistuksia. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin on määrätty Länsi-Pohjan alueella yhteensä yli 500 henkilöä.

Viime viikolla annetut vahvat suositukset ovat edelleen voimassa ainakin 18. marraskuuta saakka, jolloin niiden jatkamista arvioidaan uudelleen.

Tiedotteen mukaan tartuntaketjuja on saatu jäljitettyä hyvin, mikä antaa toivoa, että tilanne saadaan vielä rauhoitettua. Suurin osa viime viikkojen tartunnoista liittyy Torniossa lokakuun lopussa tapahtuneeseen ravintola-altistukseen.

11.11. Rovaniemi jatkaa koronasuosituksia vielä viikolla, kiihtymisvaihe jatkuu

Rovaniemi päätti jatkaa suosituksia vielä viikolla eli keskiviikkoon 18.11. asti. Perusteena on se, että kaupunki on vielä kiihtymisvaiheessa ja rajoituksella halutaan varmistaa, että päästään kiihtymisvaiheesta perusvaiheeseen. Kaupunki suositteli kaikkia yli 12-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä kahdeksi viikoksi 30. lokakuuta. Ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on mahdollista, kunhan turvavälit huomioidaan.

Johtoryhmä toteaa, että epidemia on kuitenkin edelleen kiihtymisvaiheessa ja kaikkia tapauksia ei ole pystytty jäljittämään, joten valppaus on paikallaan. Kaupunki on valmiudessa reagoimaan siihen, että tilanne hankaloituu nykyisestä.


Tiistain koronauutisia:

14.33 Suomessa on raportoitu 220 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 220 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on vahvistettu yhteensä 2 944 tartuntaa, mikä on 280 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin vahvistettiin yhteensä 2 664 tartuntaa.

Yhteensä Suomessa on vahvistettu koronaviruspandemian aikana 18 107 koronavirustartuntaa.

Suomessa on raportoitu koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia yhteensä 363. THL kertoi eilen, että sairaalahoidossa on ympäri maata yhteensä 86 ihmistä, joista 13 tehohoidossa.

Sairaalahoitoa vaativista koronatartunnan saaneista noin puolet on Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalaan (HYKS) erityisvastuualueella.

14.23 Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kuusi uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, neljä niistä Nu­tuk­kaan asuk­kail­la So­dan­ky­läs­sä

Lapin sairaanhoitopiirissä on edellisen katsauksen jälkeen ilmaantunut kuusi uutta koronatartuntaa, kertoo sivusto koronaturvallinenlappi.fi.

Tartunnoista neljä on todettu Sodankylän kunnan tehostetun palveluasumisen yksikön Nutukkaan asukkailla. Loput kaksi on jo karanteenissa olleiden henkilöiden lähipiiritartuntoja, joista toinen Sodankylässä ja toinen Rovaniemellä.

Sodankylässä on todettu useita tartuntoja tehostetun palveluasumisen yksikössä Nutukkaassa. Tapauksia on todettu sekä asukkaissa että henkilökunnassa.

11.22 Länsi-Pohja on edelleen kiihtymisvaiheessa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin epidemiatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Suomen toiseksi korkein: 90,2/100 000/14 vrk.

Uusia tapauksia on tullut eilisen jälkeen 3. Karanteenissa on 300-400 ihmistä tällä hetkellä.

Sairaanhoitopiirissä ollaan huolissaan epidemiatilanteen vaikutuksesta keskussairaalan toimintaan, kertoo johtajaylilääkäri Jyri. J. Taskila tiedotteessa.

Lue lisää tästä: Uusia ta­pauk­sia kolme tänään: Län­si-Poh­ja yhä kiih­ty­mis­vai­hees­sa, il­maan­tu­vuus Suomen toi­sek­si korkein "Käyt­tä­kää kas­vo­mas­ke­ja!"

10.16 Uusi ko­ro­na­ro­ko­te antaa yli 90 pro­sen­tin suojan

Mitä uudesta lupaavan kuuloisesta koronavirusrokotteesta tiedetään? Lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen Biontech kertoivat maanantaina rokotteesta, joka tuo käyttäjälle 90 prosentin suojan koronavirustautia vastaan.

Pfizerin mukaan rokotetuilla ja lumelääkettä saaneilla ihmisillä tehtyjen tutkimusten perusteella rokotteen teho on 90 prosenttia seitsemän päivää toisen rokotuskerran jälkeen. Se merkitsee sitä, että suojaava vaikutus saavutetaan 28 päivän kuluttua rokotuksen aloittamisesta, johon kuuluu kaksi rokoteannosta.

Kyseessä ensimmäinen rokoteaihio, jonka on kliinisissä kokeissa todettu antavan tehokkaan suojan koronavirustautia vastaan.