PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Kolumni

Ke­sä­lo­mal­ta: muu­ta­man lantin muo­vi­le­lu peit­to­si vuo­ris­ton


Kirjoittaja Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Kirjoittaja Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Rutiinit – niitä pääsee lomalla pakoon.

Koko perheen lomamatkassa on se paradoksi, että aikuiset nauttivat, kunhan maisema vaihtuu ja arjen kaava murtuu. Lapsille taas säännöllinen päivärytmi on avain tyytyväisyyteen, ja sen säröily voi aiheuttaa jännitystä ja pelkoakin.

Ja ne tunteet ilmenevät spektaakkelimaisena kiukuttelemisena. Tai hervottomana kikatusriehumisena. Koska elämässä uudet asiat ovat usein pelottavia. Ne muuttuvat kiehtoviksi vasta, kun ymmärrys laajenee ja tunteidenhallinta kehittyy.

Tämä on subjektiivinen keittiöpsykologinen selontekoni. Älä sovella tätä lapsiisi – tarkista todenperäisyys paikalliselta asiantuntijaltasi.

Heti yhteisen lomamatkan alkuun sain vavisuttavan kokemuksen ylhäisessä yksinäisyydessä. Eväshetki vesiputouksen yllä katsellen lumisia vuorenhuippuja vuonon toisella puolen kuittaili koronakevään veroja niin että ruumiskin keveni. Käsityskyvyn ylittävä määrä kiveä silmien edessä herättää kunnioitusta ja voimaannuttaa. Sellaisen näyn voi muokata vain jumalan vasara Led Zeppelinin Immigrant Songin tahtiin.

Vesiputoukset ja vuorikolossit jäivät kakkoseksi, kun leikki-ikäinen löysi majapaikan varastosta muutaman lantin muovilelun, joka narusta nykäisemällä lähettää helikopterin ilmalennolle rupelit räpättäen.

Ja siitä taisteltiin sisarusten välillä, kuten kirjavalinnoista ja vanhempien huomiosta. Tai sitten heiteltiin ruokaa ravintolapöydässä. Tai hoettiin vessajuttuja tai muuten vaan huudettiin takapenkillä, virne tai kyyneleet naamalla. Liian paljon uutta kokeva lapsi ei aidosti tiedä, täytyykö itkeä vai nauraa.

"Liian paljon uutta kokeva lapsi ei aidosti tiedä, täytyykö itkeä vai nauraa."

Omasta sängystä herääminen tuliaispuodin susipaita ja huskysukat päällä toi taas tasapainon pieneen mieleen. Tuttujen aamuohjelmien aikana tuli jo liuta kysymyksiä reissukokemuksista. Kehittyvät aivot olivat yön yli järjestelleet dataa ymmärrettävämmin ilmaistavaan muotoon.

Vuoristoilmayliannostuksen jälkeen makustelin sateen jälkeistä luonnollis-urbaania Rovaniemeä. Nelikaistainen tie pauhasi taustalla, mutta ilma tuoksui suihkushampoomainokselta. Koti on aina koti, ja voimaannuttavaa on myös kyetä tarjoamaan pienille ihmisille turvallinen paikka kasvaa iloineen ja suruineen.

Tässä on hyvä olla, ja tästä pääsee nilkka suorana uskomattomiin paikkoihin. Pohjoisessa paikallismatka ylittää kieli- ja valtionrajat, du vet. Näytetään se junioreillekin, vaikka se kiukuttelun hinnalla tulisikin. Ennen pitkää he sitä oppivat arvostamaan.