Kolumni

Kemissä voi nakata kenkälusikan nurkkaan

-
Kuva: Nina Susi

Kävin vierailulla Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalla joulun alla. Siellä on pyörinyt kohta kaksi ja puoli vuotta tuotantolaitos, joka on hieman pienempi kuin Kemiin suunniteltu saman metsäyhtiön biotuotetehdas. Äänekosken metsäteollisuus oli saanut uutta potkua ja kaupunki oli noussut syvästä kuopasta.

Yhtenä asiana reissulta jäi mieleen, että Äänekosken tehdasalueen tontti on niin pieni, että rakennukset oli pitänyt ”sovittaa sinne kenkälusikalla”.

Kemissä on sen sijaan hyvin tilaa rakentaa tehdasalueen laajuuden vuoksi.

Jos sellua valmistava jättitehdas tulee, olisi ehkä järkevää rakentaa sen jälkeen Metsä Boardille toinen kartonkikone Kemiin Metsä Fibren uusien tuotantotilojen lisäksi. Uusi sahakin Kemin tehdasalueelle sopisi.

Keväällä todennäköisesti selviää myöntääkö aluehallintovirasto Kemin tehtaalle ympäristöluvan.

Kun maailma siirtyy koko ajan enemmän muovista ekologisimpiin pakkausmateriaaleihin, pysyy kartongin menekki luultavasti hyvällä tasolla pitkällä aikavälillä.

Uuden kartonkikoneen pystyttämisestä vanhan Polar Queenin rinnalle ei tarvitsisi aloittaa ihan nollasta, koska sitä varten on tehty jo maapohjatyöt aikoinaan valmiiksi.

Kemin sellusta osa menee nyt ja jatkossakin kartonkitehtaalle samalle tontille. Lopullekin sellulle riittää varmasti kysyntää maailmalla pitkällä jänteellä.

Kemin 1,5 miljardin euron biotuotetehtaasta päätöstä ei tehdä ainakaan pienien suhdanneheilahtelujen mukaan, vaan se rakennetaan tulevia vuosikymmeniä silmällä pitäen. Emoyhtiö Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoikin viime vuonna Kemin reissullaan, että biotuotetehdas tulee paikkakunnalle joka tapauksessa jollain aikavälillä. Näin rohkea lausunto toimittajien edessä yllätti ainakin minut, sillä pörssiyhtiöt ovat usein varovaisia sanomisissaan.

Tämän vuoden keväällä todennäköisesti selviää myöntääkö aluehallintovirasto Kemin tehtaalle ympäristöluvan.

Jos Metsä Fibre saa silloin ympäristöluvan, se tuskin odottaa ensi kesään asti investointipäätöksensä julkistamista kuten on aikonut. Tehtaan rakentaminen alkaisi sitten pikaisella aikataululla jo tämän vuoden puolella.

Toivottavasti Kemissä ei käy kuten Kuopiossa loppujen lopuksi. Finnpulp sai siellä kaavailemalleen sellutehtaalle aluksi ympäristöluvan, mutta siitä valitettiin.

Joulun alla korkein hallinto-oikeus laittoi lupa-asialle lopullisen pisteen ja hylkäsi sellutehtaan ympäristöluvan, koska pelkästi Kallaveden kuormittuvan liikaa. Päätöksestä ei voi valittaa.

Metsä Groupia varmasti jännittää nyt ympäristölupansa kohtalo, mutta Kemin ja Kuopion hankkeet ovat erilaisia. Kemissä tehdas korvaisi jo olemassa olevan vanhan sellutehtaan, jonka lupaehtojen puitteissa Metsä Fibre on aikonut toimia, vaikka tuotanto kasvaa.