Kolumni

Kemin Peurasaaren rantatontit ovat varmasti haluttuja

-
Kuva: Nina Susi

Kemi kaavoittaa merenrantatontteja Peurasaareen. Merenrannalla sijaitsevat asumistontit herättävät varmasti paljon kiinnostusta. Peurasaaren etuja ovat myös keskustan palvelujen läheisyys ja valmis infra. Hienolla paikalla sijaitsevat tontit saattavat houkutella uusia asukkaita Kemiin.

Uutta rakentamispinta-alaa tulisi noin neljä hehtaaria, josta halutuinta olisi todennäköisesti Kalkkinokan noin hehtaarin alue. Siellä sijaitsee vain Kemin A-killan rakennus. Lisäksi kaavamuutosalueella sijaitsee ihan merenrannan tuntumassa ainoastaan kaupungin jätevedenpuhdistamo.

Peurasaaren rannan tuntumassa sijaitsevien asuntojen arvo saattaa jopa parantua, jos raide siirretään.

Kaupunki muuttaa ja laajentaa Peurasaaren vanhaa asemakaavaa. Muutos ja laajennus koskevat Peurasaarta sekä Kalkkinokkaa ja Laitakaria. Peurasaaren asemakaavan valmisteluaineisto ja kaavaluonnokset olivat vasta nähtävänä. Niistä tuli kymmenkunta kirjallisesti annettua mielipidettä ja muutama suullisesti annettu mielipide. Pääasiassa mielipiteet kohdistuivat Kalkkinokan ranta-alueen luonto- ja virkistysarvoihin.

Samassa yhteydessä kaupunki myös miettii toisessa esillä olevassa kaavamuutoksen vaihtoehdossa Peurasaaren pistoraiteen siirtämistä merenrannasta moottoritien ja meluvallin väliin. Pistoraidetta pitkin pääsee Stora Enson Veitsiluodon tehtaille ja Ajoksen satamaan.

Peurasaaren rannan tuntumassa sijaitsevien asuntojen arvo saattaa jopa parantua, jos raide siirretään.

Minä jätin aikanaan rivitaloasunnon ostamatta rannasta paljolti juuri tämän raiteen vuoksi. Maisema asunnon olohuoneesta oli hieno, mutta melkein takapihalla kulkeva rautatie laittoi mietteliääksi.

Tosin liikenne on siinä vähäistä tällä hetkellä. Pistoraiteen siirtäminen toiselle puolelle Peurasaarta moottoritien ja sen meluvallin antaisikin mahdollisuuden myös liikenteen kasvattamiselle.

Uusista rantaan tehtävistä asunnoista saa varmasti maksaa kovan hinnan, mutta ne voivat olla hyviä sijoituskohteita pitkässä juoksussa. Merellistä asumista arvostetaan. Ainakin keskustan Merikadun uudehkojen kerrostalojen asunnot ovat olleet monelle niihin rahansa laittaneille hyvä sijoitus.

Tällä hetkellä Kemissä tehdään merenrantaan uusia asuntoja Ruutinpuistossa.

Kaupunki teki aikanaan periaatepäätöksen, että rannat jäävät yleiseen käyttöön. Näin on meneteltykin muutamaa poikkeuksetta lukuun ottamatta. Rannat ovat kuitenkin vapaassa käytössä ja niillä liikkumista ei ole estetty.

Mistä sitten johtuu, että ihmisen pitää päästä veden ääreen. Joku viehätys siinä vain on. En ole koskaan asunut talossa, josta näkee suoraan vesistöön, mutta työskennellyt olen. Pohjolan Sanomien toimitalon ikkunoista näkyi ympäri vuoden mahtava vaihtuva neljän vuodenajan luonnonnäyttely. Sitä maisemaa katseli mielellään pitkään.