Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Korona peruu Ro­va­nie­men ilo­tu­li­tuk­set, ra­ja­lii­ken­ne Norjaan uhkaa han­ka­loi­tua jäl­leen, Suo­mes­sa 490 uutta tar­tun­taa

-

17.04 Tornio avautuu hieman ensi maanantaina

Tornion kirjasto avataan maanantaina 14.12. Kirjaston lukusali pidetään kuitenkin edelleen suljettuna ja kaikkia koronaturvallisuusohjeita on noudatettava huolellisesti. Myös Aineen taidemuseo ja Tornionlaakson museo sekä nuorisotilat avataan tuolloin.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava alueellista kokoontumisrajoitusta (enintään 10 henkilöä) sekä muita suosituksia, esimerkiksi hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja turvavälejä. Voimassa on myös suositus maskin käyttämisestä.

Sisäliikuntatilat Torniossa pysyvät vielä suljettuna muilta käyttäjiltä kuin alle 18-vuotiaiden harrastusryhmiltä, koululaisryhmiltä ja SM-tason kilpaurheilijoilta 31.12. asti. Tornion kansalaisopisto pysyy suljettuna, sillä käytännössä lukukausikin on tältä vuodelta jo päättynyt. Tornion uimahallin avaamisen osalta ratkaisu tehdään viikolla 51.

17.01 Rovaniemen kaupunki peruu ilotulitukset

Rovaniemen kaupunki ei järjestä perinteistä uudenvuoden ilotulitusta tänä vuonna. Kaupunki perustelee päätöstä sillä, että Lapin Aluehallintovirasto on kieltänyt myös ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet eli tilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Aiheesta lisää.

15.31 Norjan raja taas kiinni?

Norjan kansanterveyslaitos ehdottaa, että Lapista tulevat rajanylittäjät joutuvat jälleen karanteeniin 12. joulukuuta alkaen. Eli käytännössä norjalaiset eivät voisi käydä Lapissa asioimassa enää joutumatta karanteeniin. Myös suomalaisten matkailu Norjaan hankaloituisi. Norja poisti Lapin punaiselta listaltaan viimeksi 28. marraskuuta, eli rajaliikenteen avautuminen on jäämässä kahden viikon iloksi.

14.29 Lapissa kolme uutta tapausta

Lapin sairaanhoitopiirissä on kolme uutta koronatapausta, yksi uusi tartuntaketju

Tiistain katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tapausta. Tapauksista kaksi liittyy samaan tartuntaketjuun ja ne on todettu Sallassa ja Rovaniemellä.

Tartunta on mahdollisesti peräisin ulkopaikkakunnalta. Altistuneita ketjussa on vajaat 30, ja heidät on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Tämän lisäksi yksi tapaus on todettu Kemijärvellä ja se on peräisin ulkomailta.

12.30 Kirjastot ja museot voidaan avata Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjassa on ollut kuluvalla viikolla vain yksi tartunta. Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti silti pitää annetut koronasuositukset ennallaan. Ne ovat voimassa vuoden loppuun saakka.

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan alueella yhä kiihtymisvaiheessa. Sairaalahoidon suhteen tilanne on edelleen pysynyt rauhallisena eikä tehohoidossa ole yhtään Covid-19-potilasta.

Osassa alueen kunnista kirjastot ja museot ovat olleet viime viikot suljettuna. Alueellinen pandemiatyöryhmä linjasi, että kirjastot ja museot voivat avata ovensa 14.12.alkaen koko Länsi-Pohjan alueella.

Lukusalit on kuitenkin pidettävä edelleen suljettuina ja kaikkia koronaturvallisuusohjeita on noudatettava huolellisesti.

12.00 490 uutta tapausta Suomessa

Suomessa on raportoitu 490 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 080 tartuntaa, mikä on 1 773 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 4 307 tartuntaa.

Viruksen ilmaantuvuusluku Suomessa viimeisten kahden viikon ajalta on noin 105 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu pandemian alusta saakka nyt 28 732.

Sairaanhoitopiirit ilmoittavat koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset ja sairaala- sekä tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät myöhemmin tänään.

Tilannekuva medium (mobiilinäkymä)