Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kolumni

Kesätyö on usein nuo­rel­le en­sim­mäi­nen kur­kis­tus työ­elä­mään

-
Kolumni

Muistat varmaan ensimmäisen kesätyösi. Kuten lukuisat muukin, taisit jännittää työn kysymistä samoin kuin sitä, pääsetkö ylipäätään töihin. Perhoset lepattelivat vatsassasi jo ennen ensimmäistä työpäivää.

Heräänkö ajoissa? Osaanko? Mitä jos möhlin? Muistat varmaan myös helpotuksen, kun työelämän ovet raottuivat sinulle, ja ensimmäinen työpäiväsi oli taputeltu.

Minun työurani alkoi, kun toimin rippileirillä isosena. Pienenä jäynänä me isoset sidoimme leiriläisten kengät yhteen, ja nostimme ne lipputankoon roikkumaan. Vahingossa myös papin kengät päätyivät lipputangon koristeeksi, mutta hän vain naurahti ja pyysi saada lenkkarinsa takaisin. Pappi toimi fiksusti, ja me pyysimme anteeksi keppostamme. Samalla tuntui vähän hassulta, että hyvien tyyppien kanssa puuhaamisesta maksettiin.

Kesätöistä nuori saa ihan omaa rahaa. Tuntipalkka pyörii tänä päivänä kymmenen euron tienoilla, mutta ilta- ja viikonlopputöillä saa tienattua mukavasti lisää taskurahaa. Palkkasummalle löytyy varmasti monenlaista käyttöä, mutta olisi fiksua laittaa ainakin pieni summa syrjään kasvamaan korkoa korolle.

Lyhyttäkin työtä varten nuori tarvitsee verokortin. Kaikki yli 15-vuotiaat saavatkin aina alkuvuodesta verokortin, jossa vuotuinen tuloraja on 10 000 euroa. Samalla nuori välttyy 60 prosentin ennakonpidätykseltä.

Palkan lisäksi kesätöistä saa arvokasta kokemusta ja ensimmäisen merkinnän omaan ansioluetteloon.

Lisäksi hyvät kokemukset kesätöistä voivat motivoida opiskelemaan ahkerammin. Työelämätaidot karttuvat, kun nuoret opettelevat vastuullisuutta, täsmällisyyttä sekä annettujen ohjeiden noudattamista. Monessa työssä pääsee myös kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Usein kesätöissä nuori saa ensikuvan yrityksen prosesseista ja henkilöstöpolitiikasta.

Lukion jälkeen olin kuukauden tehtaan puutarhalla. Leikkasin nurmea ja kastelin kukkia. Ilmat suosivat, ja työ oli mukavaa. Eräänä elokuisena aamuna olin leikkaamassa nurmea, kun yksi tehtaan johtajista tuli minua vastaan. Toivotin huomenet, mutten saanut vastausta. En voinut välttyä ajatukselta, että olisiko hän tervehtinyt, jos olisin tehnyt jotain muuta työtä. Tuolloin sisuunnuin ja päätin itse toimia aikuisena toisin.

Kesätyö on usein nuorelle ensimmäinen kurkistus työelämään. Omalla esimerkilläsi voit opettaa paljon sellaista, mitä kantaa vielä vuosienkin jälkeen. Toivon, että jaksat vastata kärsivällisesti kesätyökyselyihin ja neuvoa tai opastaa oman roolisi mukaisesti. Huolehdi, että kesätyöntekijä pääsee vessaan tai syömään. Ota mukaan porukkaan. Haluathan jättää nuorelle hyvän kuvan työelämästä?

Kirjoittaja on ammattiopisto Lappian osaamispalvelujohtaja